Curvans rivaliteter Del 1: En Liverpool-ramsa blev startskottet
"Atalantino Norditaliens idiot". Med en blå bokstav i starten på varje ord i meningen, som gav förkortningen AIDS. Så välkomnades bortasupportrarna till Olimpico 1987. Bild: asromaultras.org

Curvans rivaliteter Del 1: En Liverpool-ramsa blev startskottet

Commando Ultrá Curva Sud hade en stark vänskap med Atalantas Brigate Neroazzure, men en provocerande ramsa från ett gäng atalantini efter en tung finalförlust i Europacupen förvandlade vänner till fiender.

Atalantas följe är ett av de mest fruktade och respekterade på ultrasscenen i Italien. De står även väldigt högt upp på Curva Sud:s svarta lista. Men så har inte alltid varit fallet. Från 1970-talet ända fram till 1984 var Commando Ultrá Curva Sud och Brigate Neroazzurre allierade. Det var en stark vänskap som byggde på personliga relationer mellan ledande supportrar på båda sidor. Exempelvis höll sig Tzigano (som sköt iväg en raket i ett derby 1979 som dödade Vincenzo Paparelli) gömd hos vänner i Bergamo de första tio dagarna efter det inträffade. 

Men vänskapen skulle under mitten av 80-talet bytas ut mot rent hat. I början av säsongen 1984/85, bara månader efter den smärtsamma förlusten mot Liverpool i Europacupfinalen, spelade Roma bortamatch mot Atalanta.

Ett gäng atalantini ville göra sig lite roliga över Romas förlust och sjöng en Liverpool-ramsa. Det föll inte i god jord hos de tillresta romarna, som startade ett vilt upplopp, vilket definitivt bröt gemellaggion mellan de båda supporterskarorna. 

När de under vårsäsongens returmatch möttes igen i Rom var det under allt annat än vänskapliga former.  Stora upplopp utbröt sedan många gånger de följande säsongerna när lagen möttes. De allra våldsammaste inträffade under säsongerna 86/87, 88/89 och 95/96. 

I bortamatchen i Bergamo 2001 så kastades två hemmagjorda bomber in på Romasektionen och två Atalantasupportrar blev dömda för försök till mord. Säsongen 2006/07 blev tre Atalanta-supportrar allvarligt skadade efter att de attackerats av Romasupportrar med kniv och 2014 utbröt ett storskaligt upplopp i Bergamo mellan de lokala supportrarna, som försökte komma åt gästerna från Rom, och polisen. 

Rivaliteten är högst levande än idag även om det blivit svårare att komma åt varandra tack vare en bättre säkerhet på arenorna och ett mer strukturerat polisarbete. Men så sent som i bortamatchen 18 december 2021 utbröt stökigheter på en parkeringsplats när romanstisti och bergamaschi stötte på varandra vilket ledde till slagsmål med bälten och kastning av bangers och annat bråte. Polisen kunde dock ingripa och alla supportrar fick Daspo (tillträdesförbud till sportevenemang) i två till tre år.

Källor: Romatoday.it
Raisport.it - Scontri Atalanta-Roma: la questura di Bergamo emette 9 Daspo

Niclas Ekström2023-12-08 15:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?