Bara B: Winners & Losers

Bara B: Winners & Losers

Programledare Per Erik Wesslén har denna vecka fyra gäster: Niclas Ekström & Jack Nordholm från Hellas Verona-redaktionen, Karl Fors från Livorno-redaktionen, samt August Hjalmarsson från Torinos redaktion. Temat är vinnare och förlorare i Serie B, efter att knappt halva säsongen spelats.

"Winners and losers, which one am I? Is it the same under the sky?" Så filosofiskt sjöng Iggy Pop 1986.

För många är det förstås en stor skillnad mellan att vara vinnare och förlorare, det känns inte alls likadant. Men kanske handlar det mycket om självbild, som Marcus Birro brukar tala om: är det James Dean man ser i spegeln varje morgon är man förstås alltid en vinnare. Eller så låter man andra bestämma ens värde.

Inom fotbollen (all idrott) är det - på gott och ont - en ganska exakt måttstock som gäller. Vinnare och förlorare framträder tydligt via läsning av matchresultat och tabell. Som aldrig ljuger.

Just nu i italienska Serie B finns det två riktigt stora vinnare och två riktigt stora förlorare, resultat- och tabellmässigt. Efter att knappt halva säsongen spelats är Hellas Verona mycket överraskande tvåa i Italiens andra division. Klubben är nykomling där, har spelat de senaste fyra åren i Lega Pro (Serie C).

Verona är i nuläget på Serie A-plats till nästa säsong, och det börjar nästan påminna om 1985, när man gjorde det omöjliga och tog hem scudetton (!).



Jag frågar Hellas Verona-redaktionen på Svenska Fans:

Hade ni den blekaste aning att det skulle gå så här bra när ni startade upp Verona-sidan för några månader sen, och er klubb precis avancerat från Lega Pro?

Niclas Ekström & Jack Nordholm:
"Vi var väldigt osäkra på var laget stod då de spelat i Serie C i fyra säsonger och många av spelarna inte hade någon erfarenhet från Serie B. Men efter cuptriumferna mot Vicenza och Sassuolo innan säsongen startade hade vi ganska höga förväntningar på laget.

Vi trodde att Verona skulle vara ett stabilt mittenlag och om allt skulle stämma så hade vi hopp om att de skulle kunna slåss om playoff-platserna. Men att de skulle ligga på en andraplats efter 18 omgångar hade vi inte räknat med. Men en bra tränare och självförtroende i truppen kan göra underverk i en förhållandevis jämn serie där alla lag kan sno poäng från varandra."

PE frågar:
Senast slog ni vänsterklubben Livorno - antagligen er värsta fiende i serien - som dessutom harvar i bottenträsket. Är deras misär en extra tillfredsställande känsla för er?

Niclas & Jack:
"Vi har inte ägnat en tanke åt Livorno och deras tabellposition. Självklart var det en skön seger men främst för att bibehålla vår segersvit som nu är åtta raka matcher med cupvinsten mot Parma inräknad. Att Livorno hatar oss för att våra ledande ultrasgrupper har en annan politisk agenda än dem gav självklart matchen en extra krydda och segern extra sötma.

Men det känns som rivaliteten främst är från Livornos håll. Våra största rivaler är Vicenza. För Mandorlini [tränare], Hallfredsson (tidigare i bland annat Malmö FF) och kompani betyder det inget extra att möta Livorno. Däremot vet dem att hela Verona förväntar sig att de slår ”kattätarna” från Vicenza."



PE frågar:
Serie B-"experterna" på Svenska Fans tippade Hellas Verona som 16:e lag denna säsong. Finns det någonting som talar för att vi får rätt till slut - mer än halva serien återstår ju trots allt? För ett par år sen låg nykomlingen Frosinone i topp av tabellen, på så kallad Serie A-plats, men sjönk sen som den klassiska stenen, till botten. Nu är de nere i Lega Pro igen.

Niclas & Jack:
"Frosinone är en liten stad sju-åtta mil söder om Rom och nog för att de har passionerade, för att inte säga galna, supportrar men Verona är en mycket större piazza som enligt oss hör hemma i Serie A, medan Frosinone kanske passar bäst i Serie B/C.

På så sätt är dagens tabellplacering inte övermäktig Verona på något sätt, vilket den kanske var för Frosinone. Men självklart som vi nämnt tidigare är Serie B en väldigt jämn serie och torskar man några matcher i följd kan tabellpositionen snabbt ändras och självförtroendet försvinna.

Förutom det scenariot så hotar även köp från Serie A-klubbar i januari att försämra Veronas trupp då höstsäsongen viktigaste spelare Emil Hallfredsson och Gomez Taleb, båda ryktas vara hett stoff för olika Serie A-klubbar. Så självklart kan ni få rätt till slut, precis som tränaren Andrea Mandorlini är noga med att säga efter varje seger: 'Vi tar en dag i taget och håller fötterna på jorden'."



Förutom Verona är förstås Torino den stora vinnaren så här långt, med sin första plats. Så jag frågar Torino-redaktör August Hjalmarsson:

Hur känns det att vara en vinnare igen, personligen för dig som Torino-supporter? Torino har ju varit förlorare i bra många år nu. Förutom att Juventus varit nummer ett i Turin de senaste 60 åren har Torino drabbats av konkurser och upprepade fiaskon i Serie B under 2000-talet. Som Torino-supporter måste man väl nu känna ett helt nytt slags välbehag?

August Hjalmarsson:
"Det känns väldigt skönt att vara tillbaka på det vinnande spåret igen. Det är inte förrän man upplevt motgångarna som man verkligen kan uppskatta framgångarna. Och denna höst har det verkligen gått att njuta av att se Torino spela och vinna matcher. Men vi får inte glömma att vi är fortfarande spelar i Serie B och fansen (inklusive mig själv) kommer aldrig riktigt vara nöjda förrän vi är tillbaka i Serie A."

PE frågar:
De flesta säger redan nu att Torino har grejat en Serie A-plats, om det inte blir serieseger blir det minst en andra plats, den här Serie B-säsongen. Tränare Ventura är förstås allför gammal och erfaren för att låta "guldfrossa" påverka lagets prestationer under vintern och våren.

Är detta nya Torino redo att ta sig an Juventus igen, det var ju ett tag sen vi fick se det klassiska derbyt. Skulle detta Torino kunna knäcka självaste Juve i ett Turin-derby, i Serie A nästa år?

August Hjalmarsson:
"Så länge sportchef Gianluca Petrachi drar i trådarna och Mister Giampiero Ventura tränar laget så tror jag att Torino är redo att ta sig an Juventus. Men jag är övertygad om att spelartruppen kommer att behöva förstärkas och att en spelare som Angelo Ogbonna behöver vara kvar om vi ska kunna “knäcka” Juve. För detta Torino skördar framgångar i säsongens Serie B, inte Serie A. Och det är såklart en skillnad, en stor sådan."

Om vi då istället går över till förlorarna hittar vi framför allt två klubbar: Livorno och Brescia. De är 16:e och 18:e lag och alltså indragna i bottenstriden. Jag vänder mig till Karl Fors, som representerar det röda laget här på Svenska Fans.



Ni förlorade mot "fascisterna" (Hellas Verona; Livorno-redaktionens ordval) senast, och Livorno måste nu ses som seriens största förlorare tillsammans med Brescia - med tanke på klubbens rykte, historia, krav och förväntningar.

Ni är en poäng ovanför nedflyttningsstrecket. Är man som Livorno/vänster-anhängare van vid att klassas som förlorare i dagens kapitalistiska, högervridna och marknadsanpassade värld - eller känns det konstigt (Livorno är ju av tradition ett Serie A-lag eller åtminstone ett lag för Serie B-toppen)?

Karl Fors:
"Jag förstår inte: skall Livorno ses som förlorare för att man ligger en poäng ovanför nedflyttningsstrecket eller för att den moderna fotbollen krossar all entusiasm på sin väg mot herravälde?

Jag tycker frågan är överdriven. Livorno har en formsvacka man sannolikt kommer att hämta sig från, eftersom laget är alldeles för bra. Vill man leta efter förlorare i "dagens, kapitalistiska, högervridna och marknadsanpassade värld" behöver man inte gå längre än till respektive klubbs supporterbas och fråga vad de tycker.

Visst, Livornos placering imponerar inte och tittar man tillräckligt länge på enbart kolumnerna i tabellen kommer man sannolikt fram till att laget är närmare Lega Pro än Serie A. Det finns emellertid andra faktorer att ta hänsyn till. En titt på Livornos individuella kvaliteter ger troligare slutsatsen att laget underpresterar och återhämtar sig."

PE frågar:
Finns inga planer på att anställa en gammal klassisk Livorno-spelare som ny tränare, det brukar ju vara ett recept i kristider? Igor Protti, saknar han tränarlicens? Livorno behöver väl i en tid som denna ännu mer återknyta till sin tradition och identitet, istället för att förlita sig till en "journeyman" som Walter Novellino (som har varit runt i en massa olika klubbar)?



Karl Fors:
"Nej, det finns inga planer på det och jag tror aldrig [president] Spinelli skulle få för sig att göra något liknande heller. Igor Protti har tränarlicens, men vill inte komma tillbaka till klubben utan garantier. Det kommer nog inte hända. Fast det stämmer: Livorno behöver återanknyta hårdare till sin identitet. Frågan är vad det innebär för Spinelli? Livornos identitet består ju av två stjärnspelare som vet vad de kämpar för längst fram och nio skogshuggare bakom. Det kostar lite mer pengar än vad Spinelli lägger ut idag."

PE frågar:
Mer än halva serien återstår trots allt - är det bara en långsam pina, eller en möjlighet? Det är kanske omöjligt att sia om, men var tror du Livorno hamnar till slut? Serie B-"experterna" här på Svenska Fans har tippat klubben som 5:a vid denna säsongs slut. Det innebär ju en Play Off-plats.

Karl Fors:
"Nej, det är ingen långsam pina. Men, något måste göras snart för att inte hamna i en spiral som går ännu djupare. Jag tror Novellino lämnar inom ett par veckor och sedan vänder det. Faktum är att Novellino har misslyckats i varenda klubb under de senaste tre åren."

Avslutningsvis: Per Erik frågar Per Erik:
Ditt kära Brescia är till och med sämre än Livorno så här långt. Du har tidigare gett två förklaringar till varför det gått så dåligt för Brescia (lagets viktigaste spelare/bäste målskytt brassen Jonathas avstängd i fyra omgångar, plus att motståndarna lärt sig läsa fantasistan Antonios spel). Finns det en tredje förklaring, för de som inte köper de andra två?

PE:
Ja, den tredje förklaringen är att Brescias unga startelva (medelålder: 21-22 år), som aldrig upplevt Serie B tidigare, är direkta motsatsen till immun. Alltså: de unga spelarna tål inte motgångar. Tvärtom går de ner sig enormt, psykiskt.



Det är precis som när Columbus kom till Amerika 1492 och träffade på "indianerna", som blev dödssjuka av minsta lilla bacill som de främmande människorna från Europa bar med sig.

Det var helt nya bakterier för dem, som de aldrig upplevt tidigare. Bakterier som var helt ofarliga för europeerna själva, eftersom de var vana vid dem. Men indianerna dog ut i massor om en europé nös på dem. Typ.

Så är det med Brescias ungdomar. De är inte vana att uppleva att tappa en ledning i 95:e minuten. Det har knäckt dem, och det tar veckor, månader för dem att bygga upp resistens och immunitet mot såna händelser.

Per Erik Wesslénpererikwesslen@hotmail.com2011-12-06 22:40:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 16)
Goals of the week (omgång 15)
Goals of the week (omgång 14)