2020-07-11 19:30

Brescia - Roma
0 - 0

Brescia - Roma 0 - 3, en ”Walk in the park”-match till slut

Fonseca hade några otillgängliga spelare pga avstängningar och skador, men valde även att rotera några andra. Detta påverkade inte spelet eller det tryck som Brescia utsattes för. Tydligt var dock under och efter matchen att det blå laget hör hemma i serie B.

De förändringar som var mest märkbara var väl att Mirante var tillbaka i målet, Fazio tillbaka i backlinjen, Kolarov tillbaka på vänsterkanten, Charles Perez och Kalinic fick båda sällsynta platser i startelvan. En annan detalj hos bortalaget var att Ibanez spelade centralt i trebackslinjen och således fanns stora Mancini på ena sidan om honom och stora Fazio på den andra. Fonseca startade återigen med sitt ”nya” 3 - 4 - 2 - 1 system som vi har fått att fungerar klart godkänt med bättre tryck framåt och tightare försvar bakåt.

Ibanez startade matchen allt annat än förtroendeingivande då han i den andra minuten först missade en höjdboll på mittplan med typ flera meter och sekunder senare dribblade i eget straffområde där endast turen förhindrar oss från att komma i underläge. Själva kunde vi ta oss framåt i banan väldigt ostört och Veretout drog på ett skott utifrån som dock gick mitt på Andrenacci i hemmamålet. Att han var tredjemålvakt syntes inte vid detta ingripande, men dock tydligt senare i matchen. Bruno Peres hade under den första halvleken massor av ytor att löpa fram på och stod också för flertalet inspel av varierad kvalitet, ofta mot Kalinic. Ibanez var även framme och nickade på en hörna, men den huvudstöten gick över i fint läge. Vid ett annat inlägg från Bruno Peres höll en i gräset glidande back på att styra in bollen i eget mål och efter ytterligare ett Bruno Perez-inlägg nickade Kalinic ännu en gång över målet. Det var inte frågan om en belägring, men Brescia var tydligt nedtryckta mot eget straffområde och försvarade med i stort sett hela laget. Fazio stod för en snygg djupledsboll mot Perez som i fritt läge sköt bollen klart utanför. Det offensiva spelet var dittills mest mest moderatfotboll och Kolarov stod allt som oftast ute på sin vänsterkant bolltörstandes och då hade det gått 35 minuter. De få gånger bollen kom ut på hans vänsterkant hade serben betydligt större problem med att hålla den elakt lågt stående solens strålar under kontroll än med att hantera bollen. Kalinic var även han osynlig och dök endast upp med ett och annat tillbakaspel och någon offensiv nick i trängt läge.

Mot slutet av halvleken fick vi dock två utmärkta frisparksläge där målvakten parerade Kolarovs försök och Pellegrinis försök gick i muren till hörna. Det hade varit en trist, tempofattig halvlek där Brescia så ut som en persienn som drogs upp så fort man tappade boll. ”- Alle man tillbaka mot eget straffområde med språng om det finns minsta risk att tappa boll”. Så löd parollen vilken man skulle förstå bättre varför det var så efter halvlek nummer två.

I inledningen av den andra halvleken tog så Roma ett än tydligare tag om taktpinnen i matchen och ledningsmålet dröjde inte längre än fyra minuter. Som vanligt hade vi ett gäng hörnor och på en av dessa spelades bollen in flackt och letade sig via några spelare över mot Fazio som drog till (hmm..) med vänsterfotens yttersida och målvakt Andrenacci verkade ha full koll på skottet. Dock var det inte så utan han lyckades på något märkligt vis fumla bollen precis över egen mållinje till bortaledning 0 - 1. Eftersom motståndet var synnerligen svagt började man kunna skymta den i det läget av matcher den romerska arrogansen. Passningar, dribblingar och uppträdande, allt i grym ”Tottistyle”. Samtidigt som man hatar den, älskar man den, rent ut sagt en hatkärlek! Vi spelade vidare och så gjorde också Bruno Peres som hittade fram till Perez i fint läge med hans skott stannade på motståndarben.

I den 54:e minuten höll dock vår ledning på att cancelleras när samtliga rödklädda spelarna stod på hälarna vid en hemmahörna. Snyggt slagen med rätt höjd, fart och riktning mitt på pannan på en framrusande Bresciaspelare, men nicken hamnade turligt för vår del utanför. Calvarese som för dagen blivit utnämnd till visselblåsare tog tillfället i akt och blåste för minsta beröring och i bland behövdes inte ens det. Båda lagens spelare borde i vissa situationer skämmas när de föll skrikandes till marken för förseelser som inte ens hade fått ett korthus att fall trots att det blivit utsatt för både korsdrag och stojande barn, pinsamt!

Med halvtimmen kvar testade Diego Lopez från hemmabänken sig på några offensiva byten, men dessa skulle inte falla väl ut då deras numerära övertag på mittfältet reducerades och vi kunde köra lite kvadraten med dem under långa stunder. Bruno Peres fick ett gult kort för en onödig sultackling, men precis därefter kom vårt andra mål. Charles Perez uppmärksammade när Kalinic tog en fin djupledslöpning genom att servera honom bollen på silverfat. Mottagningen var kanske inte den bästa, men så pass bra att den gick förbi Andrenacci i hemmaburen som läste situationen helt fel och så var det bara för kroaten att sparka in bollen i öppet mål. När klockan hade tickat upp till minut 66 valde Mister att byta ut Veretout, Perez och Pellegrini mot Zaniolo, Villar och Perotti och känslan var att det kanske var lite för tidigt. Det finns alltid en risk när man byter tre spelare samtidigt att det kan dröja ett tag innan bytena sätter sig. Bruno Peres fortsatte att slå inlägg mot Kalinic och vid ett av dessa testade Nikola en bicykleta som dock gick en halvmeter utanför stolpen. Minuten senare spelade Perotti fram fint löpande Zaniolo som med ett visserligen hårt skott, men inte så välplacerat definitivt avgjorde matchen med sitt 0 - 3 mål. Även Dzeko fick lite grästid när han avlöste Kalinic i anfallet. Brescia fick därefter som bästa chans i matchen när Torregrossa fick totalt friläge efter att en frispark för hemmalaget hamnat på Fazio och sen friställde hemmaspelaren. Från tre meter satsade Torregrossa på att skjuta igenom Mirante med en rejäl vänsterkanon, men som vi alla vet så går inte det. Mirante fick bollen på benen och så var den möjligheten till att snygga till siffrorna borta all världen väg. Spinazzola avlöste Mancini vilket medförde att Fazio bytte sida, Kolarov klev in ett steg och Spinazzola fick ”sin” plats till vänster på mittfältet/försvaret. Dzeko gjorde allt för att hamna i målprotokollet, men ramverket verkade vara lite för tjockt i Brescia. Först en vänsterslägga i ribban efter att Zaniolo spelat fram och sen på tilläggstid en boll i stolpen efter att ha rundat målvakten, men kommit lite ur vinkel. Däremellan hade Perotti fått ett gult kort.

Det var skönt med seger, men även att för en gång skull att hålla nollan. Tonali i hemmalaget var inte framstående, men hans lekkamrater i blått höll helt inte klass nog för att göra denna matchen särskilt spännande. I bortalaget fastnade jag främst för Ibanez, som blir bättre och bättre. I dag spelade han centralt i trebackslinjen och gjorde det väldigt bra. Hans passningsspel behöves det slipas en hel del på och lite på hans snäva marginaler, men hans brytningar och hans snabbhet gör honom till en stor tillgång för försvaret i framtiden.

Nu har vi två hemmamatcher framför oss, Verona och Blåsvart från Milano. Dags att steppa upp!