Det här bådar ändå gott för framtiden.
Med alla skador till trots. Framtiden ser ljus ut för Roma.

Det här bådar ändå gott för framtiden.

Olimpico mullrade. De snart nittioåriga läktarna vibrerade långt innan avspark av stor förväntan. Sen svepte den där derby-bubblan in. När vi nu pustar ut efteråt så tycker jag mig ana en ljus gulröd framtid.

Det var ett Lazio med medvind i ryggen, även om man förlorade senast mot Napoli i cupen, som kom som favoriter inför kvällens stormatch.

Att Zaniolo satt nyopererad på läktaren. Bredvid honom vår defensiva mittfältsgeneral Diawara, som också han är borta från spel i denna rödgula skadeepidemi, gjorde chanserna än mindre för Roma.

Men, så sparkar matchen igång och från minut ett är det Roma som styr. Strålkastarna sken och Roma spelade stundtals en bländande fotboll.

Framförallt är det en Fonseca som visar var det där huvudstadsskåpet ska stå. Sedan Petrachi och Fonseca kom in i Roma har mycket gått åt rätt håll och det tycker jag verkligen att kvällens derby visar. Visst, hösten har kantats av skador, men laget, det kollektiv som de bägge fotbollshjärnorna satt ihop har ändå fortsatt spela bra. Resultaten har kanske inte alltid gått Fonsecas väg men det har funnits en strategi, ett tänk som visar på något större. Använder vi oss av expected-goals och expected-points sett över säsongen så "borde" faktiskt Roma stått på en tredjeplats idag. 

Det där hoppingivande tänket, den där strategin som jag tror går att bygga på i framtiden syntes även i kvällens match. Roma kommer till spel med blytunga skador, men trots det så spelar man ut sina antagonister. Lazio trycktes många gånger ned av ett offensivt Roma. Ett Roma som jagade derbyseger och som ville visa för fansen att laget förstår vidden av att vara bäst i Rom. Att få vifta med flaggorna på Piazza del Popolo och att få göra hela staden gulröd. 

Att Under kommer in och tar för sig i Zaniolos frånvaro tycker jag också det visar på att Roma numer är ett lag där spelare kan komma in från bänken och ta för sig. Dzeko gör ett gubben-i-lådan mål och är därefter ett konstant hot i straffområdet. Backlinjen med Santon-Smalling-Mancini-Spinazzolla visar ett moget spel och det syntes verkligen inte att hälften varit utanför ordinarie elvan i år. Eller för den delen, att 25 % av backlinjen varit ytterst nära en flytt till Milano. 

Roma dominerade idag. Expected goals, om man nu ska gå efter det, visade på: 2.02-0.85. De där sista tåspetsarna var inte gulröda ikväll. Det var ett målvaktsfummel för mycket.

Men, nästa derby. Med Nicoló som pådrivare. Jag längtar redan.

Erik W@ErikWinell2020-01-26 20:37:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?