Stadio Artemio Franchi, 2021-12-19 12:30

Fiorentina - Sassuolo
2 - 2

Fantastisk föreställning i Florens
Vlahovic blev utbytt i slutet av matchen när Italiano ville vakta en poäng efter Biraghis utvisning. Dusan var inte glad.

Det var två lag med flyt och självförtroende som möttes på ett vintersoligt Artemio Franchi i Florens. Sassuolo kom till Florens med fem raka matcher utan förlust. Två var segrar över Lazio och Milan och en match var en oavgjord mot Napoli. Men Fiorentina har också fin form och fyra raka segrar.

Matchen öppnade i ett ursinnigt tempo. Vlahovic hade ett bicycleta-försök i tredje minuten och kort efter en strumprullare precis utanför, Nico Gonzalez hade ett par lägen och borde väl ha gjort mål på åtminstone det andra men ett ihopslag gjorde att bollen gick högt över. Sassuolo hade ett par kontringsförsök varav en resulterade i en riktig farlighet där en utrusande Terraciano fick avstyra en nick från nära håll. Knappt 20 minuter efter första chansen så räddade han igen på ett liknande anfall. Odriozola gjorde ett härligt hemjobb över halva plan för att avstyra ett potentiellt friläge. Och så där höll det på i en halvtimme. Det var en fröjd att se. Högt tempo, fina prestationer och massor av chanser.

I 31:a minuten sköt Gianluca Scamacca ett lågt skott från utanför straffområdet in vid Terracianos högra stolpe när Martinez Quarta inte lyckades blockera. 0-1 till gästerna och ett klassmål av Scamacca som var ensam med tre lila försvarare när han tog emot passningen. Det var inte rättvist men Fiorentinas mittförsvar hade hamnat under stor press flera gånger och ett mål låg i luften. Att vi sen hade utsatt deras mittförsvar för ännu mer press var vid den här tidpunkten är en annan historia. I 36:e gjorde Sassuolo 2-0 på ett mönsteranfall där Gian Marco Ferrari räddade bollen från ett inkast nära egen hörnflagga med en glidtackling och sen arbetade Sassuolo upp bollen till anfallarna som på ett snöre tills Davide Frattesi ensam med Terraciano satte ett vänsterskott högt mitt i målet. Effektiv klapp-klapp-fotboll från de grön-svart-vita.

I andra halvlek öppnade Fiorentina mycket fokuserat och med kraft. Odriozola var redan i första minuten nere vid Andrea Consigles vänstra stolpe och försökte tråckla in en kvittering med Vlahovic hjälp. Fiorentina skrapade fram tre hörnor på bara ett par minuter och pressen var massiv. I 51:a minuten bröt Torreira högt och spelade direkt fram till Vlahovic som satte bollen högt mitt i målet med sin dyrbara vänsterfot. 1-2 och enormt rättvist. Och Fiorentina fortsatte att trumma på. Bonaventura testade Consigli på en frispark men den gick ett par decimeter över. Saponara testade Sassuolo-keepern med en markare i samma minut men den var för lös och gick mitt på. Efter lite flipper i Sassuolos straffområde så hamnade bollen till slut hos Torriera vid Consiglis vänstra stolpe och han kunde bredsida in 2-2. Torreiras första Seria A-mål för oss och en enormt rättvis kvittering.

I 68:e minuten drog lagkapten Biraghi på sig dagens andra gula kort efter en liten armbåge i ansiktet på Berardi under en löpduell. Kortet var billigt men Biraghi skulle aldrig ha dragit på sig det första för snack i första halvlek. Biraghi saknar kaptensvärdighet och jiddrar alltid alldeles för mycket. Med utvisningen gick momentum över till Sassuolo, men tack och lov så skapade de inte alltför mycket. Fiorentina gjorde ett par defensiva byten vilket gjorde Dusan fly förbannad. Men Italiano ville ha den där poängen som man arbetat hårt för att få. Matchen slutade 2-2 och Fiorentina har testat på att spela oavgjort också den här säsongen.

Fiorentina hade ett bollinnehav på 57-43 som hade varit ännu större utan utvisningen på Biraghi. Man skapade hela 23 chanser mot Sassuolos 8 och vann skotten på mål med 8-4. Man borde ha vunnit den här sprudlande fotbollsmatchen, en av de allra bästa för säsongen, fram till utvisningen.