Den blågula Roma-historien - Del VI - "Svennis"
"Svennis" har haft inte mindre än 20 tränar/sportchefs-uppdrag i karriären. Ett av dessa var i Roma under 80-talet.

Den blågula Roma-historien - Del VI - "Svennis"

Idag har vi kommit till den sista delen i vår blågula Roma-historia, därmed också den tredje svenske tränaren i klubbens historia. Och det är en välkänd värmlänning som får avsluta.

Sven-Göran Eriksson gjorde två sejourer i Rom, varav en i Roma. Hit kom ”Svennis” den första juli 1984, efter stora framgångar i dels Blåvit och dels i Benfica. I Benfica hade ”Svennis” gjort sig hyllad genom två raka ligatitlar och en finalplats i Uefacupen 1982/83.

Tog över efter "Il Barone"
När Eriksson så kom till Roma stod ett synnerligen tufft uppdrag på agendan, nämligen att ersätta den älskade Nils Liedholm som bland annat tagit Roma till en historisk Scudetto.
- Det var inte lätt. Nils var en enormt stor man, berättade ”Svennis” i Olof Lundhs podcast häromåret.
- De spelade final i Europacupen året innan jag kom och förlorade hemma mot Liverpool. Sedan tog jag över. Han hade skapat en grupp spelare som spelade på ett visst sätt och hade ett ledarskap på ett visst sätt. Det var saker som jag hade svårt för. Till exempel att starta träningen klockan tio tog ett år för mig att få igenom, fortsatte Eriksson i intervjun med Lundh.

Tuff start
Eriksson hade ett tufft första år i rödgult. Faktum är att första vinsten i Serie A kom den 18:e november hemma mot Fiorentina, detta efter åtta omgångar utan vinst. En av anledningarna som ”Svennis” redogjorde för, hos Lundh, var att flera av de tidigare dominanta spelarna var äldre och halvskadade.

Titelfyllt andraår
Andra året blev dock bättre. Med Roberto Pruzzo som bäste målskytt tog sig ”Svennis” sånär till en Scudetto med Roma. Endast fyra poäng bakom Juventus där bland annat en förlust mot Como i slutomgången blev avgörande (1-0-målskytt för Como: Karl Corneliusson). ”Svennis” själv har i efterhand beklagat en förlust mot Lecce och hans misstankar om spelfusk i samband med den matchen.
- Jag var lite inblandad i det när Roma förlorade mot Lecce, näst sista matchen i ligan. Hade vi vunnit den hade vi vunnit ligan, men vi förlorade. Då var det fem spelare som var anklagade för att ha sålt matchen, första halvlek så att man kunde spela på den på svarta börsen. Presidenten i Roma var övertygad om att det var på det sättet, beskrev "Svennis" för i Lundhs podd. 
 
Det blev dock en titel under samma år. Nämligen i Coppa Italia och då efter en rafflande final mot Sampdoria. Ett välfyllt Olimpcio exploderade när Toninho Cerezo tryckte in bollen bakom Sampdoria-målvakten. I tweeten nedan ser ni klipp från en stor seger som "Svennis" tog mot Juventus. 



Början på slutet
Efter det andra året och den titeln värvade Roma och president Dino Viola, Zbigniew Boniek, för 3 miljarder lire. En storvärvning som blev början på ”Svennis” avsked.
- Tredje året köpte vi Boniek, en stor stjärna. Han och jag rök ihop. Sedan var jag väldigt trött på de äldre spelarna som inte gjorde som jag ville för att få dem att spela fotbollen jag ville spela. Så jag gick till ägaren och sade att antingen försvinner de spelarna, speciellt Boniek, eller så skulle jag gå. Då fick jag gå. Ägaren sade att vi kunde ta bort de äldre italienarna, men Boniek gick inte. Honom hade de tagit från Agnelli och Juventus, det gick inte att ändra på det, berättade "Svennis" för Olof Lundh.

Tog inte farväl av Italien
Således, våren 1987, två omgångar från den sista lämnade ”Svennis” Romas tränarbänk. Han fortsatte dock i Italien. Säsongen 1987/89 stod Eriksson som Allenatore på Fiorentinas tränarbänk.

Erikssons Roma-facit.
1984/85 7:a i Serie A
1985/86 2:a i Serie A, Mästare av Coppa Italia
1986/87 7:a i Serie A (fram till omg. 28)

Källor: Wikipedia, ASRoma.com, Il Romanista, Fotbollskanalen, Sportbladet, Lundhs Podcast
 

Erik W@ErikWinell2020-04-19 07:45:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?