Daniele De Rossi - bäst i Europa
Daniele De Rossi har fått en flygande start i Roma. Foto: asroma.it

Daniele De Rossi - bäst i Europa

När klubbledningen bestämde sig för att entlediga Mourinho fanns det bara en man som kunde få jobbet utan att ett tredje världskrig skulle bryta ut i Rom. Daniele De Rossi. Klubbledningen hade fingertoppskänslan att låta AI-verktygen vila för en stund och istället vända sig till det sunda förnuftet. Hur det gick? Över all förväntan.


Ett poängsnitt i Serie A på 2,44 poäng efter nio omgångar gör Daniele De Rossi till den bästa tränaren i Europa som tagit ett nytt jobb under säsongen. Vid sidan av det. Avancemang i två rundor i Europa League mot kvalificerat motstånd. Och framför allt. Han har på otroligt kort tid lyckats ena supporterkollektivet och återskapa engagemanget som rådde under Mourinho, och Stadio Olimpico fortsätter att bli utsålt match efter match, även mot Milan i Europa League trots att klubben valt att ta över 50 euro för en biljett i curvan vilket lett tillt starka reaktioner i Rom.

Daniele har under sina cirka två månader vid rodret använt sig av hela 23 spelare samt sex olika formationer, enligt Corriere dello Sport. Att alla spelare fått vara delaktiga i matchspel under Daniele De Rossi tror jag varit en av anledningarna till gemenskapen och lagandan som vi fått se under den senaste tiden. Något De Rossi även byggt genom gemensamma aktiviteter. Det första han gjorde när han blev ny huvudtränare var att bjuda hela laget på middag på en restaurang i hans kära Ostia. De Rossi verkar ha samma fina egenskaper som tränare som han hade som lagkapten att skapa en “vi-känsla” i truppen som är så viktig för att bygga ett välfungerande lag.

I vissa matcher har han kanske “övertänkt” lite väl mycket. Och efter Fiorentinamatchen där han gjorde en del märkliga laguttagningar (han spelade med Angelino på högerbacken bland annat) höjdes en del röster i radiokanalerna i Rom att Daniele hade fått hybris och ville “fare il fenomeno”. Han korrigerade dock sitt misstag redan till andra halvlek,  och Roma tog över matchbilden i Florens och förtjänade mer än ett kryss, även om de var illa ute.

Jag omfamnar ändå att vi har en tränare som vill vara nyskapande, som vågar testa nya idéer och inte är rädd för att ändra spelsätt eller formation även under pågående match. Jag tror även att det är en del av framgångsreceptet att Roma under Daniele De Rossi är oförutsägbara. Att motståndarna inte vet exakt vad de kan förvänta sig. Men framförallt njuter jag av att se ett framåtlutat Roma som vill ha bollen och vill anfalla och ta taktpinnen i matcherna.

Många är de spelare som höjt sig under Daniele De Rossi. Men den största och tydligaste förvandlingen har lagkaptenen Lorenzo Pellegrini stått för. Efter att ha varit anonym och kritiserad under säsongen så är nu “Lolo” navet i Romas offensiv. Det mesta i offensiv väg kretsar kring Romas nummer sju (bortsett Dybala såklart) och förutom att sätta medspelarna i bra lägen så har kaptenen själv prickat in sex mål från sin relativt fria roll på mittfältet.
Andra spelare som lyft sig från askan under De Rossis ledning är Paredes, Spinazzola och El Shaarawy. Spelare som kommer till sin rätt i en offensiv och bollförande fotboll och som De Rossi känner väl och vet hur han ska få ut det bästa av.

När Daniele De Rossi nu går in i sitt första landslagsuppehåll som Romatränare diskuteras det inte vem som kommer ersätta honom, trots att han bara har kontrakt säsongen ut, utan när han ska få förlängt.

De Rossi själv vill inte prata om någon förlängning utan lägger allt fokus på nästa match och målet att föra laget till en fjärde plats (som helt plötsligt verkar möjligt), samt så långt som möjligt i Europa League. 

Det kan även vara så att De Rossi avvaktar valet av sportchef som han även själv kanske får vara med att påverka. Enligt Retesport har De Rossi flera gånger setts ute i Rom på middagar med Ryan Friedkin där vicepresidenten även ska ha frågat Daniele om råd i sportchefsfrågan. Han ska då ha rekommenderat tidigare Romaspelaren och vännen Nicolas Burdisso som tidigare var sportchef i Boca Juniors, när De Rossi spelade där, och som nu är i Fiorentinas sportsliga ledning. 

Lina Souloukou som utöver att vara VD även tagit över titeln som general manager efter Thiago Pintos uppsägning. Det gör att hon är mer operativ kring A-laget samt närvarande vid A-lagsmatcherna. Grekiskan ska ha Francois Modesto som en stark kandidat till sportchefsrollen i Roma. De arbetade tillsammans i Olympiacos och fransmannen arbetar just nu i Monza under Galliani. 

Andra mer obskyra och oväntade namn har även nämnts utifrån amerikanernas förkärlek till statistik och AI-verktyg. Men kanske har den hittills mycket lyckade rekryteringen av De Rossi lärt amerikanerna att AI inte alltid har rätt? För De Rossi kan ju knappast ha fått jobbet som huvudtränare på hans tidigare tränarmeriter i SPAL.

Jag kan tänka mig att Daniele De Rossi är så pass smart att han vill veta vem som blir hans chef, och även samtala med den personen innan han skriver på ett längre kontrakt. Det kan även vara så att klubben låter den nya sportchefen göra valet av ny tränare. 

Oavsett vad så diskuteras det inte vem som ska ta över Roma utan när Daniele De Rossi ska bli bekräftad som Romas A-lagstränare med ett längre kontrakt. Och det säger det mesta om vad Romsonen från Ostia har levererat på tränarbänken under sina första två månader.

Under söndagens match hyllades klubbikonen även av Curva Sud som sjöng hans namn inför och efter avspark och visade upp banderollen som jag tror summerar det alla romanisti känner.

“DDR - GIOCATORE, CAPITANO, ALLENATORE… MAI FINIRÀ' QUESTO AMORE! CURVA SUD (Spelare, kapten,tränare. Den här kärleken kommer aldrig ta slut)

Niclas Ekström2024-03-25 11:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?