Stadio Artemio Franchi, 2021-10-03 18:00

Fiorentina - Napoli
1 - 2

Ännu en hedersam hemmaförlust
Fiorentina förlorade mot Napoli med 1-2 hemma på Artemio Franchi.

Fiorentina tog emot serieledande Napoli som hade gått fullt i ligan med sex raka segrar och den imponerande målskillnaden 16-2 hemma på Artemio Franchi. Det var en varm kväll med åska i luften.

Fiorentina började mer försiktigt än mot Inter tolv dagar tidigare. Napoli pressade högt men med få spelare. Dragowski och backlinjen fick visa framfötterna med nätt passningsspel nära eget mål men utan att släppa till några chanser. Sakta tog Fiorentina över initiativet och pressade ned Napoli i egen försvarszon. Första målchansen var ett hyggligt distansskott från Pulgar nära David Ospinas högra stolpe, men Ospina stod på plats och räddade ut mot inkast. Fiorentina behöll pressen och hade en del hörnor, på en av dem skarvade Vlahovic på helvolley en bredsida in mot straffpunkten där Martinez Quarta liggande i luften tryckte in en akrobatisk volley. 1-0 till Fiorentina och ett vackert mål av de lila liljorna.

Knappt tio minuter senare kom snabbe Victor Osimhem loss på vänsterkanten, Martinez Quarta screenade honom lite sent i eget straffområde vilket ledde till straff och gult kort. Lorenzo Insigne sköt straffen hårt mitt i målet men Dragowski gjorde en fenomenal enhandsräddning, trots att han kastat sig åt höger. På returen fick Dragowski iväg bollen precis innan han manglades av Insigne, en uppenbar frispark tyckte hela världen utanför Neapel men domare Simone Sozza lät spelet fortsätta och Hirving Lozano hann före Fiorentinaförsvaret och satte kvitteringen till 1-1. Hårt mot Dragowski och Fiorentina. Hur VAR-granskningen kunde släppa ruffet på Drago övergick mitt förstånd.

Det var en helt jämn första halvlek, 2-2 i hörnor och 53-47 i bollinnehav till Fiorentina. Båda lagen släppte in sitt andra mål för säsongen i första halvlek. I andra halvlek tappade Fiorentina fokus, lite på samma sätt som man gjorde mot Inter och Roma, men även mot Udinese senast. I den 50:e minuten gjorde Napoli 2-1 efter en frispark där Fiorentinaförsvaret var passivt och lämnade Dragowski ensam med ett par framrusande Napolispelare, det blev Amir Rrahman som satte huvudet till bollen som gav Napoli ledningen. Matchen fortsatte i hyggligt tempo fram till de sista 20. Biraghi gjorde flera dåliga insatser och slog bort både inlägg och passningar. En evigt osynlig Callejon bytes ut mot Sottil som hade ett rivigt skott som tyvärr gick rakt på Ospina.

Som mot Inter och Roma så räcker vi inte riktigt till. Sottils skott var det enda på mål vi mäktade med i andra halvlek. Det är för dåligt. Napoli hade, precis som Inter och Genua, bra koll på Vlahovic. Gonzalez var lysande i sina utmaningar och slog ett par läckra tunnlar i hög fart. Tyvärr kom han inte loss till någon målchans. Duncan hade en tyngre dag på jobbet efter ett par fina insatser i tidigare matcher. Pulgar var blek och jag tror Torreira kommer att ta över den positionen som startspelare mer frekvent. Biraghi och Callejon bör ha spelat sig ur startelvan. De saknar fart, stamina och kompetens för Serie A-fotboll för ett lag med ambitionen att komma ut i Europa.

Hade vi inte förlorat hade det varit en riktigt trevlig fotbollsmatch i bra tempo och med mycket fina ingredienser och element.