La bolgia
Matchernas match närmar sig med stormsteg och vi hittar inspiration hos Dante.
Inte sällan krävs att man går tillbaka en si sådär 700 år i tiden. För att riktigt greppa vad de menar, de där florentinarna.
Och tur är väl att italiensk 1300-tals litteratur ännu i mycket hög grad går att förstå än idag.
Och visst ger det inte så lite extra krydda, om sådan egentligen behövs, till stunder som denna vecka då Firenze förbereder sig inför vad som kallas "matchernas match"; Fiorentina-Juventus.
Att fördriva tiden
Det finns såklart många olika sätt att fördriva tiden såhär dagarna innan vårt älskade Fiorentina, efter tre års abstinens, åter ställs mot den sportsliga och historiska ärkerivalen från Turin.
Ett av dessa sätt är att ge tillbakablickar från svunna tider, inte sällan genom att återberätta historiska händelser som etsat sig fast i våra lila hjärtan - oavsett om vi var med eller inte - och som får duga som förklaring till varför just denna match är säsongens i särklass viktigaste på Artemio Franchi.
Naturligtvis finns många olika tolkningar av samma verklighet, i detta avseende intar Firenze och florentinarna en framskjuten placering. I forumen på supportrarnas sida, fiorentina.it, diskuteras t.ex. fortfarande det dramatiska avgörandet av serie A 1982. De som var med på den tiden käbblar fortfarande med varandra om Juventus verkligen skulle haft straff en kvart före slutet, och om Grazianis - eller var det Bertonis - mål för Fiorentina i bortamatchen mot Cagliari egentligen var felaktigt bortdömt.
Den 12:e spelaren
"Egentligen föddes rivaliteteten mycket tidigare än så, och har även sina rötter i stadskampen vid Italiens enande" kommenterar en supporter krönikan skriven av Simona Bellocci, där det går att läsa om historiska matcher mellan lila och svartvitt.
När Italien enades 1861 blev Turin den nya nationens första huvudstad och fyra år senare flyttades makten till Florens. Under fem år fanns Italiens huvudstad i Toscana, för att sedan permanent flyttas till Rom. Som med så mycket annat, förstärker historiska faktorer förhållandet mellan sympati och rivalitet i Italien även om det i fallet med Fiorentina-Juventus inte har lika gamla rötter.
"Il Franchi dev'essere una bolgia" är ett utrop som ofta går att läsa på forumen inför viktiga matcher. En slags översättning skulle kunna vara "Franchi måste bli den 12:e spelaren". Ordet bolgia används inte överhuvudtaget i dagens italienska, utan är ett uttryck som användes av florentinaren och nationalskalden Dante Alighieri när han skrev sitt livsverk - det viktigaste i den italienska litteraturen - "La Divina Commedia" (Den gudomliga komedin) på 1300-talet. Ordet betyder ungefär "helveteshåla" och står att läsa i kapitlet då författaren befinner sig i helvetet.
Dantes verk är skrivet som en diktsamling i tre delar (Helvetet, Skärselden och Paradiset). Den är skriven i förstaperson där han, levande, genomreser dessa tre tillstånd efter människolivet.
"Lämna allt hopp ni som går in"
Varför har då detta betydelse inför lördagens match?
Svaret hittar vi inte i att varje supporter lite till mans står och reciterar Dante på arenan, här kan höras svordomar betydligt värre än de som användes av Dante på 1300-talet (som poet var Dante kontroversiell bl.a. med att använda sig av fula uttryck), utan att de som går på matcherna och skriver sina budskap på banderoller har Dantes ord med modersmjölken.
Om Florens är en unik stad och många menar att Fiorentina-fansen är en alldeles speciell skara supportrar, ger företeelser som dessa extra krydda. Som under en match då en jättebanderoll sattes upp nedanför Curva Fiesole med texten Lasciate ogni speranza voi ch'entrate (Lämna allt hopp ni som går in) för att hälsa motståndarna välkomna, signerat Dante Alighieri.
"La bolgia", Dante och banderollerna är inget annat än symboler för att uttrycka sig. Och de uppfinningsrika florentinarna skäms inte för sig, vilket vi om bara något dygn ska få bevittna när domaren sätter pipan till munnen för att blåsa igång säsongens viktigaste match.
Som när man i Firenze på tidigt 90-tal genomförde en alldeles enastående koreografi i Curva Fiesole, silhuetten av Florens byggnader i lila och vitt, som efter det tjänat som modell för andra supportrar världen över.
Symbolerna och "den 12:e spelaren", atmosfären - historiens vingslag och vrålet från över 40000 florentinarna som tillsammans med Fiorentina besökt helvetets C2 - kan sätta skräck i vilken motståndare som helst.
På lördag bär den motståndaren svartvita tröjor.
*******************************************
fri översättning ur "LA DIVINA COMMEDIA", INFERNO, III
Enligt mig går man in i den sorgsna staden,
Enligt mig går man in i den eviga smärtan,
Enligt mig går man bland det förlorade folket.
Rättvisa flyttade min höga orsak:
gav mig gudomlig fullmakt,
kunskapens resultat är den första kärleken.
Framför mig var inte saker skapade
om inte eviga, och jag för alltid sträng.
Lämna allt hopp ni som går in.
Lasciate ogni speranza voi ch'entrate.