Stadio Carlo Castellani, 2021-11-27 15:00

Empoli - Fiorentina
2 - 1

Empoli ville mer än Fiorentina
Fiorentina tappade en 1-0-ledning i ösregnet hos Toskana-grannarna i Empoli de sista fem minutrarna och förlorade med 2-1.

Fiorentina misslyckades med att följa upp hemmasegern mot Milan. Trots ledning med 1-0 till den 86:e minuten lyckades man med konststycket att inte bara tappa till oavgjort utan till och med att förlora.

Fiorentina började avvaktande, men den första farligheten för bortalaget kom på en Biraghi-frispark i femte minuten. Tyvärr nådde inte framrusande Fiorentina-spelare fram på returen. Empoli spelade optimistiskt första kvarten och pressade med många spelare. Terraciano fick en hel del att göra som en femte back och han skötte det som vanligt väl. Med fötterna är han säker. Fiorentina öppnade som sagt försiktigt och anföll främst med långbollar. Callejon var sedvanligt värdelös och klarade inte av att utmana Empolis högerback Fabiano Parisi ens på löpdueller vilket blev smärtsamt tydligt redan tidigt i matchen.

En av de bästa Fiorentina-chanserna kom på en hörna från vänster där Martinez Quarta nickade fram till Milencovic som inte fick fart på nicken som blev fallfrukt för Guglielmo Vicario i Empoli-målet. Empolis bästa chans kom i samma minut på en snabb kontring men avslutet blev vekt. Kort efteråt hade Fiorentina-bekantingen Patrick Cutrone, numera i Empoli, ett lågt skott på mål, rakt i famnen på Terraciano. I 22:a minuten öppnade sig himlen och regnet började ösa ned. Utlånade Zurkowski såg fräsch ut och var bland annat inblandad i en bra kontring i 26:e där Duncan blockade ut till hörna i den absolut sista sekunden.

Saponara hade ett fint distansskott i 29:e som Vicario tippade till hörna. Efter hörnan behöll Fiorentina trycket och Quarta fick ett jätteläge när han stod helt fri i slottet men han sköt högt över. I 33:e nickade Parisi ohotad bakåt i egen ribba i 33:e på ett inlägg från Bonaventura. Det hade kunnat bli ett av årets vackraste självmål. Bonaventura hade också en nick utanför på ett fint inlägg från Saponara i 37:e. Det kändes som att Fiorentina redan i halvtid behövde addera en växel till för att kunna ta hem alla tre poängen den timmeslånga resan tillbaka till Florens.

I halvtid byttes Duncan ut mot Castrovilli. La Viola kom ut mer resolut och skapade ett bra tryck mot Empolimålet. I den 49:e minuten hade Saponara en curlande skott på väg mot bortre krysset, som mot Milan senast, men bollen gick ett par decimeter över. Med en snabb omställning i den 57:e minuten tog Fiorentina ledningen, Callejon tog ned en långboll och slog ett lågt och hårt inlägg som Vlahovic glidtacklade i mål. I den 72:a minuten hade Bonaventura ett jättteläge men Empoli-målvakten Guglielmo Vicario räddade till hörna.

I den 86:e minuten kvitterade Empoli efter att ha arbetat hårt en period och kommit allt närmare en kvittering. Efter ett hopslag och så landade bollen hos Filippo Bandinelli som kvitterade till 1-1. Empoli förtjänade det målet. Direkt efter kvitteringsmålet, när halva Fiorentina står och käftar med domare Juan Luca Sacchi så passar Empoli på att göra ett mål till och ta alla tre poängen. Biraghi borde förlora kaptenstiteln och bänkas för sitt tjattrande med domaren efter centringen.

Fiorentina borde ha arbetat hårdare och inte tillåtet så många inlägg och inspel i slutet av matchen. Man visade på många sätt en mycket dålig inställning och svag koncentration, precis som man tidigare gjort mot Venezia och Lazio borta. Anfallarna och knappt ens mittfältarna deltog fullt ut i försvarsspelet. Lite som vid PSG:s förlust mot Manchester City i Champions League tidigare i veckan. Italiano måste preparera laget bättre och inställningen måste bli bättre i bortamatcherna. Idag var det bara mittförsvaret som får godkänt. Det här spelet kommar aldrig räcka till ett nytt Europa-äventyr för de lila laget.