Derbyseger: "Roma förstår metodiken igen"

Derbyseger: "Roma förstår metodiken igen"

För första gången på två år vann Roma mot Lazio igen. Daniele De Rossi har nu vunnit som ungdom, spelare och ledare i Derby Della Capitale. Roma bärgar kritisk seger i stadsrivaliteten och ligatoppen.

Roma ha vinto! 
Ordningen är återställd.
Världen, freden, hälsan, huvudstaden och Stadio Olimpico (listan är lång) har börjat återhämta sig eftersom Roma äntligen vunnit ett derby mot Lazio igen. 
Kvällen blev verkligen vår, och uppriktigt sagt, vet jag inte hur länge det skulle dröja till nästa derbyseger ifall vi inte vann den här gången.  

Allt kändes lite skrivet i stjärnorna. Daniele De Rossi skulle leda sitt första derby. Det hade passerat två långa år sedan den senaste segern, varav fyra matcher i rad utan något mål ifrån Roma. 
Men också, faktumet att Roma inte kom in med bäst form. 
Matchen mot Lecce var krampaktig och långt ifrån någon bländade insats. Och den upphaussade formen som kulminerade mot Brighton i början av mars, har successivt hunnit svalna ner sedan bortamatchen mot Fiorentina. 

Verkligheten emellan rom-klubbarna är för jämn för att Roma ska forsätta misslyckas mot Lazio över tid.
Den här gången kom timingen i vår favör.
Vi var inte självutsedda favoriter.
Vi kom inte in med någon stor-form.
Vi kom inte in med någon underskattning. 
Därför kunde inte denna seger kommit i ett bättre läge, då vi bröt derby-trenden och därmed kastat in ett mentalt ved-trä inför slutskedet på säsongen. 
Och för att strö salt i såren för de ljusblå, kunde det inte blivit mer passande än att assisterande-kapten och fanbärare Gianluca Mancini är matchvinnare, och att segertränaren heter Daniele De Rossi.  

Men om derbymatcher kan kännas som skrivna i stjärnorna, måste man komma ihåg att arbetsinsatsen fortfarande behöver genomföras.  
Vi minns derbyt i november 2022 och förutsättningarna som fanns då. 
Lazios två bästa spelare vid den tiden, Ciro Immobile och Sergej Milinkovic-Savic var båda frånvarande.  
Allt var upplagt och färdigdukat, men Roma tog inte vara på läget. 

Istället skavlades möjligheten bort, och efter den förlusten, bildades det enligt mig ett försämrat långtgående självförtroende i de ledande spelarna som hållit i sig enda tills nu.
Jag tänker på Mancini, Cristante, Rui Patricio, Smalling, El Shaarawy och Pellegrini. 

Uppenbarligen, krävdes en Daniele De Rossi som motivator för att vända trenden i derbymatcherna. Och om vi ska vara ärliga, hjälpte även den brutna relationen mellan de ljusblå och Mauricio Sarri.
Men här är vi nu, återigen som segrare, med ett lag som återfunnit smaken och självförtroendet att vinna ett derby.  
Ett lyckat moment i vår utveckling, som för mig var det mest viktiga när De Rossi presenterades som interm-tränare i Januari. 
 


I intervjuerna efter matchen, pratade Daniele mycket om hur stolt pappa Alberto förmodligen är hemma i soffan, eftersom Daniele nu lyckats vinna ett derby som tränare.  
Han dedikerade segern till Alberto, men nämner även den Roma-bekanata personligheten Fabrizio Icaorossi, som vårdas för tillfället på sjukhus efter en svår trafikolycka. Icaorossi har bland annat varit personligtränare till Francesco Totti, men är också god vän till De Rossi.  




Det går att beskriva dessa derbykvällar på så många sätt.  
Men enkelt summerat, är det veckan som leder upp till matchdagen som gör hela mödan värd.
Det börjar på måndagen, med dagdrömmarna om scenerna framför Curva Sud ifall Roma vinner. Sedan när det närmar sig avspark, kommer farhågorna ifatt och helt plötsligt räds man ifall den norra kurvan istället kommer få fira.  

Ikväll ser vi Gianluca Mancini stå framför Curva Sud och passionerat veva den ironiska anti-lazio flaggan med den svarta råttan på.
Och framförallt, ser vi en Daniele De Rossi som inte kan hålla tillbaka lugnet som han inlett sin tränarsejour med. Vid slutsignalen tog känslorna över, och då ser vi att han fortfarande är lika mycket Romanista som Allenatore.  

Man vinner inte ett Derby Della Capitale på kvalitet eller form, man vinner det på grinta och inställning.  
Den metodiken har inte Roma lyckats få ut på två år, men med Daniele vid rodret, finns alla möjligheter att derbyskallar likt de vi fick se ikväll, fortsätter ett bra tag framöver. 

Avslutningsvis, skickar jag en varm tanke till platsen där de goda människorna vilar.  
1994 gick Agostino Di Bartolomei bort. Ikväll fick han en välförtjänt och uppmärksammad hyllning i form av det mosaik-tifo som prydde Tribuna Tevere, eftersom 20 år har passerat sedan hans bortgång.  

Härnäst väntar kvartsfinalen mot Milan.
Men som Daniele De Rossi själv sa efter matchen, låter vi kvällen/helgen endast bestå av en påse chips och en öl, och lämnar därmed tankarna fria ifrån torsdagens europamöte.  

Grazie Roma!  


Mancini, matchvinnaren framför Curva sud. 

Melker GaddMelkerG_202024-04-07 05:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?