Derbykrönika: "Ikväll står Rom - och därmed hela världen - stilla"
Lorenzo Pellegrini axlar kaptensbindeln och ska försöka trycka ner ett sargat Lazio i botten.

Derbykrönika: "Ikväll står Rom - och därmed hela världen - stilla"

Det är få fotbollsmatcher som kan få en hel stad att fullständigt vibrera. Roma - Lazio - "Derby Della Capitale" - gör just det.

Derbymatcher lever alltid sina egna liv och inte sällan känns det som ett rent lotteri. Med tanke på Lazios halvdassiga form på sistone är jag livrädd. Ett Lazio utan Immobile och Milinkovic-Savic kommer att vara mer avslappnade än ett Roma där Zaniolo verkar närma sig storform och nog lär koppla på hybrisen, och en del hånfulla Lazio-gester, lagom till "Roma, Roma, Roma". 

Romas stora hopp att kunna svara mot detta favoritskap är återigen portugisen som alltid vill stå i centrum, José Mourinho. När Roma nu går in i derbyt som aningen större favorit än de ljusblå rivalerna är Mourinho den kejsare som Roma behöver.

Mourinho har redan slängt iväg ett par salvor till antagonisten Lazio, särskilt med tanke på att Lazio kallade Conference League en förlorartävling förra säsongen. Nu är Lazio där och såklart hånler Mourinho åt de tidigare uttalandena från Lazios sportchef, Igli Tare. 
"Jag tycker Lazio är en av favoriterna i Conference League. Deras problem är dock sportchefen som inte vill vinna en så dålig tävling". 

I omklädningsrummet och på tränarbänken ikväll kommer Mourinho vara Romas stora hopp. Kan han få Zaniolo att använda hybrisen till att dribbla sig igenom en celeste-blå defensiv, kan han få Lorenzo Pellegrini att axla kaptensbindeln och leda de gulröda trupperna över Olimpicos gröna fält och, kan han få Tammy Abraham och Andrea Belotti att hitta nätmaskorna så tror jag mycket är vunnet.

Det är ett sargat Lazio utan sina största som står på andra sidan. Ikväll är det läge att tända igång motorerna så att hela Rom - och därmed världen - vibrerar. 

Är det världens häftigaste match? Som Romanista är svaret glasklart - Det är det.

Daje Roma! 

Erik Winell@ErikWinell2022-11-06 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?