Efter Nantes 0-3 Juventus: Enklare resa än förväntat

Nervositet, rädsla och segerfri svit, de mörka molnen var många när Juventus behövde plocka sin första bortaseger i Europa på över ett år. Ingen av farhågorna skulle besannas. Det som kunde blivit en mardrömskväll blev en lugn och behaglig segling mot åttondelsfinal med kapten Di Maria vid rodret.

Men låt oss ta det från början. Juventus hade inte vunnit borta i Europa sedan hösten 2021. För att kunna ta sig vidare till nästa omgång i Europa League var det just det man behövde göra. Efter förra veckans minst sagt svala insats fanns stora frågetecken om grabbarna från Turin skulle mäkta med att slå Nantes. Dessutom ska tilläggas att Juventus har åkt ut i första slutspelsomgången varje säsong de tre senaste åren.

Max Allegri har fått mycket kritik den här säsongen, med all rätt, för sitt spelsätt som ofta saknat nycklarna för att låsa upp lågt stående försvar. Det här spelsättet är dock inget nytt utan något vi känner igen från hans tidigare sejour. Skillnaden är att på den tiden visste man att även om spelsättet ibland hackade i ligan så kommer Allegri ha en mästerlig taktik i utslagsmatcher i exempelvis Europa och det är därför han hålls som en såpass bra tränare som han gör. Tyvärr var så inte fallet i förra årets Europaspel och inte heller så i höstens gruppspel som vi brakade ur med dunder och brak.

Trender är till för att brytas och ikväll bröts både trenden med det segerfria bortaspelet i Europa och Allegris problem att hitta rätt taktiskt i matcher i Europa. Redan efter fem minuter bryter Fagioli bollen högt och spelar vidare till Di Maria. Därefter visar Di Maria varför han på en bra dag är en av världens bästa på sin position. 1-0 Juventus. Drygt tio minuter senare är det dags igen och Di Maria visar än en gång upp världsklass. Nantes försvaren Pallois ser till att stoppa bollen från att gå i mål med handen och den här gången får Juventus kompensation för den uteblivna straffen senast. Straff och rött kort på Pallois. Di Maria gör inget misstag från straffpunkten heller utan efter 20 minuter står det 2-0 på tavlan och matchen är i stort sett över.

Med den här säsongens Juventus har man inte alltid kunnat säga att en match är död efter ledning 2-0 och en man mer men idag så kunde man äntligen göra det. Allegri läser av matchen perfekt. Han drar hem laget mer och mer under första halvlek samtidigt som man inte släpper till några chanser. I andra halvlek tar man fullständig kontroll över bollinnehavet och fortsätter trumma på fast med tålamod. Tålamodet ger tillslut utdelning då Di Maria efter en situation med flera returer ser till att göra sitt hattrick komplett.

Den här matchen var precis vad Juventus behövde. Avancemang i Europaspelet utan att behöva slita ut sig samt få ett bevis på att lagets taktik faktiskt funkar i slutspelssammang i Europa. Att Di Maria efter en skadeförföljd höst nu får bjuda på en insats som är hans klart bästa i Juventus-tröjan precis i det skedet av säsongen då det är viktigt att toppa formen känns också otroligt bra. Det var längesedan man kunde säga det som Juventussupporter, men det här var en skön seger som gav en härlig eftersmak.

Spelarbetyg

Szczesny 7
En bra och stabil insats. Gjorde det bra på vid de ingripandena han behövde göra.

Danilo 6,5
Klart godkänd precis som hela trebackslinjen.

Bremer 6,5

Alex Sandro 6,5

De Sciglio 6,5
En bra insats av Allegris favoritspelare. Stabil defensivt och företagsam offensivt.

Fagioli 7,5
Blir bättre och bättre för varje match. Utstrålar en härlig energi samtidigt som han är trygg med boll och har en bra blick för spelet.

Locatelli 6,5
Lugn och trygg. Ligger rätt hela tiden och slår inte bort några bollar på det sätt som han kan göra ibland. Att han spelar istället för Paredes är helt klart en stor anledning till att man vinner ikväll.

Rabiot 6,5
Juventus bästa spelare den här säsongen fortsätter att vara bra.

Kostic 6,5
Även han gör det han ska på sin kant.

Di Maria 9
En helt fenomenal insats. Avgör matchen på egen hand. Kommentarer är egentligen överflödiga, insatsen talar för sig själv.