Cagliari - Fiorentina
1 - 1

Ett ett ett misslyckande
Sottil kvitterade till 1-1 mot Cagliari. Laget han var utlånad till i fjol.

Fiorentina åkte till Sardinien utan Vlahovic som hamnat i karantän efter ett positivt covid-test. Samtidigt är hela situationen med Vlahovic ett orosmoment i Fiorentina då han inte vill förlänga utan gå till Juventus, Ledningen å sin sida vill helst sälja honom dyrt till någon annan liga än Serie A och särskilt inte till Juventus.

Fiorentina öppnade offensivt och pressade högt på en fin gräsmatta på ett soligt Sardinien. Bonaventura fick läge efter redan 16 sekunder men han sköt löst och rakt på Boris Radunovic i Cagliari-målet. Där gick Fiorentina miste om en smakstart som hade kunnat heta duga. I tredje minuten höll Biraghi på att ställa till det för de i dagen liljevita Fiorentina med en huvudlös hemåtpass som gjorde Joao Pedro helt fri med Terraciano. Pedro sköt tack och lov precis utanför efter att Milenkovic lyckats hinna ifatt och pressa honom. Kort därefter frispelade Ikoné Odriozola med en hård markare i djupled i högre delen av Cagliaris straffområde, Odri fälldes bryskt och Fiorentina fick en solklar straff redan i den sjätte minuten. I Vlahovic frånvaro klev kapten Biraghi fram. Radunovic gick åt höger och Biraghi träffade hans fötter då han gick rakt på målet med en hård markare. Det var ännu en dålig straff av Fiorentina och andra straffmissen för andra matchen i rad (Vlahovic missade som bekant en straff i hemmamötet mot Genua senast). Trist för Fiorentina som länge var 100 procent på straffar säsongen 21/22.

En kvart in i matchen mattades Fiorentina och Cagliari tog över mer av spelet och sarderna hade ett par hörnor utan att skapa några egentliga målchanser. Fiorentinas mittfält lyste med sin frånvaro, precis som mot Torino för två veckor sedan. I 23:e minuten gjorde Nico Gonzalez en fin soloräd men vänsterskottet gick en bit utanför höger stolpe. Den allra vassaste chansen i första halvlek kom i 24:e minuten när Pedro ur snäv vinkel lyckades pricka Terracianos bortre stolpe. En fin Fiorentina-möjlighet kom när Ikoné påpassligt snodde bollen av slovakiern Adam Obert och vek inåt och återigen passade till en framstörtande Odriozola. Men den här gången var Cagliari-försvaret med på noterna och de slog bollen till hörna. Bara minuten efteråt testade Ikoné Radunovic med ett långskott, men skottet gick rakt på målvakten.  Fiorentinas bästa chans efter straffen kom i 44:e när Bonaventura nickade högt över från nära håll på ett bra inlägg från Piatek som blivit framspelad av Gonzalez. Fiorentina hade bollinnehavet 60-40 och chanserna 10-4 efter första halvleken men matchen kändes helt jämn.

Redan i den 47:e minuten gjorde Cagliari 1-0 på nick efter en hörna. Pedro fick bollen att gå i en hög och märklig och in vid Terracianos bortre stolpe. I 64:e minuten var det Cagliaris tur att få straff när Odriozola slog ut bollen med händerna i något slags försök att göra en döende svan för att få med sig en frispark för knuff i ryggen. Situationen var svåravläst och det blev en del ståhej. Men det blev straff och utvisning och plötsligt kändes de tre poängen som före matchen hade känts kassaskåpssäkra som bortblåsta. 2-0 och en utvisad hade varit mycket svårt att vända. Men Terraciano räddade Pedro usla straff. Straffräddningen gav Fiorentina energi och i den 75:e minuten kvitterade inhopparen Sottil på passning av Maleh. Båda lagen skapade en del halvchanser i slutet av matchen men det blev inga fler mål. Det var en rätt grinig tillställning i andra halvlek och bägge lagen spelade mycket dåligt. Fiorentina behöll spelövertaget men Cagliari skapade lite fler chanser i andra halvlek.

Det var många som gjorde en dålig match i Fiorentina. Det eviga ytterbacksproblemen gjorde sig åter påminda då både Biraghi och Odriozola gjorde en dålig match med straffmiss och utvisning som värsta förseelserna, men det var också mängder av felpass och missade inlägg med mera från dem bägge två. Bonaventura var helt usel och borde ha byts ut tidigare, han var inte vän med bollen och han är nog inte rätt val i matcher där vi vill vara spelförande. Han gör sig bättre i presspel mot bättre lag. Castrovilli försvann tidigt ur matchen och Maleh är verkligen ett bättre alternativ just nu än Castro. 4-3-3 som Italiano alltid vill spela var nog inte heller det bästa alternativet idag där vi hade behövt ha ett mer kompakt mittfält för att helt stänga Cagliaris anfallsförsök och istället kunnat bygga längre egna anfall. Bäst på plan var Nicolas Gonzalez som löpte kopiöst och utmanade framåt och tog löpningarna i hemjobbet. I en bättre värld hade han fått avgöra en sån här match.