Romas ekonomi

Romas ekonomi

Romas halvårsrapport vittnar om en klubb som, för att vara en fotbollsklubb, har en hyfsad ekonomi. Med spel i Champions League och någon spelarförsäljning så ser nettoresultatet till och med bra ut.

Roma hade under säsongens första halva en omsättning på 61,4 miljoner euro (76,2). Nedgången förklaras främst av uteblivit Champions League-spel. Förra säsongen var intäkterna därifrån 20,7 miljoner euro under det första halvåret, medan den säsongens intäkter från Europa League uppgick till mer blygsamma 4,3 miljoner euro.

Kostnaderna uppgick till 72,3 miljoner euro, en ökning med tre procent jämfört med förra säsongen. Försäljningar av spelare över bokfört värde, uppgick till 22,1 miljoner euro, vilket gav ett EBITDA-resultat på 11,1 miljoner euro (22,9). EBIT kom in på -0,7 miljoner (10,2) och resultatet före skatt och minoritet kom in på -1,1 miljoner (12,6).

Nettokassan uppgick till 10,3 miljoner euro, en minskning med 10,5 miljon jämfört med förra året. Minskningen förklaras, som nästan alla andra försämringar, av uteblivit spel i ”den där jävla Champions” och det försämrade kassaflödet som det för med sig.

De tre mest värdefulla spelarna i Roma var enligt bokföringen Baptista (7,2 miljoner), Menez (7,6) och Vucinic (8,1). Andra, och nu kanske vi börja komma in på territoriet övervärderade spelare, är Motta på 5,8 miljoner och Cicinho på 4,8. Det totala bokförda värdet på spelartruppen är 53,9 miljoner euro.

Så var alltså läget efter halva säsongen. Under den andra, ännu icke rapporterade halvan av säsongen, så kan vi notera att Olimpico att sålts ut ett par gånger och att rapporteringen och draget kring laget var otroligt mycket bättre än under den första halvan. Enda besvikelsen att notera var det alltför tidiga uttåget ur Europa League.

Värt att notera i rapporten är att målet för klubben är att ha en trupp som slåss i toppen både nationella såväl som internationella tävlingar. Det ska bland annat uppnås genom att slussa in spelare från den egna ungdomsverksamheten in i A-truppen. I den processen är utlåningar och delägarskap ett viktigt redskap för att de unga spelarna, som det heter, ska uppnå teknisk mognad. Därtill kommer riktade investeringar i andra spelare, men bara så många som kassaflödet och intäkterna tillåter. Ingen skuldsättning eller spekulativa satsningar med andra ord.

Så för att sammanfatta kan man säga att Romas ekonomi är ganska bra för att vara en fotbollsklubb. Klubben går runt och står på egna ben, and then some, om Champions League nås och transferpolicyn fortsätter som vanligt. Det mest akuta problemet är dock kassaflödet, som var negativt med nästan 10,5 miljoner euro efter halva säsongen. Visst kommer ett deltagande i Champions nästa säsong, och för den delen den positiva avslutningen av den gångna säsongen, att innebära en klar förbättring, men att stämma det blodflödet har säkert högsta prioritet hos ledningen.

Andreas Johansson2010-05-25 00:47:27
Author

Fler artiklar om Roma