Stadio Benito Stirpe, 2023-12-23 12:30

Frosinone - Juventus
1 - 2

Det svarta fåret från Livorno

Det svarta fåret från Livorno

Tre nya poäng. En ny match där man har mindre bollinnehav än motståndaren. Allt är som vanligt i Turin. Med en skrikande tränare vid sidlinjen lyckas den gamla damen hålla sig kvar i toppen. Med hjälp av en liten näsa.

När "i bianconeri" lämnar Frosinone dan före dopparedan gör man det som segrare. Det var en match som man hade sett innan. Ett Juventus som efter många om och men lyckades att besegra sin motståndare. Det är knackigt, det är taffligt, men det är bevisligen också effektivt. Det är ramstarkt och med en krydda enorm spets i spelare som Dusan Vlahovic och Federico Chiesa lyckas de att lösa tre poäng allt som oftast den här säsongen. En gång är ingen gång, men tolv vinster och en förlust på sjutton matcher är långt ifrån bara tur. Det finns en känsla av att det alltid är kamp när Allegris Juventus spelar. Det är så mycket grinta och karaktär i det här laget, något jag kan sakna i fotbollen 2023. Det blir extra symboliskt att ansiktet utåt för grinta de senaste tio-femton åren, Juventus-ikonen Giorgio Chiellini, nyligen meddelade att han lägger skorna på hyllan. En spelare som förmodligen är mycket stolt över höstens Juventus.

Få tränare har varit lika utskrattade som Massimiliano Allegri de senaste två åren. Och då betonar jag ordet utskrattade. Allegri är en väldigt speciellt person. Vi har alla sett den kastade kavajen på San Siro, uppmaningar till åskådare att “stai zitto” och tv-bråk med Daniele Adani. Men även presskonferenser dagen innan match när han är en väldigt avslapnad och rolig herre och talar om hästar och näsor. Den där näsan är ständigt närvarande hos Allegri. Uttrycket "corto muso" har blivit så etablerat att man kan hitta det i italienska lexikon. Det myntades av Allegri för flera år sedan och har minst sagt aktualiserats i år. Vinsterna och poängen har kommit och just nu är man det enda laget som utmanar de svartblåa från Milano. Men den allmänna fotbollsopinionen är fortfarande att Juventus är ett dåligt fotbollslag och att Allegri förespråkar en “tråkig” fotboll. Det är en väldigt intressant diskussion: Vad är tråkig fotboll? Är en vinst tråkig? Är defensiv fotboll tråkigt? Det kanske det är, vad vet jag. Men för mig finns det ingenting vackrare än att vinna fotbollsmatcher. Det är det det handlar om. Klacksparkar, tunnlar och 5-0 segrar i all ära. Vinsten är helig för Allegri, och det spelar ingen roll om man vinner med 5-0 eller 1-0. Corto muso. 
Faktum kvarstår: Massimiliano Allegri är just nu den enda tränaren där ute som når resultat på den här nivån genom att spela en försvarsinriktad fotboll. I en epok ledd av Pep Guardiola och Jürgen Klopp där det är sexigt och flärdfullt. Det är energiskt och mycket mål. Då tycker jag det är sexigt med Federico Gatti, Danilo och Max Allegri. En antites till den fotboll som förespråkas av opinionen och dagens tränarkår. Men det bryr sig inte Allegri om. Han slåss om Juventus första scudetto sedan säsongen 19-20. Corto muso.

Julen är kommen. Panettone ska ätas och Livorna ska besökas. Hem till mammas köttbullar och barndomens gator och torg. Han kommer att fira jul avslappnat. Säsongne har knappast kunnat att börja bättre. Rom-lagen är för dåliga, Napoli är Napoli igen, och Pioli är inne på sin sista vers i den rödsvarta delen av Milano samtidigt som man är hack i häl med Inter trots en ganska klart sämre trupp. Men nu kommer ett januari-fönster där man kan bredda och förstärka truppen. Dessutom har Inter ett Champions League slutspel att lägga energi på, något som Juventus är fria ifrån. Med det sagt ser Inter jättestarka ut. Ett extremt väloljat maskineri som jag tror är tillräckligt starka för att slåss på två fronter. De ska givetvis vara favoriter och det är långt ifrån säkert att Juventus kommer kunna hänga kvar i det tempot, för det går väldigt fort för den svartblåa hästen. Men det skulle inte förvåna mig alls om Juventus sträcker fram sin näsa i de sista minuterna av årets Serie A. Corto muso. Nytt Champions League format har lanserats och Super League har presenterat sitt dito. Newcastle tredjdeställ är saudigrönt och Fotbolls-VM spelas i Qatar. Fotbollsvärlden förändras i rask takt men i Turin består saker och ting under Massimiliano Allegris ledning. Det tycker jag är vackert.

ComoMalteMaltesolfors2023-12-23 17:20:00
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid