Gewiss Stadium, 2021-09-11 20:45

Atalanta - Fiorentina
1 - 2

Bara straffmål i Bergamo
Stor glädje efter Fiorentinas bortaseger mot Atalanta i Bergamo efter två straffmål av Dusan Vlahovic.

Fiorentina vann den sena kvällsmatchen borta mot Atalanta i Bergamo med 2-1 efter två straffmål av Vlahovic och ett för Zapata.

Atalanta började kvällsmatchen i Bergamo i ett högt tempo mot ett försiktigt spelande Fiorentina. Bortalaget från Florens sjönk minut för minut allt lägre ned i planen. Och i den 10:e minuten gjorde Duvan Zapata mål efter ett kraftfullt Atalanta-anfall med många spelare i boxen, men målet dömdes korrekt bort för offside. Venuti blev kort efteråt brutalt nedsparkad, utan reprisalier, men det var fallet ned på axeln som tvingade honom att några minuter senare utgå och ge plats för Real Madrid-nyförvärvet Álvaro Odriozola.

Italiano hade valt att spela Terracciano istället för Dragowski, som egentligen åter var spelbar efter avstängningen, vilket var intelligent då Terracianos finare fötter fick mycket att göra under Atalantas inledande press första halvtimmen. Terraciano spelade stabilt med båda fötterna och slog välriktade hårda passningar utmed marken till ytterförsvaret och hyggliga crossbollar upp mot anfallslinjen som hela tiden höll sig innanför linjerna. Där har Dragowski något att lära sig av den 31-årige keepern.

Efter en halvtimme kontrade Fiorentina och ex-violamålvakten Marco Sportiello tippade ett flackt inlägg på en Atalanta-försvarares arm. Situationen var svår att upptäcka i matchtempo men i slowmotion syntes en tydlig hands och den uppmärksammades i VAR-rummet. Straff för bortalaget och 1-0 efter en säker straff lågt vid vänstra stolpen efter att Sportiello gått åt andra hållet.

Första halvlek visade 5-2 i hörnor till Atalanta men bollinnehav var jämt. Duncan, Callejon och Sottil gjorde samtliga en svag första halvlek med flera individuella misstag. Arsenalvärvningen Torreira var i stort sätt osynlig.

Andra halvlek var ung när Bonaventura bröt in i straffområdet och blev fälld. Det var en uppenbar straff och Vlahovic gjorde inget misstag utan gick högt denna gång till höger om Sportiello som valde rätt hörn men aldrig var riktigt nära. Atalanta tog underläget bra och trummade på. I 56:e gjorde Terracciano en fin reflexräddning på en frispelad Zapatas närskott. I den 64:e minuten kom Callejon sent in i rygg på en täckande Atalantaspelare som han sparkade på foten. Det var inget att säga om matchens tredje straff heller som Zapata satte säkert. I 81:e gjorde Terracciano ännu en fin räddning vid bortre stolpen på en hård nick.

Castrovilli och Nico Gonzalez kom in i 76:e och Castrovillis inhopp gav mersmak. Det är orimligt att Sottil eller Callejon håller Castro utanför startelvan i framtiden. Fiorentina försvarade väl och det är Terracciano och försvaret som ska uppmärksammas efter denna meriterande bortaseger. Milencovic var en jätte och Igor gjorde sin kanske bästa match i Fiorentinatröjan, till och med capitano Biraghi visade stort hjärta och prov på resolut försvarsspel. Fiorentina hade flyt ikväll, men det ska bra lag ha.