FIRENZE
Följ med på en vandring i vad som en gång ansågs obeboeligt till det som idag är en stad med berusande skönhet.
Här bodde etruskerna som inspirerade romarna kulturellt. Bland detta folkslag, ofta kallade "de första italienarna", blomstrade den första kulturen. Tyvärr har bristen på fynd gjort att man vet väldigt lite om dem, men i Fiesole, strax norr om Firenze, har man hittat en gammal teater som byggdes långt innan den grekiska och romerska kulturen hade börjat sin blomstring.
När romarriket började sin erövring kunde inte etruskerna stå emot och de starka trupperna ledda av Cesar kunde lätt besegra dem.
Nu började man se möjligheter med Arno som mynnar ut i det liguriska havet och började därför bygga en koloni runt denna. På våren år 59 döpte man den till Florentia och här börjar den långa historien om en stad med stolta invånare som kom att göra den en gång obeboeliga platsen till en av världens mest besökta.
Snöklätt Florens, vy från Piazzale Michelangelo
Firenzes stora kulturarv gör att miljontals turister varje år vallfärdar hit. Många blir direkt förälskade, men många blir också besvikna på det höga tempot staden har. Om man vill besöka alla museer och palats får man vara beredd på en lång semester. Här finns nästan på varje gata i det historiska centrumet ett museum. För att man ordentligt ska njuta av staden måste man hitta sin egen rytm och inte påverkas av alla uppmaningar om museibesök, guidade turer osv.
Kyrkan blev som sagt aldrig färdig då Medicifamiljen inte lyckats med sin fortplantning. Dock blev Michelangelo klar med sin skapelse som är en gravkammare tillägnad Lorenzo di Medici och hans bror. Marmorskulpturerna i denna är otroliga och man förundras över hur han förutom detta hunnit med att måla det Sixtinska kapellet, skapa Davidstatyn och alla andra skulpturer och målningar han lämnat efter sig. För Michelangelo var en extrem perfektionist som vägrade ta hjälp av darrhänta lärlingar, utan skapade sina livsverk på egen hand.
Michelangelos "Skapelsen" (idag i Sixtinska Kapellet i Rom)
Här finns ett café från vilket man har en strålande vy över den massiva domkyrkan, som blev klar år 1436 sedan Brunelleschi på ett alldeles genialiskt sätt, än i dag gåtfullt, konstruerat den då största kupolen någonsin. Självklart avnjuter jag ett glas Chianti (gärna Classico) från någon av vingårdarna i Greve in Chianti-området. Kanske blev det två glas och lite berusad fortsätter jag min vandring.
Nu i romantikens spår då jag tar mig till stadens och kanske världens vackraste torg, Piazza della Signoria.
>> Fortsättning
Thomas Wilbacher
wilbacher@yahoo.com2004-09-10 20:30:00
wilbacher@yahoo.com2004-09-10 20:30:00