Lagbanner
Stadio Renato Dall'Ara, 2021-12-05 12:30

Bologna - Fiorentina
2 - 3

Äntligen en bortaseger
Efter fyra raka bortaförluster vann Fiorentina rättvist mot Bologna med 3-2.

Äntligen en bortaseger

Hemmalaget Bologna och Fiorentina hade både 24 poäng inför den 16:e omgången. Fiorentina hade inte förlorat mot Bologna sen 2013 men hade samtidigt förlorat de senaste fyra bortamatcherna. Skulle Bologna bryta den negativa sviten i Derby dell’Appennino hemma på ett vintersoligt Renato Dall'Ara?

Fiorentina öppnade bäst och Bologna svarade med hårt spel. Fiorentinas gamla vänsterback De Silvestre satte en armbåge i tinningen på vår nuvarande vänsterback Biraghi och Nicola Sansone ruffade på samtliga Fiorentina-mittfältsspelare för dagen klädda i det gula tredjestället, framför allt Nico Gonzalez togs hårt. Fiorentina hade övertaget första kvarten och matchen spelades helt på hemmalagets planhalva. Fiorentinas bättre bollhållande och passningsspel gav ett visst tryck även om det var ont om farligheter. Först i den 23:e minuten fick Bolognas argentinske innermittfältare Nicolas Dominguez matchens första gula kort efter ännu en foul på landsmannen Gonzalez. Efter en halvtimme mattades tempot något och Bologna fick i alla fall låna bollen, de vaskade till och med fram ett par halvchanser.

Eften en rapp omställning från Fiorentina, där Odriozola spelade bakåt till Nico som måttade ett hårt skruvat inlägg mot bortre stolpen där både Maleh och Sottil kom farande, nådde Maleh högst och nickade in sitt första Serie A-mål vid den vänstra stolpen. I den 41:a minuten kvitterade Bologna till 1-1 efter en fin långpassning från svenska landslagets Mattias Svanberg fram till Musa Barrow i mitten som på helvolley bredsidade in 1-1. Ett vackert mål av Barrow och en lysande pass av Svanberg. Efter första halvlek kändes det som att det här skulle kunna bli lika hårt som mot Empoli ifall Fiorentina inte såg upp. Bologna var kvicka och arbetade hårt, precis som Empoli.

Matchens första hörna kom först i 47:e minuten och den gick till Fiorentina. Den blev resultatlös men Fiorentina bet sig fast i anfallszonen. Ledningen kom kort efteråt då kapten Biraghi satte en fin frispark i krysset. Precis som i första halvlek dominerade Fiorentina de första tjugo minutrarna. I 64:e fick Bologna en frispark i farligt läge. Men Bologna har ingen Biraghi och Fiorentina kunde kontra snabbt och få fram en djupledspass till en vindsnabb Nico som fälldes av Bolognas polske keeper Lukasz Skorupski. Det var en solklar straff och lika solklart var det att Vlahovic skulle göra mål. Han satte en bredsida till vänster efter att Skorupski chansat åt höger. 3-1 till Fiorentina och Vlahovic fortsätter att vara hundraprocentig från straffpunkten.

Bologna fick kort efter avspark en hemmadomarfrispark efter straffmålet men de brände den med eftertryck. Bologna saknade vår spets. Fast i 82:a reducerade inhopparen Aaron Mickey till 2-3 efter ett skott som tog på en gul försvarare och smet in vid Terracianos högra stolpe.

Italiano kontrade med ett trippelbyte för att få in fräscha ben och stänga matchen. Och Fiorentina kunde enkelt stänga matchen utan att ge Bologna något nytt bollinnehav. En skön seger i vintersolen i Bologna. Det blev fyra förluster i rad i bortamatcher, men inte fler.

Statistik från matchen

 

Alex J2021-12-05 14:39:00
Author

Fler artiklar om Fiorentina

En avgörande januari-mercato för Fiorentinas Champions League-drömmar