Intervju med agent Marco Salvatore
Svenska Fans har intervjuat den italienske spelaragenten Marco Salvatore som har Sverige som sin bas. Han berättar om sitt jobb som agent, om vilka unga spelare han rankar högst och om eventuella italienare i Allsvenskan.
Marco, du kan väl introducera dig själv för läsarna här på Svenska Fans.
Jag är en italiensk agent, licensierad av FIGC och jurist specialiserad på idrottsjuridik. Jag är här i Sverige eftersom intresset av den skandinaviska marknaden är ganska stor, även om det inte är så många skandinaviska spelare i Italien just nu. Intresset ligger kanske i att Italien historiskt sett har haft stora svenska spelare som Gren-Nordahl-Liedholm-trion, men även de senaste åren då Ibra tillhörde de bästa i Serie A och den senaste säsongen då den unge dansken Simon Kjær gjorde mycket bra ifrån sig.
Så även om de skandinaviska spelarna är få, så är de ofta framgångsrika. Dessutom, efter att den nya lagen som FIGC genomförde, att lagen endast får värva en icke-EU-spelare, så har intresset av den skandinaviska marknaden ökat. Normalt sett efterfrågar de italienska direktörerna och scouterna ganska unga spelare från Sverige, just nu de som är födda 1991-96, och då särskilt efter mittbackar.
Generellt sett så brukar de svenska spelarna gå till Holland eller England, men jag tror att de skulle utveckla sina tekniska färdigheter mer i Italien då detta är något man arbetar mycket med där.
Vad är en agents primära roll?
I grund och botten så måste en agent hjälpa spelaren att hitta den klubb där han på bästa sätt kan göra sig själv rättvisa, så att han är så tillfreds som möjligt både med det idrottsliga, det personliga och med ekonomin. För att möjliggöra detta så måste agenten ha ett bra kontaktnät med klubbar, samt god kännedom både inom fotboll och inom det juridiska.
För närvarande känner jag inte till särskilt många spelare som själva kan förhandla och förbereda sina egna kontrakt. Agenten kan kanske hitta olika lösningar och föreslå vad som är bäst för spelaren, men i slutändan är det ändå spelaren själv som måste skriva under kontraktet.
Hur ser en typisk dag ut i en agents liv?
Det beror helt på vilken tid på året det där. När transferfönstret är stängt så jobbar jag mer på kontoret. Jag förbered kontrakt, jag gör efterforskningar på unga spelare, tittar på DVD:er och har möten med nya spelare, andra agenter och scouter. När transferfönstret är öppet så reser jag för att träffar direktörer och se om vi kan komma överens om eventuella affärer. I Italien är det enkelt eftersom agenterna och klubbarna träffas på samma hotell i Milano under mercaton.
Hur många matcher per vecka brukar du gå på?
Normalt sett här i Sverige så ser jag fyra matcher live på arenorna, en med årskullen födda 1994, en med 93:orna, en U21-match och en match i Allsvenskan. Jag kikar även på DVD:er och så klart några matcher på TV.
Vid vilken ålder skaffar sig spelarna normalt sett en agent?
Det är lite olika. I Italien t.ex. så har landslagsspelarna födda 1995 redan toppagenter. I Skandinavien så brukar man vänta lite längre. Det verkar som om svenska spelare är lite skeptiska gentemot agenter, kanske för att det fortfarande är lite nytt här till skillnad från Italien. Redan på 80-talet så hade Maradona en agent när han spelade i Napoli (Caliendo, som nu är agent för Maicon).
Dessutom syns de italienska agenterna mer, de är ofta på TV och i tidningarna. Jag blev dessutom förvånad när Martin Mutumba sa i en intervju att han inte behövde en agent*. Det verkar som om spelarna här litar mer på klubbarna än på agenterna, i Italien är det ofta tvärtom.
Finns det några spelare i Sverige just nu som skulle kunna göra bra ifrån sig i Serie A?
Det är alltid svårt att svara på denna fråga. Men som jag ser det så har Almebäck (Örebro), Sudic (Malmö), Bajrami (Twente) och Guidetti (BP/Man City) potentialen att göra bra ifrån sig i Serie A och de skulle förbättra sin spelkvalité om de skulle spela där. Det finns även andra spelare som dock kanske skulle behöva ett år i Serie B innan de skulle vara redo för att ta steget till Serie A.
Vilka unga spelare i Sverige anser du är mest talangfulla för tillfället?
Av de unga spelare jag sett här i Sverige så är det Sciacca (Hammarby, född 1993), Gatara (Elfsborg, ’93), bröderna Ngouali (BP), Islamovic (Malmö, ’94) och Bersaglia (Malmö ’96).
Och vilka unga spelare i Italien rankar du högst?
U19-spelaren Davide Petrucci (Man Utd), Albertazzi (Milan, ’91), Destro (Inter, utlånad till Genoa, ’91) och Immobile (Juve, utlånad till Siena) skulle jag vilja säga är de mest talangfulla unga spelarna just nu.
Vilka affärer blir de största I Italien denna sommar tror du?
Kanske kan det bli Mascherano till Inter, Džeko till Juve eller Milan, eller Ibra till Milan. Av de som kan lämna skulle det kunna vara Balotelli till Manchester City, Manchester United eller Chelsea, eller Maicon till Real Madrid eller Manchester City.
Efter alla britter och brassar har det börjar dyka upp enstaka holländare, tyskar och argentinare i svensk fotboll, men ännu inga italienare eller andra sydeuropéer. Är det en ändring på gång där tror du?
De senaste åren har italienska spelare börjat flytta till andra länder, vilket var ovanligt förr. Jag tror dock att de svenska klubbarna föredrar att köpa spelare från Sydamerika och Afrika och sedan sälja dem vidare utomlands efter några år. Och jag måste säga att fortfarande så finns det spelare i Serie D (femtedivisionen i Italien, ickeprofessionell) som tjänar mer än några av spelarna i Allsvenskan.
Skulle Allsvenskan vara ett passande alternative för unga italienska spelare istället för att söka sig till de lägre divisionerna i hemlandet?
Det skulle kunna vara ett intressant alternativ. Men jag tror att de unga spelarna som kommer från Primavera-lagen föredrar spel i Serie C1 snarare än Allsvenskan. Särskilt då de unga italienska spelarna helst inte vill lämna Italien och sen så hjälper det ju inte att det svenska vädret är som det är…
Tack till Marco för denna intervju.
*http://www.fotbolldirekt.se/aikstj%C3%A4rnan-nobbar-agent-kan-bara-t%C3%A4nka-mig-zlatans