Den eviga striden mellan Serie A och Premier League
Reflektioner kring Viasats Premier League-premiär och de kommande Serie A-sändningarna på TV4 Sport.
Jag höll på att skriva ”Den eviga striden mellan gott och ont”, men det är kanske att gå ett steg för långt. Hos de mest passionerade anhängarna av respektive liga är dock känslorna väldigt starka, det finns ett förakt för den andra fotbollskulturen, som är djupt rotat hos många.
Premier League startade alltså i helgen, i Sverige i en ny TV-kanal: Viasat Sport. Och samtidigt sveper en våg av engelsk imperialism över vårt land; Englands sak är vår, Premier League trycks ner i halsen på de resterande tvivlarna. Till sin hjälp tar Viasat sina mediekonkurrenter, som nu snarare framstår som vänner. Ett par exempel:
Erik Niva gästar SVT:s Fotbollskväll (för första gången någonsin) samma vecka som Viasat sparkar igång sin stora Premier League-satsning, där Erik Niva fungerar som ständig bisittare. En slump? Eller en strategisk ”plantering”?
Samma vecka utkommer Aftonbladets/Sportbladets ”Ligabibeln”, en tjock tidning med information om de stora ligorna som startar hösten 2010. Man skulle kunna tänka sig att de tre största ligorna (ja, kanske även Bundesliga) skulle få ungefär likartat utrymme, men Premier League får 60 sidor, medan Serie A, La Liga och Bundesliga får 20 sidor. Och högst upp på omslaget till ”Ligabibeln” står det, med versaler och fet stil, ”ALLT OM PREMIER LEAGUE”.
Så tre av Sveriges mediejättar, SVT, Aftonbladet, och Viasat, samlar sina krafter för att övertyga svenska folket om att det är Premier League som gäller. Och det är inte så konstigt att Viasat behöver all hjälp för att locka tittare, då man enligt uppgifter betalade 672 miljoner kronor för sändningsrättigheterna.
Lägg därtill kostnaderna för den gigantiska reklamkampanj som just nu kan ses på alltifrån busskurer till diverse Internetsajter (inte minst SvenskaFans.com). Ett antal påkostade TV-reklamfilmer har också spelats in, och så tillkommer förstås de höga lönerna till de nyrekryterade experterna och kommentatorerna, som exempelvis Sveriges överlägset mest populäre, Glenn Strömberg. Plus Ola Andersson, Wenström, med flera "stjärnnamn".
Sen har vi utgifterna för alla resor till och från England (fem olika kommentatorer reser varje vecka), och produktionskostnaderna för de storslagna studiosändningarna hemifrån Sverige, samt reportagen.
Hur ska Viasat få tillbaka alla dessa pengar man satsar? Enligt kanalledningen kommer inte månadsavgiften för abonnenterna att bli högre. För att locka tittare ”frisände” man premiärhelgens matcher i ”gratiskanalen” TV6, och det märktes att kommentatorer, programledare och experter fått order om att sälja en produkt, mer än något annat.
Gång på gång fick vi höra hur otroligt bra matchen vi såg var, trots att det bara gått fem-tio minuter. Och när första halvlek var slut och ställningen löd 0-0 (vilket också blev slutresultatet) konstaterade kommentatorsparet Holmgren/Strömberg att ”det kan inte bli bättre än så här!” Kan det inte bli bättre än 0-0? Hade det varit en italiensk match hade vi definitivt fått höra nånting annat.
Jag har svårt att se hur Viasat ens ska kunna gå plusminusnoll med denna satsning. Då har TV4 Sport gjort en bättre affär, när man köpte den inte alls lika attraktiva ligan Serie A. I nuläget är den italienska ligan den mest bespottade, trots att de regerande Champions League-mästarna spelar där. Det var smart av TV4 att köpa dessa sändningsrättigheter. Det är ju som med aktier, man ska köpa när de står lågt i kurs, och sälja när värdet är som högst.
TV4 Sport har inte lagt ner en krona på marknadsföring av sin produkt ännu, åtminstone syns det inte. Inte en enda reklamfilm eller poster på stan, inga pop-up-fönster på Internet, ingenting. Och detta trots att kanalens första sändning äger rum om mindre än två veckor.
Letar man ett tag på TV4:s fotbollssajt Fotbollskanalen kan man hitta information om framtida sändningar, och då framgår det att premiärmatchen i Serie A sänds på lördag kväll (den 28 augusti), sändningen börjar 5 minuter innan matchstart och kommentator är Daniel Kristiansson, som är mycket kompetent och duktig, men som de senaste åren förpassats till att referera damfotboll på TV4 Sport, och som dessutom uttalat sig tämligen kritiskt och anglofilt om italiensk fotboll vid flera tillfällen.
TV4 Sport har dock ett ess i rockärmen, för när det vankas stormatcher kommer sannolikt Marcus Birro att finnas där, en man som i dagsläget är mer känd än Serie A (i Sverige). Det visar inte minst den här löpsedeln från häromdagen, där Birro till och med konkurrerade ut nyheten om att Tjernobylaska hotar Sverige.
Detta är ingen kritik av Birro. Tvärtom. Viasat må satsa hundratals miljoner på att marknadsföra Premier League. Men pengar är bara pengar, Serie A har ett ansikte och en passionerad röst i Sverige, det är TV4:s triumfkort i tittarkampen. Hoppas bara man tar tillvara på det.