Lazio - Fiorentina
2 - 1

Biraghis försvarsmisstag sänkte Fiorentina

Man var aldrig utspelade och oavgjort hade nog egentligen varit mer rättvist.

Jag minns Prandellis första sejour som Fiorentina-tränare 2005 och hur laget lyckades kuta sönder Lazio med 2 gånger 1-0. Herregud vilken njutning det var att se (kanske speciellt för en antifascist…). Att Fiorentina skulle vara redo för något liknande idag räknade jag aldrig med. Christoffer Svanemar på C More berättade att Fiorentina är det Serie A-lag som besegrats mest på Stadio Olympico (vid 54 tillfällen) av Lazio. Så även om båda lagen kom från svaga matchserier, med endast en seger på de fem tidigare matcherna, så gällde Lazio som favoriter, deras svaga hemmafacit denna säsong till trots.

Tyvärr dödades matchen ganska tidigt när Lazio, redan i 6:e minuten, gjorde 1-0 efter ett kvickt anfall där Biraghi misslyckats med att göra sig stor och nicka undan bollen bortom bortre stolpen, trots att han var först in i duellen, och där sedan Caicedo pressade sig in framför Pezzella och satte bollen på volley precis intill Dragowskis vänstra stolpe. Ett snabbt och kvickt mål med få tillslag - och ett sådant som Fiorentina knappt skulle klara av att göra den här säsongen.

Efter 1-0-målet följde en öppen period av hawaii-fotboll där Immobile gjorde ett offsidemål, som hade kunnat döda spänningen totalt, men som blev korrekt bortdömt efter VAR-granskning. I slutet av första halvlek tvingade Fiorentina fram ett antal hörnor och några halvchanser och man visade att man är ett hyggligt lag, åtminstone fram till straffområdet. La Viola spelade bitvis smånätt och trevligt och på totalen hade Fiorentina fler pass och bättre passprocent än Lazio. Men på sista tredjedelen är laget impotent. Amrabat, Vlahovic och Ribery försökte vid ett par tillfällen att göra sin gubbe men utan att lyckas och precis som mot Bologna så kändes saknaden av Chiesa mycket stor.

Efter en hörna i andra halvlek smällde Immobile upp en stänkare i nättaket vid bortre stolpen efter att Biraghi fullständigt missat markeringen och Dragowski dessförinnan gjort ett fumligt räddningsförsök. Där dog matchen. I 77:e hade Castrovilli ett fint vänsterskott som Milincovic-Savic nickade undan strax framför mållinjen och i 89:e fick Vlahovic straff efter en tröjdragning på honom själv. Vlahovic tog straffen och satte den hårt och högt invid stolpen, hans kanske bästa straff i år (och hans tredje straffmål den här säsongen och femte totalt). På övertid hade Amrabat sedan en fin markare mot mål men Strakosha räddade.

Fiorentina hade fem avslut mot mål och ett något bättre tempo än mot Bologna. Man var aldrig utspelade på något sätt och oavgjort hade nog egentligen varit mer rättvist.