Stadio Artemio Franchi, 2021-11-30 18:30

Fiorentina - Sampdoria
3 - 1

En gedigen insats i kylan
Sottil gjorde en bra match och det viktiga 2-1-målet när Fiorentina besegrade Sampdoria utan avstängde Albin Ekdal med 3-1.

Sampdoria kom till Florens med två raka segrar i bagaget. Fiorentina förlorade snöpligt borta mot Empoli senast. I fjol så förlorade Fiorentina båda matcherna mot Sampdoria. Det var ingångsvärdena inför tisdagskvällsmatchen i Florens.

Fiorentina startade i ett rappt tempo på en kylslagen Artemio Franchi-stadion där flera av spelarna spelade i underställ och Sottil till och med med vantar. Det vackra lila hemmalaget tog kommandot tämligen omgående. Biraghi hade en hygglig frispark i den 4:e minuten. Terraciano gjorde första ingripandet i 6:e på ett distansskott från Manolo Gabbiadini. Vlahovic hade ett fint vänsterskott i den 9:e minuten efter en klackskarv från Bonaventura, men avslutet gick mitt på Emil Audero i Genua-lagets mål. Efter en kvart nickade Gabbiadini in 1-0 för gästerna efter ett fint inlägg från evighetsmaskinen Antonio Candreva där Igor missade markeringen. Det var inte mycket att göra för Terraciano på den nicken. La Viola lät sig inte nedslås utan fortsatte att pumpa på. I 23:e slog Sottil ett lågt studsande inlägg in i boxen och på bortre stolpen kom stolpskottet Callejon och gjorde sitt första (!) mål för Fiorentina efter att ha spelat de flesta matcherna de 18 senaste månaderna. I 25:e testade Callejon (igen!) ett skott med vänstern men det gick högt över. Men hemmalaget skulle ta ledningen. 2-1-målet i 31:a minuten var vackert, Callejon petade från sin högerytterposition fram Bonaventura som drev fram och slog ett väl avvägt inlägg från höger mot bortre stolpen där Vlahovic stod omarkerad och enkelt kunde nicka in målet – ett riktigt mönsteranfall och ett klassavslut med en hård nick ned i backen. Efter 2-1-målet försökte Sampdoria att lyfta spelet och inte bara chansa på kontringar. Men Fiorentina stod emot bra och backade inte hemåt. I första halvleks sista minut fick Fiorentina en hörna från höger. Det blev en variant bak till Martinez Quarta som slog ett inlägg mot bortre där Bonaventura tog ned bollen på bröstet och slog ett lågt inlägg in mot mitten där en omarkerad Sottil kunde göra sitt andra mål för säsongen. 3-1 till Fiorentina och ännu ett vackert mål som avslutade att smart anfall. Fiorentina hade bollinnehavet med 68-32 och chanserna 11-5, varav 5-2 på mål i första halvlek. La Viola ledde ytterst rättvist.

I början av andra halvlek gjorde Sampdoria ett trippelbyte. I 58:e hade Gabbiadini ett fint avslut på volley men skottet gick rakt på Terraciano som boxade ut till en resultatlös högerhörna. I samma minut kontrade Fiorentina och en ren Sottil lyckades tyvärr skjuta precis utanför Auderos vänstra stolpe efter en 50 meters-rusch. I 66:e halkade den för dagen hete Sottil och sträckte baksidan av vänster lår och tvingades byta med Saponara. I andra halvlek jämnade Sampdoria ut bollinnehavet något men utan att skapa mer än ett par halvchanser, oftast efter fasta situationer, bland annat efter en hörna. Fiorentinas kontringar var hetare, men tyvärr saknades vissa marginaler vid inläggen till Vlahovic, i 83:e blev till exempel Malehs inlägg mot bortre stolpen lite väl högt och ballongigt för att Vlahovic skulle kunna få kraft i nicken på mål.

Vlahovic var väldigt bra hela matchen och klart bäst på plan, vår serbiska juvel arbetade hårt och målmedvetet i presspelet hela kvällen. Det var som att se en klassiskt gediget lagarbetande anfallare typ Henke Larsson eller Gabriel Batistuta, ibland nästan overkligt bra. Torreira var bra hela matchen och har vuxit rejält de sista matcherna. Terraciano ger backlinjen lugn med sitt fina spel med fötterna. Han gjorde också en fin avslutande räddning på ett friläge i 90:e minuten där Candrevas skott gick rakt på vår följsamma Fiorentina-keeper som kom ut och skar av vinkeln.

Florens stolthet gjorde en gedigen insats ikväll i novemberkylan. Vi kommer att slå Sampdoria nästa gång vi möter dem igen den här säsongen.