Fiorentina - Lazio
1 - 1

Fiorentina - Lazio 1-1: Förbannat
Pioli och Inzaghi delade på poängen

Åter nere på jorden igen. Efter en kavalkad av missade chanser i första halvleken kan man enkelt konstatera att Lazio är nere på jorden igen och Champions League spel nästa säsong känns återigen avlägset. Välkommen till Lazio anno 18/19.

Milan, Inter, Atalanta och Torino plockade samtliga 3-poäng i sina respektive matcher innan det var dags för Lazio att äntra Artemio Franchi under söndagskvällen. Detta hade puttat ned vårt ljusblå lag till en smått förnedrade 8:e plats i Serie A innan matchen blåstes igång. Dock ska man säga att Lazio där och då hade 2 matcher tillgodo på sina konkurrenter och att Roma - i skrivande stund skall möta Empoli på Stadio Olimpico under måndagen.

Simone Inzaghi gjorde ytterst få förändringar gentemot derbyt under föregående helg. Strakosha och Lulic bedömdes friska nog att spela trots frågetecken under söndagen. Det största utrops, eller frågetecknet var istället Inzaghis beslut att spela yttermittfältaren Patric som mittback istället för Bastos - som visat uppåtgående form på slutet. Varför? Inte en aning.

Matchen började bra med Lazioögon sett. Ciro Immobile testade Fiorentinas målvakt under flertalet tillfällen i första halvlek. Tillsammans med Joaquin Correa bildade italienaren Lazios frontlinje den här aftonen och samspelet fungerade mycket bra stundvis. Det var också detta samarbete som ledde fram till Lazios ledningsmål när dessa två ”klapp klapp” spelade mot Fiorentinas backlinje och en kropps-fint av Immobile gav honom precis nog med tid för att uppfatta att bortre delen av målen stod öppet och väntade på hans projektil.

Lazio hade sedan chansen att utöka sin ledning vid flera tillfällen, både genom Immobile och Sergej Milinkovic-Savic.

För att sammanfatta den första halvleken så kan man säga att Lazio var det klart bättre laget, man var i princip bättre på allt och man tryckte hela tiden ut Fiorentinas Chiesa mot sidlinjen på samma sätt som man gjorde mot Zaniola i derbyt. Komiskt, eller tragiskt nog kanske man ska säga så skadade sig Chiesa till slut och in kom en annan spelare vars far har ett Lazio-förflutet, nämligen Diego Simeones son Giovanni, han skulle komma att röra om rejält för Lazio under andra halvleken.

Stefano Pioli har som sagt Lazio-förflutet och han är en klart duglig Serie A tränare, annars skulle han inte fått träna lag som Inter, Lazio och Fiorentina. Italienaren har också en egenskap som Inzaghi kanske saknar lite mer - nämligen förmågan att kunna ändra matcher under matchens gång. Medan Inzaghi oftast kör på med ett och samma spel, är Stefano Pioli mer flexibel med att förändra och se vart det brister.
   För hans lag kom ut med en helt annan skepnad än vad vi beskådat i första halvleken. Till synes hade Pioli stukat om och insett att hans 4-3-3 uppställning helt enkelt hade låst sig mot Inzaghis 3-5-2. Han ändrade själv om till en till synes liknande formation och helt plötsligt var det Lazio som såg handlingsförlamade ut medan Fiorentina började äga bollen.

Kvitteringen till 1-1 kom som ett brev på posten när Stefan Radu blivit frånsprungen på vänsterkanten och Luis Muriel stött in det låga inspelet i momentet efter.
   Giovanni Simeone löpte amok på vänsterkanten en stund efter och Acerbi kunde inte hänga med argentinaren som serverade sin lagkamrat ett riktigt drömläge, men Lazio hade tur att avslutet hamnade någonstans på läktaren.

Inzaghi försökte få kontroll på matchen igen genom att introducera Badelj och Romulo istället för dom för kvällen bleka, Luis Alberto och Senad Lulic. Det hjälpte föga och resultatet stod sig.

Både Lazio och Fiorentina var ineffektiva i den här matchen. Kanske var det derbybaksmälla som häxade för spelarna, eller så var bara Pioli lite listigare än Inzaghi denna kväll i Florens. Det är med mixade känslor man kan konstatera att Lazio kunde ha vunnit matchen med 3-1 likväl som man kunnat förlora den med 1-2, kanske är ett oavgjort resultat det mest logiska om man ser till den formen som Ciro Immobile är i för stunden? Trots målen så var italienaren inte mycket att hänga i granen ikväll rent ut sagt.

Simone Inzaghi sa efter matchen att han var arg över det här poängtappet för att hans lag bränt så många chanser och spelat så bra i den första halvleken. Han uttryckte (som vanligt vid poängtapp) att ”Lazio förtjänade inte detta”. Jag skulle vilja påminna Mr Inzaghi om att en fotbollsmatch spelas under 90-minuter och inte 45 minuter. Den andra halvan av matchen tillhörde Fiorentina, inte Lazio i mitt tycke.

Nu får vi återigen se framåt och hoppas på att dom andra klubbarna tabbar sig - för det kommer att behövas för ett Lazio som efter matchen fortfarande ligger på den där förnedrade 8:e platsen - med eller utan en match till godo så är den just förnedrande.