Om ordet "världsklass"
Världsklass?

Om ordet "världsklass"

Så här i VM-tider finns det anledning att uppmärksamma uttrycket ”världsklass”, ett begrepp som missbrukas av fotbollsexperterna.

SVT:s Ola Andersson kommenterade Sydafrikas spektakuläre målvakt Khune under VM:s första dag med orden: ”Hans utsparkar håller nästan världsklass”. Det var menat som stort beröm, en hyllning, då Ola Andersson egentligen menar att Khune är en av de bästa i världen på detta med utsparkar, och det har han ju rätt i.



Få målvakter i världen kan mäta sig med den sydafrikanske keepern när det gäller utsparkar. De är precisa och långa, ofta leder de till utmärkta målchanser. Som John Alvbåge skrev förra sommaren i en krönika: ”Khunes utsparkar sitter 100 av 100 rakt på läppen”. Få landslag har ett så effektivt anfallsvapen i sin förstemålvakt som Sydafrika. 

EN NEDVÄRDERING
Så att använda ordet ”världsklass” för att beskriva Khunes utsparkar är ju egentligen en grov nedvärdering. "Världsklass" betyder bokstavligen att man håller samma klass som världen, att man kan mäta sig med spelare från övriga världen. 

Men "världsklass" används om och om igen av fotbollsexperter för att beskriva spelare som Messi, Torres, Zlatan. Det är inte bara Ola Andersson som felanvänder termen. Förutom hans expertkollegor finns det även tränare, som exempelvis Ferguson, som använt ”världsklass” för att beskriva sin stjärnforward Rooney

ANDERS SVENSSON ÄR VÄRLDSKLASS
Jag anser att "världsklass" är ett ord som ska beskriva en spelare som är lika bra som andra etablerade spelare ute i världen, i internationella ligor och landslag. En spelare som Anders Svensson i allsvenska Elfsborg är ett exempel på en världsklasspelare. Anders Svensson skulle platsa i de flesta ligor. AIK:s utskällde målvakt Tomi Maanoja håller däremot inte världsklass (idag). 

ALLA ÄR VÄRLDSKLASS I SERIE A
I en liga som Serie A måste man säga att alla spelare faktiskt håller världsklass – vilken Serie A-spelare som helst skulle ju kunna platsa i vilken annan liga som helst i världen, eller hur?

Däremot kan man inte säga detsamma om exempelvis Maanoja, eller för den delen Hasse Berggren i Gefle IF, hur bra han än är. Det finns naturligtvis många exempel på icke-världsklasspelare från Allsvenskan

BACKE HAR FEL
Så när Hasse Backe för ett par år sen deklarerade att för honom var Totti ännu inte en världsklasspelare, då felanvände Backe ordet på samma sätt som Ola Andersson och alla andra experter och ledare, som tror att ordet betyder något helt annat. Totti blev en världsklasspelare i mitten på 1990-talet och har varit det sen dess, om vi ska använda ordet i dess bokstavliga, riktiga betydelse. 



Och det är ju det som är poängen med olika ord, att de betyder vissa saker, och därför kan man inte göra sina egna definitioner hur som helst. Det här handlar inte om att vara språkpolis, utan det handlar om att uppmärksamma det faktum att fotbollsvärlden är full av klichéer och dumma uttryck som är ogenomtänkta.

TILLBAKA TILL SKOLBÄNKEN
Fotbollsvärlden skulle må bra av att se över många av sina slitna uttryck och begrepp, se över de här orden som vi använder alltför ofta. Man behöver reflektera kring om vi verkligen säger vad vi menar, eller om vi har för dåligt ordförråd, för dålig ordkunskap och således borde plugga mer innan vi uttalar oss.

Om man trots allt vill använda ordet världsklass i en beskrivning av Totti, Zlatan eller Messi, då kan man säga: ”Totti/Zlatan/Messi är yttersta världsklass”, ”toppvärldsklass” eller något i den stilen.

Per Erik Wesslénpererikwesslen@hotmail.com2010-06-12 10:40:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 12)
Goals of the week (omgång 11)