Dokument: Curva Sud - från vänsterromantik till fascism
Gruppen "ROMA" från sin centrala och ledande position i Curva Sud.

Dokument: Curva Sud - från vänsterromantik till fascism

Romatoday.it har publicerat ett långt dokument om utvecklingen i Curva Sud. Där gruppen ROMA lämnat över taktpinnen till grupperna Insurrezione Giallorossa och Boys. Två grupper som för vidare det numera 25-åriga arvet av en högerprofilerad curva. Nedan följer en översättning av dokumentet.

Inför denna säsong gick gruppen ROMA, som varit ledande i Curva Sud de senaste tio åren, ut och deklarerade att de lämnar över taktpinnen. “Vi är säkra på att det kommer ge plats till de som har tydliga idéer och vet hur de ska göra Curva Sud bättre än den curva de får ärva”, skrev gruppen i somras när de offentliggjorde sitt beslut.

Nya ledare i Curva Sud är istället grupperna Insurrezione Giallorossa och Boys. Två grupper som står långt ut till höger politiskt, vilket också märkts av i curvan. Det är italienska flaggor, runinskrifter och symboler som härstammar från de tjugo år då fascisterna styrde Italien längst ner i Curva Sud, från den position grupperna styr curvan. Boys har fortfarande sin banderoll i högra hörnet av Sud, men har stor representation från gruppen längst ner i curvan.

Exempelvis sjöngs “AS Roma Capitolina”(som sjungs till tonerna av en fascistisk kampsången “Facceta nera”), som inte sjungits på Sud på tio år, återigen vid säsongens första match. Ackompanjerad av sträckta armar i luften.

Insurrezione Giallorossa dök upp i Curva Sud säsongen 2017/18 och är sprungna ur gruppen Oppsta Fazione. De har sin lokal i en spelhall i San Lorenzo där polisen vid ett tillslag hittade ett kilo hasch samt 175 hemmagjorda bomber. Det är ett fascistiskt tillhåll där även gruppen Tradizione Distinzione tidigare höll till. En annan högerextrem gruppering som följde Roma under 00-talet, vars signum var kepsar med Brigata Charlemagnes (franska SS-soldater under andra världskriget) logga på.



Boys är den äldsta kvarvarande ultrasgruppen i Curva Sud och grundades redan 1972 av ett gäng tonåringar från Parioli, Vigna Clara och Balduina (här kan ni läsa mer om Boys och deras historia). De stod först i Curva Nord eftersom Curva Sud vid den här tiden lutade mer åt vänster ideologiskt och Boys, med sina fascistiska sympatier, var en udda fågel i det passionerade “tifot” runt Roma. 

1977 gick alla supportergrupper ihop och bildade CUCS (Commando Ultrá Curva Sud) och Boys flyttade då till Curva Sud. Den första sprickan i detta supporterkollektiv sker 1986 då Lionello Manfredonia kontrakterades av Roma. Han hade tidigare yttrat sig nedvärderande gentemot Romas supportrar. Dessutom var han dömd för att ha tagit emot mutor för att gynna sitt tidigare lag, Lazio. CUCS splittrades och två förgreningar föddes ur den splittringen. GAM (Gruppo Anti Manfredonia), dit de flesta grundarna av CUCS anslöt sig, och Vecchio CUCS. Det ledde till interna stridigheter och slagsmål vid i princip varenda hemmamatch. 

Ur GAM grundades en ny grupp som tog namnet Opposta Fazione. De ville inte ha något att göra med det övriga supporterkollektivet kring Roma eftersom de “förrått” ultras-idealen enligt gruppen. Under den här tiden tog sig politiska uttryck större plats i curvan och Sud, som historiskt setts som en röd curva, blir nu alltmer högerextremistisk.

De mer radikala supportrarna kände inte längre igen sig i Commando Ultra’, och det bildades istället många mindre grupper där politiska ideologier i kombination med supporterskapet blev allt viktigare.

Till säsongen 1993/94 bestämde sig några av de gamla ledargestalterna för CUCS GAM att lägga ner stridsyxan och återförena sig med Vecchio CUCS “för Romas bästa". Men utvecklingen hade redan gått för långt för att ena Curva Sud.

20 november 1994 är det dags för bortamatch mot Brescia. På perrongen på Termini var det många nya ansikten jämfört med hur det brukade se ut när Roma hade bortamatch. Det fanns gott om ledargestalter inom extremhögern i Rom, även individer med ljusblåa sympatier. Väl i Brescia dröjde det inte länge förrän upploppen var ett faktum och vice kommissarien Giovanni Selmin blev knivhuggen. Polisen beskrev attacken som en militärisk aktion och 16 ultras arresterades, alla tillhörande extremhögern, varav många var aktiva inom den nynazistiska organisationen Movimento Politico Occidentale.

Den gamla generationen kunde inte släppa tjafset om Manfredonia och under tiden skapade den nya generationen supportrar kollektivet As Roma Ultras. En grupp med tydliga högerextrema värderingar som bildats genom en sammanslagning av Squadre d’Azione Giallorosse och Mods. Även många medlemmar i Fedayn anslöt sig till den nybildade gruppen. 

Till den första hemmamatchen mot Inter säsongen 1999/00 var gruppen redo att ta över Curva Sud. De körde iväg CUCS-medlemmarna från räcket, skar sönder deras trummor och slängde ut dem på löparbanorna på Olimpico. Det sydamerikanska tifot som präglat Curva Sud var numera ett minne blott. As Roma Ultras ville ha en mer brittisk stil på ramsorna med endast sång utan trumma.

Den politiska agendan inom gruppen blev även snabbt märkbar i curvan, bland annat genom keltiska kors, bilder på Mussolini och svastikor. Säsongen 2004/05 löstes gruppen upp. På deras “muretto” längst ner i curvan hängdes istället en svart banderoll med bokstäverna Bisl (Basta infami solo lame) skrivet i gult. Vilket inte var någon grupp utan mer ett förhållningssätt som kan översättas (Slut med skitstövlar, bara knivskaft). Banderollen förbjöds senare av myndigheterna då den ansågs uppviglande. 

Kulmen av fascismen  i Curva Sud under denna period nåddes 2006 när Brigate Autonome Livornese (BAL) besökte huvudstaden och de möttes av banderollen:

“Lazio Livorno stessa iniziale stesso forno”. (Lazio Livorno samma initialer, samma ugn). Nedanför en banderoll på tyska “Got mit uns” (Gud är med oss”).

Några år senare infördes Tessera dei tifosi, ett kort som myndigheterna krävde för att man skulle få gå på fotboll, som många supportrar vägrade, eller vägrades, att skaffa. Sedan kom avgränsningarna i Curva Sud, då alla organiserade grupper bojkottade matcherna innan gruppen ROMA tog över curvan.

Gruppen ROMA, som även de står till höger politiskt även om de inte framhävt det lika mycket som sina föregångare, ledde sedan “tifot” på Curva Sud fram till denna säsong.



Om Boys var lite av en udda fågel i supporterlandskapet runt Roma 1972 har gruppen tillsammans med Insurrezione Giallorossa gott om likasinnade i Curva Sud idag.

Offensiva Roma, som varit i curvan sedan 2004. Giovinezza, i Sud sedan 2003, som tagit sitt namn från en av de mest kända låtarna från fascismen i Italien. Gruppen ROMA, som är skaparna bakom den stora flaggan “Roma marcia ancora”, vilket är en tydlig referens till “La marcia su Roma” 1922 när Mussolini tog makten. Nyligen firade de sitt tioårsjubileum med en stor banderoll längs med Tevere med samma X som en grupp italienska marinsoldater, vid namn Decima Mas, som bland annat krigade mot de allierade på Medelhavet under andra världskriget, använde sig av. 

Bredvid ROMA i curvan hittar vi Padroni di Casa, som övergett sin banderoll för att gå ihop med ROMA. De är sedan begynnelsen nära sammankopplade med den fascistiska-rörelsen Casapound, som bland annat sysslat med husockupationer och demonstrationer. 

I övre delen av curvan, under Boys, hittar vi gli Arditi som bildades 1992. I Royalist som varit representerade i Sud sedan säsongen 2009. Bredvid dem står R.V., som efter många år på långsidan återvänt till Sud sedan 2018. Vidare har via grupperna Alberone och Nel nome di Roma, som båda är sprungna ur gamla As Roma Ultras, och Nord Alta. 

En nybildad grupp från 2023, Appartenenza, har snabbt fått många medlemmar och håller till i nedre delen av Sud bakom Brigate De Falchi. Gruppo 7C (förkortning för området Settecamini, ett område långt nordost om Rom) står sedan 2006 i nedre delen av Sud med en banderoll i svart med den italienska trikoloren. 

Fronte Romano, som tidigare hette Ultra Roma TBM, har fått förstärkning av ett 50-tal medlemmar från gruppen TESTACCIO. Casal de’ Pazzi, som även de har en svart banderoll med trikolorens gröna, vita och röda färger. Samt gruppen Milizia Romana som står under Boys. 

Grupperna i Curva Sud är otaliga och ständigt föränderliga och vi ska komma ihåg att det är många individer i curvan som inte har någon grupptillhörighet samt att flera grupper är opolitiska. Blocket av grupper med högerextrema värderingar är dock stort och klart drivande och ledande i Curva Sud. 



I derbyt i mars 2023 fanns en banderoll längst ner i Curva Sud med två tyska nazistiska soldater med texten ASR samt Romas färger på kragen och hjälmen. I senaste derbyt i april 2024 blev det sammandrabbningar tidigt på morgonen utanför Olimpico och i efterspelet till det visade Romasupportrarna upp banderollen.

“Vai in giro e fai il saluto romano, ma ha intitolato una curva a un partigiano” (Du går runt och gör romersk salut, men har namngett en curva efter en partisan).

Vilket syftar på att Lazio namngett Curva Sud efter Tommaso Maestrelli, som tränade Lazio 1974 när laget vann “scudetton”. Under andra världskriget tillhörde han Brigate Garibaldi vilket var en militär grupp partisaner som bland annat kämpade i Jugoslavien mot Nazityskland.



"Från Bitteti till Maestrelli och "nej:et till fusionen". Av tradition är du en anti-fascist."

På samma tema visades denna banderoll upp för att visa på Lazios anti-fascistiska arv. Sammanslagningen av fotbollsklubbarna i Rom, som alltså Lazio lyckades undgå, var ju ett verk av fascismen för att få till en stark konkurrent från huvudstaden till de framgångsrika klubbarna i Norditalien.

Curva Sud har haft en högerprofil i 25 år, sedan As Roma Ultras intåg. I perioder har den varit mer eller mindre framhävande, men den har alltid funnits där. Det återstår att se vad Boys och Insurrezione Giallorossa väljer för väg för Curva Sud i framtiden.

Källa: Romatoday.it: La galassia nera del tifo romanista: la curva Sud vira ancora a destra, Carlo Fumilei






 

Niclas Ekström2024-10-25 11:00:00
Author

Fler artiklar om Roma