Summering: Mercaton i Serie A del I
Mercato-säsongen är slut för denna gång – Tacka vem ni nu tror på. Det har blivit dags att summera.
Det finns dock inte plats för alla (spelare tänkta för Primavera utesluts automatiskt) och tilläggas ska att en gräns på HÖGST TRE medverkande spelare per klubb har satts.
VARFÖR? För att det blir helt omöjligt att avgöra vilka som är värda att vara med och vilka som inte är det annars, och helt plötsligt är varenda övergång genomförd denna sommar med i artikeln.
Då förstår ni varför vissa spelare som egentligen platsar här kanske inte är med. Vilka som kom med och inte gjorde det baseras på en del faktorer jag och min hjärna kommit överens om.
Zlatan Ibrahimović (Barcelona-Milan – lån med köptvång)
Ibracadabra går till Milan och vips så blir halva nationen röd-svart. Det ska bli sådär lagom kul att läsa om hur Zlatan skadade nagelbandet när han köpte hundgodis på uppdrag av frugan men samtidigt värmer det på något plan att folk äntligen tar ett större intresse i den bästa liga fotbollen har att erbjuda. Kvalité tillför han ju också. Så tack, Zlatan.
Robert Acquafresca (Genoa-Cagliari – lån med köpoption)
Överskattad före detta talang (han är ingen favorit) som måste visa samma form som han gjorde under den senaste sejouren i Cagliari, annars kan hans karriär gå utför i rasande fart.
Adriano (Flamengo-Roma – utgånget kontrakt)
Kejsaren har återvänt till Italien, nu är han skadad… Naivt (?) fortsätter jag att tro på Adriano men med värvningen av Borriello och brassens allt annat än stabila psyke kan detta sluta illa och dyrt (för Roma).
Sergio Almirón (Juventus-Bari – tidigare delägd numera helägd)
Almirón anno 2010 är spelaren Juventus trodde de köpt för tre år sedan. Brutal styrka kombinerat med en fantastisk förmåga att behålla bollen vid fötterna och en ytterst känslig högerfot som smeker iväg passningar till Baris offensiv på ett nästintill sexuellt sätt.
Alberto Aquilani (Liverpool-Juventus – lån med köpoption)
Den förlorade sonen återvänder – till fel lag. Aquilani är en fantastisk spelare och ger Marchisio en lekkamrat på Juventus annars tröga centrala mittfält. Frågan som alla alltid ställt sig är dock: skadefri en hel säsong? Svaret än så länge har blivit nej och han blir ju inte yngre med åren den numera 26-årige Aquilani. En man i en gubbes kropp.
Pablo Armero (Palmeiras-Udinese – köp)
Colombias vänsterback är en ganska okänd karaktär för mig och allt jag kan säga är att jag hört goda saker om honom och att han är en snabb rackare.
Barreto (Bari-Udinese – tidigare delägd mellan klubbarna, numera helägd av Udine men lånad till Bari)
Speedy Gonzales är inte den jämnaste av spelare men när han är bra är han fantastisk. Fortsätter han på förra säsongens inslagna väg kan han mycket väl vara en startspelare i Udinese säsongen efter denna – om ingen större klubb får upp ögonen för brassen det vill säga.
Kevin-Prince Boateng (Portsmouth-Genoa-Milan – delägd mellan Genoa och Milan)
En av mina och många andras VM-favoriter var Prince. Han togs till Serie A av Genoa som sedan direkt sålde ena halvan till Milan där han nu befinner sig. The Ghetto Kid besitter ett överflöd av talang men måste jobba på vissa aspekter av sitt spel samt sitt temperament. Men med fördelar som: två-fotad, urstark, underhållande och orädd bland andra så väger vågen över till det positiva. Kan även spela varsomhelst på mittfältet. Nu ska denna diamant poleras till en klass-spelare.
Valeri Bojinov (Manchester C-Parma – tidigare på lån numera ägd av Parma)
Gjorde det stundtals mycket bra förra säsongen i Parma och man valde att förhandla om en permanent övergång med City. Vips så var Bojinov tillbaka i Serie A på heltid, där han hör hemma.
Leonardo Bonucci (Bari-Juventus – köp)
Förra årets komet Bonucci bildar nu mittlås tillsammans med Chiellini. De har stundtals sett mycket bra ut tillsammans med undantag mot Bari där det var lite hönsgård. Klass håller han i alla fall och det blir någon av Bonucci och Ranocchia som tar platsen bredvid Chiellini i landslaget de kommande åren.
Marco Borriello (Milan-Roma – lån med köpmåste)
Sista dagen bjuder alltid på ett par ögonbrynshöjare. Denna gång tillhörde Borriello den kategorin när han hela tiden såg ut att vara på väg till Juventus för att under den absoluta slutspurten av mercaton istället skriva på för Roma efter att förhandlingarna med Juventus brutit ihop. Roma får ännu en totalt en-fotad vänsterdojja i laget men en nyttig sådan sannerligen.
Artur Boruc (Celtic-Fiorentina – köp)
The Holy Goalie hittas nu i Serie A där han allt som troligast agerar back-up till Frey i Fiorentina-målet. En äckligt bra andramålvakt att tillgå, frågan är bara om han verkligen nöjer sig med det?
Antonio Candreva (Udinese-Parma – lån med köpoption på halva kontraktet)
Jag förstår mig inte riktigt på varför Udinese släpper Candreva men ett stort grattis till Parma som under mercaton plockat in två av Italiens största talanger, detta kan bli bra.
Edinson Cavani (Palermo-Napoli – köp)
En relativt stor VM-succé med mål i Semifinalen bådade för en hektisk ryktes-våg som sköljde över Cavani. Till slut blev det Napoli som simmade ut och räddade honom i bästa David Hasselhoff-stil. Han kommer definitivt att lyckas i Napoli om man ska döma efter vad han presterat såhär långt och detta kan bli hans målmässigt bästa säsong än så länge.
Alessio Cerci (Roma-Fiorentina – köp)
Trixig Roma-produkt som blivit förbisedd en för många gånger och valt att pröva lyckan i talangernas hemstad, Florens. Kan definitivt lyckas i Fiorentina.
Javier Chevantón (Sevilla-Lecce – brutet kontrakt)
Övertygade verkligen inte i Atalanta men i Lecce, klubben som en gång i tiden visade hans sanna jag, kan han mycket väl få en nytändning. Jag tror på Javier men förväntar mig inga mirakel.
Philippe Coutinho (Vasco da Gama-Inter – köp)
Många av er vet redan storyn vid det här laget. Köptes för två år sedan, kom i somras. Coutinho är en supertalang, no doubt. Men han kommer att behöva, likt Pastore behövde tid, minst sex månader på sig att anpassa sig till Serie A. Räkna inte med att få se den riktiga Coutinho förrän nästa säsong.
Domenico Criscito (Juventus-Genoa – tidigare delägd numera helägd)
Denna borde svida för Juve. I sin strävan efter Bonucci valde man att släppa sin halva av Criscito till Genoa. Bonucci i all ära men detta var inte det bästa draget av Juve. Jag tänker dock vänta med att döma ut detta spelartapp helt då nytillkomne Armand Traoré är en lirare som kan överraska positivt.
Gaetano D'Agostino (Udinese-Fiorentina – delägarskap)
Bravo till Fiorentina för detta klipp. De får en fantastiskt fin spelare att komplementera Montolivo med och det ska bli otroligt kul att se hur de spelar boll tillsammans när de väl spelat ihop sig.
Germán Denis (Napoli-Udinese – köp)
Ett medelmåttigt köp att gå med en medelmåttig marknad för Udinese. Han garanterar inte mål men är ett hot i boxen, speciellt i luftrummet. Bättre än Corradi, om det är till någon tröst.
Daniele Dessena (Parma-Sampdoria – tidigare delägd numera helägd)
Dessena är ämnad för medelmåttighet och kommer om några år ses som en talang som aldrig riktigt blommade ut, tyvärr. Hans sista chans att visa framfötterna är för mig i år, sedan börjar han sakta men säkert att sjunka ned i träsket bland de som kunde blivit stora men aldrig blev mer än medelmåttiga.
Alessandro Diamanti (West Ham-Brescia – köp)
De kommer alltid tillbaka, gör de inte? Italienare verkar inte tycka om att vara borta under alltför lång tid och nu har så även Diamanti återvänt. Väldigt kul och tillsammans med nya brassen Èder samt Caracciolo blir Brescia spännande att följa.
Èder (Empoli-Brescia – köp)
Skyttekung i Serie B förra året. Har jagats av en armada av klubbar men inget har blivit av, förrän nu! Äntligen får vi se denna brasse i Serie A och mina förväntningar är höga på 23-åringen.
Albin Ekdal (Juventus-Bologna – delägarskap)
Tillsammans med bland andra Toivonen och Hallenius är Ekdal en av Sveriges största talanger. Hamrén vill kanske inte se det ännu men Albin är ämnad för landslaget. Bologna har gjort sig ett bra stycke business i och med denna affär och framtiden ser allt ljusare ut för Ekdal som inom två säsonger borde befinna sig i någon av klubbarna på den övre halvan av Serie A.
Gelson Fernandes (Saint-Ètienne-Chievo – lån med köprätt)
En liten personlig favorit har anlänt. Den förra Man. City-spelaren Gelson ska bara ta Chievos mittfält med storm, annat finns inte. Mycket bra köp av De Flygande Åsnorna.
Sergio Floccari (Genoa-Lazio – köptes ut efter lånet)
Efter succén i Lazio (utöver derby-missen) hade Lotito inget annat väl än att köpa ut Floccari, och så blev det. Numera tillgår man en väldigt stark forwardslinje med spelare som Floccari, Rocchi, Zárate och Foggia.
Sebastian Giovinco (Juventus-Parma – lån med rätt till delägarskap)
En av Italiens största och mest felbehandlade talanger får nu äntligen visa vad han går för. Tack Parma, signerat italiensk fotboll.
Alejandro Gómez (San Lorenzo-Catania – köp)
Argentinaren med en fetish för att tunnla sina motståndare kan bli ett bra tillskott i det Argentinska-lag som i Italien går under täckmanteln ”Catania”.
Stefano Guberti (Roma-Sampdoria – delägarskap)
Får en chans till i Sampdoria och det är han väl värd. En av mig omtyckt trixster som aldrig kommer att bli en jätte men som definitivt underhåller och är nyttig för sitt lag.
Linus Hallenius (Hammarby-Genoa – köp men anländer efter Superettans slut)
Underbart. Ännu en svensk till Italien och även denna är en ypperligt intressant sådan. Han uppmålas som Sveriges nästa superanfallare – självklart en överdrift då han inte bevisat något på toppnivå ännu MEN Hallenius är något extra, det kan alla med objektiv syn se.
Hernanes (São Paulo-Lazio – köp)
En av världens mest eftertraktade spelare valde till slut Lazio. Den totalt två-fotade Hernanes kommer inte att göra någon besviken och hans värde kommer ha dubblats tills nästa år. En sann fotbollsartist som är född till fotboll.
Odion Ighalo (Udinese-Cesena – lån med köprätt)
Nigerias u20-kapten har potential och förhoppningsvis blir Cesena varse om detta och köper ut honom, för i Udinese ser jag inte någon framtid för 21-åringen.
HÄR kan ni läsa DEL II av artikeln.