Curvans rivaliteter del 6 Bologna: Polissamarbete ledde till uppbrottet
Vänskapen firas på Stadio Renato Dall'Ara i Bologna.

Curvans rivaliteter del 6 Bologna: Polissamarbete ledde till uppbrottet

Vänskapen mellan Bologna och Roma grundade sig främst på ideologiska likheter mellan två inflytelserika ultrasgrupper i de båda curvorna.


Under 1980-talet var vänskapen stark mellan grupperna Mods (Bologna) och Opposta Fazione (Roma). Den byggde främst på ideologiska likheter mellan de båda grupperna som båda huserade långt ut på högerkanten. Men den 23 mars 1997 dök det upp en banderoll på Olimpico där det stod “Vi är stolta att inte vara bolognesi”. Och i hjärtat av curvan skanderades “tjallare”

Det som brutit vänskapsbanden mellan grupperna, som både tillhörde fasciströrelsen i Italien, var en polisutredning i Bologna.

Natten den 2 juni 1996 efter att Bologna, tack vare vinsten mot Chievo Verona, tagit steget upp i Serie A, sammanslöt sig ett 20-tal personer från båda dessa grupper. De gav sig ut i Bologna-natten och misshandlade och knivskar migranter. 

Utredningen ledde genast till gruppen Mods som i sin tur valde att skylla allt på sina vänner från Rom. Det ledde till att fyra personer ur gruppen Opposta Fazione arresterades. En skamlig handling enligt romarna som ledde till knivslagsmål och en nedbränd minibuss i Bologna.

Källa: Romatoday.it

Niclas Ekström2024-01-22 12:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?