Lagbanner
Stadio Artemio Franchi, 2022-02-20 12:30

Fiorentina - Atalanta
1 - 0

Enda obesegrade bortalaget besegrat
Piatek gjorde segermålet på en vacker utsida från planens bästa spelare Nico Gonzalez. Det blev 1-0 hemma på Artemio Franchi mot Atalanta.

Enda obesegrade bortalaget besegrat

För tjugo-tjugofem år sedan värvade Fiorentina fina fotbollsspelare från Atalanta som Riccardo Montolivo och Domenic Morfeo. Men de senaste åren har det varit tvärtom med Josep Ilicic och Luis Muriel.* Atalanta har också tagit Fiorentinas plats bland det som kallades de sju systrarna, lagen som mer eller mindre prenumererade på europaspel.

Fiorentina hade vunnit två gånger hittills i år mot Atalanta. Borta i ligan och borta i kvartsfinalen i italienska cupen nyligen. Båda matcherna var jämna. I fjol förlorade Fiorentina båda matcherna i serien. Det var ett revanschsuget Atalanta som inte förlorat en enda match på bortaplan i ligen den här säsongen som kom till Florens för söndagens lunchfajt. En avsparkstid Fiorentina underpresterat på flera gånger.

Fiorentina öppnade optimistiskt i solen på Artemio Franchi och pressade Atalanta hårt och djupt med en gång i hopp om att de skulle ha EL-matchen i onsdags mot Olympiacos i benen. Nico Gonzalez hade ett tidigt vilt bicycletaförsök men missade konstsparksförsöket på ett stenhårt inlägg. Efter en kvart bytte lagen initiativ och Atalanta började pressa Fiorentina högt under en sjuminutersperiod. Tempot var schysst och närkamperna många och hårda, både Berat Djimsiti och Milencovic drog tidigt på sig gula kort. Firma Sottil och Gonzalez skapade första avslutet på mål när Nico nickade rakt på Juan Musso i Atalanta-målet på Sottils fina inlägg. I 32:a gjorde Dragowski en fantomräddning på Teun Koopmeiners plötsliga friläge. Sottil hade ett fint läge som han skapade själv när han bröt in och sköt mot bortre stolpen, men Musso tippade bollen till hörna. Sottil gjorde en utmärkt halvlek och var nästan lika bra som Gonzalez som var bäst på plan.

Castrovilli sköt högt över på en fin pass från Gonzalez redan i den 47:e minuten. Den borde han ha fått på mål, det fortsätter att gå trögt för Castro. Piatek gjorde 1-0 på pass från en underbar yttersidespassning från Nico som friställe tjecken som kunde rulla in bollen i mål i den 55:e minuten. Efter målet gjorde Atalanta ett trippelbyte. I 61:a gjorde Ruslan Malinovskij frispelade från vänsterkanten. Men målet dömdes bort för offside. Det fick topplocket att gå Atalantas tränare Gian Piero Gasperini som fick rött kort direkt av domare Daniele Doveri. Först i 68:e fick Atalanta sin första hörna men den blev resultatlös. Atalanta försökte och Fiorentina sjönk längre och längre ned, men Atalanta hade mycket svårt att skapa chanser mot ett Fiorentina som stred alldeles utmärkt defensivt. Det blev ett par kontringslägen för Fiorentina men inga riktiga avslut. På övertid nickade Merih Demiral högt över i 90:e och Malinovskij hade en markare i 92:a men den gick ett par meter utanför.

Atalanta var obesegrade på bortaplan den här säsongen. Det var de inte efter besöket i Florens.

Statistik från matchen

* Jo, vi räknar Muriel till oss trots att det var Sevilla som sålde honom till Atalanta efter en fin säsong på lån i Fiorentina.

Alex J2022-02-20 15:01:00
Author

Fler artiklar om Fiorentina

En avgörande januari-mercato för Fiorentinas Champions League-drömmar