Buon viaggio Losi, Core de Roma

Buon viaggio Losi, Core de Roma

Giacomo Losi, “Core de Roma”, spelade 15 säsonger i Giallorossi (1955-1969). Totalt blev det 455 matcher (varav 299 som kapten) för “La Magica”, vilket var rekord under lång tid, innan det slogs av Francesco Totti och Daniele De Rossi.

Igår, söndag, gick Giacomo Losi ur tiden, 88 år gammal, och förutom nära och kära så lämnar han ett helt supporterkollektiv i sorg. Ett supporterkollektiv som alltid hedrat honom, och haft honom nära hjärtat, för hans inställning och respekten han alltid visat för att bära Romas tröja.

Han vann två Coppa Italia och en Coppa delle Fiere med sitt kära Roma. 

Under matchen mot Cagliari kommer han att hedras genom en tyst minut samt att Romas spelare kommer att bära sorgband. Presidenten för det italienska fotbollsförbundet, Gabriele Gravina, skriver följande för att hedra minnet av Losi.

“Bara dagar efter Gigi Rivas bortgång förlorar italiensk fotboll ännu en stor mästare som dedikerade hela sin karriär till ett fotbollslag. Och trots att han inte kom från staden skapade han ett starkt band till dess invånare. Han stod för sportsligt uppträdande både på och utanför planen och blev älskad och omtyckt av flera generationer av supportrar”.

Åttonde januari 1961 fick Giacomo Losi smeknamnet “Core de Roma”. 

Roma låg under med 0-2 på Stadio Olimpico och hade ingen byten kvar när Losi skadade sig. Han vägrade  att lämna planen utan haltade istället upp från sin position som back till anfallet.

Roma kvitterade till 2-2 genom två mål av Manfredini. I slutet av matchen får Giallorossi en hörna, och vem petar in den med högerfoten om inte Giacomo Losi, som hädanefter skulle gå under smeknamnet “Core de Roma”, hjärtat av Rom. Och som det kommer han leva vidare i all evighet. Buon viaggio Giacomo Losi, Core de Roma.

Niclas Ekström2024-02-05 12:14:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?