Curvans rivaliteter del 7 Napoli: Solens derby blev mörkrets derby

Curvans rivaliteter del 7 Napoli: Solens derby blev mörkrets derby

Gemellaggion mellan Napoli och Roma är den starkaste, längsta och djupaste vänskap som il tifo giallorosso haft. Vänskapen föddes långt innan supportrar började organisera sig i ultrasgrupper och byggde på territoriell stolthet och kampen mot fotbollsetablissemanget i Norditalien.


1926 spelade Fortitudo Roma och Internaples Napoli i den nationella serien för första gången. De var de enda lagen som inte kom från Norditalien i serien och fick genast ett brett stöd i hela centro-sud. Året därpå skedde sammanslagningen i den romerska fotbollen där klubbarna Alba-Audace, Fortitudo-Pro Roma och Foot Ball Club di Roma slogs ihop och grundade AS Roma.

1928 spelades det första Derby del Sole. Och sedan dess fram till slutet av 1980-talet har det varit ett tillfälle för fest, därav just namnet Solens derby. Spelarna visade stor respekt för varandra på planen och supportrarna umgicks tillsammans på läktarna.

Den vänskapliga stämningen fortsatte även under ultraskulturens intog. Exempelvis valde i romanisti namnet Commando Ultrá Curva Sud när de enade curvan i början av 1980-talet. Vilket var samma namn som Commando Ultrá B i Napoli. Det finns även en läktargruppering i Napolicurvan som heter Fedayn, precis som den legendariska läktargrupperingen i Curva Sud.

Som ytterligare bevis på den starka vänskapen valdes en supporter ut i  varje Derby del Sole från bägge sidor för att lämna över en flagga till den andre som denne sedan gick med till sin curva, som sjöng en ramsa till vännerna på andra sidan.  

Under slutet av 1980-talet skulle det dock hända en del saker som fick den långa och tillsynes obrytbara vänskapen mellan i romani och i napoletani att knaka i fogarna. 

1985 värvade Napoli Giordano Bruno, som var en del i Napolis trio MA-GI-CA (MAradona, GIordano och CAreca). Men innan han blev älskad av i napoletani hade hans spelat i Lazio - och var då ett hatobjekt bland Roma-supportrarna. 

När Giordano Bruno återvände till Olimpico för att möta Roma (i Napolitröjan) blev han utbuad av i romanisti. Napolisupportrarna svarade då med att bua ut Bruno Conti. Den eftermiddagen stannade meningsskiljaktigheterna där, men här öppnade sig ett sår som bara skulle bli större, och aldrig läka.
Ett år senare, närmare bestämt, den 25 oktober 1987, möttes lagen igen på Stadio Olimpico. 

På planen blev det en ful match med sju gula kort och två röda. Napoli kvitterade i slutminterna till 1-1 och Napolispelaren Salvatore Bagni gick ut mot Curva Sud och gjorde “il gesto dell’ombrello (som betyder att man sätter punkt för en diskussion men allmänt ses som det mest antika sättet att visa mittenfingret på). 

Salvatore Bagni gör "il gesto di ombrello" mot Curva Sud efter att kvitterat till 1-1 i slutminuterna.

Många, inklusive spelaren själv (som var mycket ångerfull över sitt uppträdande), trodde att det var här gemellaggion sprack mellan Roma och Napoli. Men de som var på plats denna höstdag visste vad som hade hänt innan avspark.

Till att börja med fortlöpte allt som vanligt under vänskapens match Derby del Sole. Riten med flaggbytet genomfördes på mittplan mellan supportrarna och när Curva Suds representant vandrade bort med en Napoli-flagga mot Curva Nord möttes han av sången “Roma, Roma Roma” av de tillresta supportrarna från Neapel. Men på andra sidan möttes deras vän inte av sången “Napoli, Napoli”, som seden löd, utan av förolämpningar och ett regn av flaskor. 

Övriga sektioner på stadion blev chockade över det inträffade och förstod inte riktigt vad som precis hade hänt, men det dröjde inte länge förrän förolämpningarna haglade mellan hemma- och bortacurvan, vilket troligtvis även speglade av sig på planen där det var hårda tag.

Den vänskapliga feststämningen som gett namnet Derby del Sole var som bortblåst efter detta och 1989 på Stadio Flaminio sjöng istället Romasupportrarna territorialrasistiska ramsor mot napolitanare. 

Det italienska fotbollsförbundet ville agera med krafttag mot detta och förbjöd efter denna match denna typen av ramsor. 

Under VM 1990 i Italien spelades matchen Östtyskland-Argentina i Rom och många romanisti stod tillsammans med de östtyska supportrarna och buade ut Maradona hela matchen.

Uppgörelserna blev mer våldsamma mellan de båda supporterskarorna under 1990-talet vilket ledde till att bortasupportrar (från Neapel respektive Rom) förbjudits på matcherna.

3 maj 2014 gick Coppa Italia-finalen mellan Fiorentina och Napoli av stapeln i Rom. Det blev en stökig uppladdning inför matchen och i ett tumult som uppstod dog Ciro Esposito (som var en fredlig Napoli-supporter) efter att ha blivit skjuten av en ökänd högerextrem Romaultrá. 

Sedan dess har stämningen mellan supportrarna varit mycket spänd och i januari 2023 träffades de av en slump vid en rastplats utanför Arezzo vilket ledde till ett upplopp mitt på motorvägen. Efter denna incident förbjöds både klubbarnas supportrar att resa på bortamatcher under två månader.

Många supportrar önskar att feststämningen som en gång rådde under Derby del Sole ska infinna sig igen någon gång i framtiden. Relation mellan några av ultrasgrupperna på vardera sida verkar dock fortsatt vara alltför infekterad för det.

-Det kommer ta tid, men vi kommer att lyckas, säger presidenten för Roma Club Testaccio i en intervju från 2016.

Låt oss hoppas att han får rätt. För visst  skulle det vara en oerhört vacker syn att en dag återigen se Napoli- och Romaflaggan byta händer i mittcirkeln på Olimpico. Låt oss hoppas på att vi i framtiden får återuppleva ett Derby del Sole som lever upp till sitt namn.

Källa: calcionapoli24.it, il Messaggero


Napoli supportrar utanför San Paolo 2016.


Supporterklubbarna till respektive lag i Buenos Aires hyllade gemellaggion för ett par år sedan.



Även ultras från båda sidor gör sitt för att återuppta den tidigiare feststämmningen som rådde under Derby del Sole.

Niclas Ekström2024-01-26 17:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?