Favoriserar tidningar sina hemmaklubbar?
"Media ger folket vad de vill ha"

Favoriserar tidningar sina hemmaklubbar?

Detta är en undersökande artikel som handlar om sportjournalistikens bedömning av fotbollsklubbar i Italien. Tanken är att undersöka hur renodlade sporttidningar kritiskt granskar fotbollsklubbar förlagda på andra orter gentemot de klubbar som är förlagda på hemorten.

Undersökningen handlar om hur tidningar, i sina betygssystem, förhåller sig till ett journalistiskt och idrottsligt ideal som förespråkar objektivitet och fair play. Har tidningarna en neutral inställning eller gynnar de istället klubben på egna orten?

Det är helt naturligt att tidningar på vissa orter föredrar ”sina” klubbar bevakningsmässigt, både när det gäller antalet artiklar och när det gäller en viss favoriserande tendens i bevakningen, men i själva betygsättningen på spelarna efter matcherna menar undertecknad att man borde vara neutrala, utifrån ett idrottsideal som förespråkar fair play.

Italien har sedan årtionden haft ett traditionellt betygssystem inom fotbollen där tidningar alltid betygsätter alla spelare i den högsta ligan på skalan 1-10, efter samtliga ligamatcher. Undersökning innehåller tre nationella sporttidningar. Det handlar om La Gazzetta dello Sport, med sin huvudredaktion i Milano. Corriere dello Sport, med sin huvudredaktion i Rom samt Tuttosport, med sin huvudredaktion i Turin. Även om samtliga tidningar har flera lokala editioner så har de alltid samma spelarbetyg under säsongen.

Klubbar från Serie A, hemmahörande på samma orter som dessa tre nämnde tidningar kommer att delta i undersökningen. Det leder till att Inter FC och AC Milan som kommer bägge från Milano, AS Roma och SS Lazio som bägge kommer från Rom samt Juventus FC som kommer ifrån Turin deltar.

Tanken med artikeln är den möjlighet det kan ge oss att analysera en utbredd myt om partiskhet i betygsättningen där tidningar från norra Italien föredrar sina klubbar och vice versa. Till exempel har osämjan mellan nordliga Italien och andra delar har genom alla tider varit betydande och det skulle vara intressant att dra paralleller från detta till fotbollen, som i Italien är en grundbult i det sociala samhället.

Genom att ta reda på detta har vi tagit ut statistik från varje match och varje tidning som vår undersökning berör, under en hel säsong. Vi har då tagit del av dessa betyg och sammanställt varje spelare och vad de fick för betyg från de tre olika tidningarna.

Idrotten – Ett rättvist ideal
Då våra tidningar granskar sportsliga prestationer som utgår ifrån ett idrottsligt rättviseideal ska vi gå in närmare på vad detta ideal innebär.

En anledning till idrottens enorma popularitet kan förklaras i att det är en relativ lättförståelig underhållning som intresserar och berör människor över hela världen. Idrottens grund kan beskrivas som vårt behov av att utveckla oss själva och pröva våra gränser gentemot andra.

Idrotten är en slags utformad verklighet där det pågår en konfliktsituation, men där de förutbestämda spelreglerna skiljer sig från de naturliga konfliktsituationerna. Man bestämmer hur idrotten ska se ut genom spelregler som både är godtyckliga och bindande konventioner för de som har för avsikt att delta.

Medier bevakar elitidrotten väldigt hårt och inget undantag i Italien där fotbollen är en stor del av människors liv och väldigt många är intresserade och läser om det varje dag. Utifrån idrottens bärande ide om fair play borde allt som händer på en fotbollsplan bedömas rättvist och alla ska bedömas lika, annars är risken att man rubbar vid de moraliska fundament som sporten kan sägas vila på.

Sportjournalistiken – Blandad rättvisa
Inom en nyhetsförmedling ska det vara en neutral och objektiv bild av verkligheten där man balanserar så att båda parter får utrymme. En journalist ska således vara opartisk och inte ta någon parts sida. Olika genrer inom journalistiken behandlas på olika sätt, då det inom sportjournalistiken finns en allmän acceptans för att vara partisk. Med partiskhet menas här den sorts åsiktsyttringar som är vanliga i till exempel krönikor och så kallad oppositionsjournalistik, där är det vanligt att man vinklar på ett visst sätt.

Men när man sedan kommer till det som berör denna artikel, det vill säga betygsättningen av de sportsliga prestationerna så menar undertecknad att andra normer borde gälla. Inom nyhetsrapportering, som enligt mig betygsättningen kan ses som, borde kravet om opartiskhet gälla. Där kan man inte vinkla innehållet till sin fördel, utan man måste följa journalistikens normer på objektivitet och saklighet.

Resultatet – De fem klubbarna
Resultaten är skrivna så att varje spelares betyg från de tre tidningar är uppradade i spalter. Längst ner ser vi tidningarnas snittbetyg på respektive lag. Spelare måste ha deltagit och betygsatts i minst tio matcher för att delta i undersökningen.

Vi börjar med att presentera resultaten från fotbollsklubbarna i staden Rom där klubbarna är AS Roma och SS Lazio. Tidningen, vars hemmaredaktion är belägen i staden, är Corriere dello Sport. Vårt antagande var att Corriere dello Sport här skulle favorisera de hemmahörande lagen gentemot de andra tidningarna.



Vår undersökning visade blandade resultat då vi finner det mest spektakulära resultatet att AS Roma fick klart högre betyg från den Rombaserade tidningen än från de andra tidningarna. Huruvida skillnaden på den högsta betygssiffran 6,23 och 6,11 som var den näst högsta, från tidningen Tuttsport, kan definieras som stor kanske inte tycks vara självklar, men vi ska förklara. Högsta betyg en Romaspelare fick av en tidning var 6,63 (Pizarro, Corriere) samtidigt som lägsta var 5,57 (Motta, Corriere). Även om egentliga betygskalan går från 1 till 10 så är det inom detta spann där tidningarna har satt sina betyg. Skillnaden på dessa två siffror (1,06) ska ses som den verkliga betygskalan, en metod vi kommer bevara hela uppsatsen igenom. En skillnad på 0,12 enheter som det nu var på Corriere dello Sports siffror och Tuttsports siffror ger en skillnad på 11,4 % ifall man relaterar till den faktiska betygskalan.

I detta fall med Romas spelarbetyg i jämförelse så kan man klart säga att tidningen på hemmahörande ort favoriserade klubben på sin egna ort. Från SS Lazio däremot kan vi inte utmärka någon skillnad då de tre tidningarna gav i princip samma resultat. Skillnaden som vi möter, att Gazzetta dello Sport satt 2,4 % lägre betyg än de andra tidningarna är alldeles för obetydlig för att dra slutsatser ifrån. Noterbart är dock att ”hemmatidningen” är med och sätter det högsta betyget.



Nu presenteras resultaten från fotbollsklubbarna i staden Milano där klubbarna är FC Inter och AC Milan. Tidningen, vars hemmaredaktion är belägen i staden, är Gazzetta dello Sport. Vårt antagande var att Gazzetta dello Sport här skulle favorisera de hemmahörande lagen gentemot de andra tidningarna. Börjar vi med FC Inter så gav vår undersökning ett svårtolkat resultat där det visade sig att Gazzetta dello Sport som Corriere dello Sport gav 6,2 % högre betyg än Turinbaserade tidningen Tuttsport. Ett svårtolkat resultat med tanke på att Corriere dello Sport kommer från Rom och Tuttosport ska ses som ”grannfolket” i det nordliga delarna i detta fall. Dock ska man ha i tankarna att ”hemmatidningen” var med och gav högst betyg igen.

Går man sedan över till grannklubben AC Milan så sätter den hemmahörande tidningen Gazzetta dello Sport ensam högst betyg på spelarna, i detta fall endast 2,6 % men trots allt. Bägge de två andra tidningarna verkar vara överens om betygen, då deras resultat inte skiljs nämnvärt, men ”hemmatidningen” sätter alltså högst betyg återigen.



Tillsist presenteras resultaten från fotbollsklubben i staden Turin där klubben är Juventus FC. Tidningen, vars hemmaredaktion är belägen i staden, är Tuttsport. Juventus spelare är uppdelade i två spalter på grund av layoutskäl. Vårt antagande var att Tuttsport här skulle favorisera det hemmahörande laget gentemot de andra tidningarna har. Kollar vi då på spelarbetygen från Juventus FC så märker vi att den nordliga granntidningen Gazzetta dello Sport har satt 4,6 % högre än Tuttosport, som i sin tur satt 4,6 % högre än Rombaserade Corriere dello Sports. Ett svårtolkat resultat och ”hemmatidningen” får här för första enda gången se sig besegrad. Mer sydligt belägna Corriere dello Sports var i alla fall den tidning som satt lägst betyg medan de nordliga grannarna bägge två höll upp sina betyg mera.

Analys - Pekar på tendenser
De framförda resultat ger inte några självklara svar men det faktum att hemmatidningen är med och ger det högsta betyget i fyra av fem undersökningsklubbar tyder enligt mig på en viss underliggande tendens. Det är visserligen små skillnader siffrorna i mellan men att siffrorna undersökningen igenom stärker antagandet kan inte ses som några tillfälligheter. I undersökningen så händer det bara en gång att en tidning ensamt sätter det högsta betyget på ett lag från en annan ort, Gazzetta dello Sport och Juventus FC, annars är det alltid så att ”hemmatidningen” ger det högsta betyget. Hemmafavoriseringen tycks vara regel.

Ska man vidare gå in på detaljer i resultatet så är den största skillnaden när AS Roma får hela 11,4 % högre betyg från sin hemmahörande tidning. Det enda man kan fastställa med denna siffra är att AS Roma under säsongen 2009/2010 fick högre betyg från Corriere dello Sport än övriga tidningar men det skulle vara intressant att forska vidare med denna siffra och se om den höga differensen är en tillfällighet eller något återkommande under övriga säsonger. Det vi fick se under denna säsong var dock att Corriere dello Sport var ohederliga och gick ifrån ett idrottsligt ideal när de övervärderade de sportsliga prestationerna. Det faktum att AS Roma gjort en av sina absolut bästa säsonger på flera år är även det en aspekt som kan ha spelat in då Corriere dello Sport kanske beundrat framgången extra mycket.

Andra detaljer är såklart den enda klubben där vårt antagande felade en aning. Gazzetta dello Sport gav Juventus FC 4,6 % högre betyg än deras hemmahörande tidning Tuttosport. Corriere dello Sport gav i sin tur visserligen 4,6 % lägre betyg ändå men även denna siffra skulle vara intressant att studera som antingen en tillfällighet eller ett bestående. I detta felande fall finner vi trots det aspekter som stärker vårt antagande. Gazzetta dello Sport gav visserligen det högsta betyget men är också en nordliggande granne till Tuttosport. Corriere dello Sport, vars läsarkrets befinner sig i landets södra delar gav klart det lägsta betyget. Att Juventus gjort sin poängmässigt sämsta säsong sedan 1993-1994 är även det en intressant aspekt som skulle vara intressant att forska vidare på. Hur brukar siffrorna se ut när Juventus presterar ”som vanligt”?

I det teoretiska resonemanget anser undertecknad att man inom sportjournalistik kan vinkla till sin fördel, men då betygssättning faller inom nyhetsjournalistik så borde den således vara objektiv och inte gynna någon part. Vad vi kan utläsa från resultatredovisningen är att dessa betygssättningar inte följer sportens fair play ideal eftersom man märker en favorisering av lag på tidningens ort.
Glöm inte detta nästa gång du läser ditt favoritlags spelarbetyg.

Andreas Helmersson2010-07-21 10:05:00
Author

Fler artiklar om Roma