2021-04-11 20:45

Fiorentina - Atalanta
2 - 3

Ännu en tung hemmaförlust
Två fina mål från Vlahovic räckte inte till poäng hemma på Artemio Franchi. Målglada Atalanta gjorde tre.

Fiorentina har hela säsongen haft fruktansvärt svårt mot topp-tio-lag och endast lyckats ta fem poäng mot klassmotstånd. Ikväll var det match mot seriefemman Atalanta.

Målglada Atalanta kom på besök till Florens och Fiorentina, ett Fiorentina som både har svårt att göra mål och ännu svårare att freda sitt eget. Atalanta tog tag i taktpinnen direkt. Fiorentina spelade tufft på ex-Viola Muriel och både Martinez Quarta och Milencovic hade kunnat få tidiga kort om inte domare Juan Luca Sacchi hade lagt ribban så högt. Men inte hjälpte ruffet heller. Redan i 13:e minuten gjorde Zapata 1-0 på nick direkt på en hörna. Bonaventura räckte inte till, men det stora vansinnet var att varken Pezzella eller Milencovic låg närmare bjässen Zapata. Det var Fiorentinas tionde insläppta mål på hörna den här säsongen (Udinese har som jämförelse inte släppt in ett enda hörnmål).

Fiorentina deppade efter målet och var tvåa på alla bollar. Dragowski stod ensam pall. I 32:a kom en ryslig sekvens där Muriel slog en frispark och fem Atalantaspelare kastar sig fram för att skarva bollen i mål. Fem vita tröjor mot Dragowski, ingen lila. Fasansfullt. Efter en halvtimme såg La Viola så tröttkört ut att man kunde tro att det var 30 minuter in i andra halvlek. Ren misär. I 40:e minuten blev Zapata frispelad och gjorde 2-0. Det var ridå. Vi var lika avklädda som mot Inter. Helt chanslösa.

I andra halvlek drog Atalanta ned på tempot och Fiorentina åt sig sakta in i matchen. I 57:e fick vi till ett mönsteranfall när Biraghi slog ett fint inlägg som Caceres med imponerande spänst nickade ned till Vlahovic som lät vänstern tala – 1-2 till hemmalaget. Fiorentina fick kraft av målet och trampade vidare. I 66:e tog sig Koame fram på högerkanten med sitt fina löpsteg och friställde Vlahovic i boxen som ohotad kunde rulla in 2-2. Koames mål och ett fint samfirande av de två spelarna som borde utgöra startanfall i varje match.

Efter målet ryckte Atalanta upp sig och slängde in Fiorentinabekantingen Ilicic som fick till en billig hands på Martinez Quarta. Det kändes som att Dragowski skulle göra det nästan omöjliga och göra ytterligare en matchavgörande räddning men Ilicic straff mitt i målet touchade bara Dragos ben och gick in mitt i målet.

Fiorentina gjorde på slutet dubbla dubbelbyten samtidigt som de behöll både Koame och Vlahovic men ingenting kom ut ur något av dem. Vi har verkligen en flortunn bänk. Fiorentina hade två avslut på mål och satte båda. Atalanta hade 8 och satte 3. Straffen var grym och vi förtjänade nästan oavgjort, tyckte i alla fall det bultande Fiorentinahjärtat. Men bara nästan. Atalanta vann som väntat och det var tyvärr rättvist.