Brighton-Roma 1-0: Matchens Topp 3
Mille Svilar stod för flera viktiga räddningar vilket gjorde att Roma fick en behaglig resa till kvartsfinal. Foto: asroma.it

Brighton-Roma 1-0: Matchens Topp 3

Roma gjorde vad som krävdes i Brighton och i slutändan blev det en ganska behaglig resa till kvartsfinal i Europa League (även om jag satt med nerverna utanför tröjan fram till 80:e minuten). Jag tänkte ge mig på nöjet och utmaningen att ge poäng till de spelare som enligt mig utmärkte sig lite extra på American Express Stadium när Roma för första gången i klubbens historia säkrade avancemang till kvartsfinal i Europacupspel för fjärde säsongen i rad.


1 poäng. Celik: Turken har imponerat i dubbelmötet med Brighton och har tagit tydliga steg framåt senaste månaden och känslan är att han spelat till sig en ordinarie tröja på högerbacken (inte bara med anledning av Karsdorps skadefrånvaro). Celik gör en stabil match defensivt samtidigt som han är ett hot framåt. Turken slår exempelvis inlägget till Azmouns mål som felaktigt dömdes bort av den tyska huvudomaren. 

2 poäng. Baldanzi: Empoli-produkten har i lugn och ro fått växa in mer och mer i laget i Dybalas skugga och det råder inget tvivel om att det finns talang i 20-åringen. Igår gjorde han debut i Europaspelet i en tuff bortamatch mot Premier League-motstånd och efter en något trevande första halvlek gör han den riktigt bra i andra halvlek. Han vågar hålla i boll, hittar lösningar i offensiven och har ett fint driv med bollen. Vi kan inte kräva av Tommaso Baldanzi att fylla Dybalas skor men jag tycker att han i andra halvlek visar att det finns potential både rent fotbollstekniskt och personlighetsmässigt att bli en viktig spelare i Roma i framtiden. 

3 poäng. Svilar: Var ska man börja? Mille Svilar går från klarhet till klarhet mellan stolparna i detta Roma. Med flera viktiga räddningar ser han till att matchen aldrig blev mer spännande en den blev. Utöver det ger han ett stabilt intryck som smittar av sig på hela Romas försvarsspel. Jag tror att det står klart för de flesta att Rui Patricios ersättare finns i truppen och att han heter Mille Svilar.

Svilars framfart i Roma har också gjort att landslagsdiskussionerna har satt fart.

Född i Belgien av serbiska föräldrar har Mille representerat belgiska ungdomslandslag hela karriären. 2021 spelade han en träningsmatch med Serbien och nu står han i valet mellan vilket landslag han ska välja. I en intervju med Corriere dello Sport i veckan med pappa Ratko, som även han var professionell målvakt, hymlar han inte med att han gärna ser att sonen väljer Serbien (som även pappa Ratko representerat) men att valet är helt upp till MIlle, som enligt pappan “troligtvis känner annorlunda eftersom han är född i Belgien”.  Ryktet säger också att Svilar nu ser möjligheten att ersätta Courtois i belgiska landslaget och att han därför funderar på att anta den utmaningen.

Matchens utropstecken (!): All kärlek och respekt till de 1500 tillresta Romasupportrarna, som förutom ett fåtal ljudtoppar från hemmapubliken, tar över ljudbilden på American Express Stadium.

Niclas Ekström2024-03-15 12:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?