Che finimondo per quel portiere biondo, si chiama Provedel

Che finimondo per quel portiere biondo, si chiama Provedel

Igår spelade han framför 5 tusen personer i Spezia, idag nickar han in kvitteringsmålet i Champions League mot Atletico Madrid i 94+ minuten (Provedel är förresten 1.94m lång, är född - 94, och har nummer 94 på ryggen).

Vi backar bandet till en eftermiddag en sensommar 2022. Lazios mål försvaras av Maximiano, som just under den sommaren köptes för cirka 10 miljoner euro från La Liga klubben Granada.

Fem minuter in i matchen plockar han bollen med händerna utanför Lazios straffområde, vilket resulterar i ett direkt rött kort. Det som händer sen är historia.

In kommer Ivan Provedel, en lång blond kille som säsongen innan spelade i Spezia. Lazio fick endast ge lite under två miljoner Euro för honom. Det sägs att Sarri ville ha honom i Lazio, tanken var att han skulle vara ersättare till Maximiano. Men efter den matchen spelade han i princip alla matcher framöver i Lazio tröjan. Han höll nollan 21(!) gånger under 2022/2023 säsongen, rekord för Serie A. Han blev även utnämnd till Serie A:s bästa målvakt förra säsongen.

Vi backar bandet några år till, närmare bestämt till sommaren 2009. Ivan, vars ryska morföräldrar sägs vara grannar med legenden Lev Yashins familj, är 15 och spelar som anfallare. Han är rätt så bra dessutom, men han känner att det inte är där framme han vill spela utan han vill spela som målvakt.

Ingen ger honom chansen att stå, därför funderar Ivan seriöst med att sluta med fotbollen. Men just sommaren 2009 är det en fotbollskola för målvakter som anordnas i den lilla staden Oderzo, nära Treviso. Ivan har inget att förlora och efter bara några dagar uppmärksammas han av Renzo Zanet som är målvaktstränare för Liapiave, en klubb vars A-lag spelar i de lägre divisionerna i italienska fotbollssystemet.

Det är mer eller mindre så Ivan börjar sin karriär som målvakt. Han gör bra ifrån sig i ungdomslaget i Liapiave och redan året efter spelar han istället för Udinese (Primavera). Sedan hamnar han i Chievo, där han förlorar semifinalen i Primavera just mot Lazio.

Efter två år i Primavera är det äntligen dags för de "äldre", med Pisa i Lega Pro. I Pisa är han nära att kvala upp till Serie B men laget förlorar play-off semifinalen mot Frosinone.

Spel i Serie B låter sig dock inte vänta för länge då Perugia satsar på Ivan när laget ska förstärkas inför spel i Serie B efter många år i de lägre divisionerna.

Efter Perugia var han utlånad till Modena och Pro Vercelli, sedan 2017 når han äntligen Serie A med Empoli. Just då skadar han sig dock ordentligt och efter en kort period i Juve Stabia på lån (där han dessutom nickade in ett mål på stopptid mot Ascoli) anländer han till Ligurien för spel med Spezia.

I Spezia hjälper han laget att säkra kontraktet två säsonger i rad innan han lämnar för Lazio.

Che finimondo per quel portiere biondo, si chiama Provedel... 

Niklas2023-09-20 21:54:00

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party