Extra: Juventus straffas med -15 poäng

Extra: Juventus straffas med -15 poäng

Pang sa det när klubban förkunnade att Juventus och ett gäng andra klubbor dömts för brott.

Ja, nu blev det väl mest Juventus som straffades i den federala domstolen med hela 15 poängs avdrag.
Andra klubbar klarade sig från poängavdrag men fick ändå rätt saftiga böter och en massa presidenter som fått yrkesförbud ett antal månader,
'
Vad handlade det hela om då? 
Jo, att klubben friserat med siffrorna när det gjort affärer med andra klubbar och haft det som mål att hålla nere förlustsiffrorna för 2019-20, vilket de redovisade i början på 2021.
Det är också det som de andra klubbarna straffas för med böter och avstängningar.
Att de blev hela 15 poäng avdrag som klubben straffas för och inte nio som först var tänkt beror helt enkelt på att klubben ligger så långt upp i tabellen för att ha en bra v´chans att ändå ta en Champions League-plats, vilket åklagaren yrkade på att de inte skulle ha möjlighet till för han tyckte deras affärer 2019-20 grundlade att de kunde ta en orättmätig plats där förra säsongen.

Inte nog med poängtappet. Hela styrelsen får yrkesförbud en längre tid. Bl.a. får Nuvarande sportchefen i Tottenham Paratici en avstängning i 20 månader och 10 dagar (osäker på om den gäller i UK). Förre presidenten Alessandro Agnellii får 16 månader och Pavel Nedved får 12 nånader.

Hos övriga klubbar är det klubbarna i Genua som drabbas hårdast. Genoa får böta €320000 och Sampdoria €195000. Empoli, Parma, Pro Vercelli, Pisa och Pescara är andra klubbar som också fått böter men mer ringa.
Bland presidenterna utmärker sig framförallt Preziosi - förre presidenten i Genua - som fick 6 månader och tio dagar och Sampdorias förre president Massimo Ferrero som fick 12 månader yrkesförbud.

Alla klubbar kan överklaga beslutet och gå till den italienska olympiska kommittén med  den. Risken är dock att de kan åka på än mer kännbara straff.

 




UR ARKIVET: Ronaldo avlossar vänsterkanonen - kvitterar för Juventus
 

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2023-01-20 23:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)