Stadio Artemio Franchi, 2022-04-03 12:30

Fiorentina - Empoli
1 - 0

Fiorentina vann Toskanaderbyt
Nico Gonzalez var Fiorentinas bästa spelare och han gjorde matchens enda mål mot Empoli.

Till slut stod La Viola som segrare i Toskanaderbyt, Nico var vår "man of the match" och föreningen hade lanserat en skitful logga till nästa säsong.

Efter ett par veckor med menlös landslagsfotboll var det äntligen dags för Serie A och Fiorentina igen!

Empoli började piggt och fräckt och Terraciano tvingades långt ut i målgården för att tippa en djupledsboll till inkast redan i den första minuten. Fiorentinas första chans kom i tredje minuten då Nico testade Guglielmo Vicario i Empoli-målet med vänstern. Matchen skulle komma att handla framför allt om dessa två herrar. Biraghi hade ett häftigt långskott i den 8:e minuten som Vicario tippade till hörna. I den 13:e minuten nickade Milenkovic på hörna rakt på Vicario. Efter en halvtimme kunde man konstatera att Fiorentina hade merparten av initiativen, 3-0 i hörnor och 4-1 i avslut på mål, men också att Empoli slet hårt. Inte alls olikt förra mötet i Empoli då de vände matchen och visade att entusiasm kan klå klass. Det var många hårda dueller och närkamper och tempot var högt, som det ska vara efter ett längre landslagsspelsuppehåll. I den 39:e minuten ställde firma Terraciano, Saponara och Biraghi till det för sig men bicycleta-målet VAR-granskades och avfärdades för ruff på Terraciano. Där hade hemmalaget tur. I 43:e minuten bombarderade Fiorentina Empoli med flera distansskott som täcktes.

Fiorentina rivstartade den andra halvleken med en jättechans i första minuten men Empoli-försvaret hann att rensa precis innan Saponaras inspel gav två hemmaspelare öppet mål. I 51:a minuten gjorde Fiorentina mål på ett vackert anfall men det dömdes korrekt bort för offside och det stod 1-1 i VAR-borttagna mål. I 56:e minuten fick Sebastiano Luperto sitt andra gula kort efter att ha mejat ner Nico Gonzalez och Empoli var nere på tio man. På den efterföljande frisparken från Biraghi nickskarvade Nico själv in 1-0. I 72:a minuten hade Saponara ett lågt skott för styrning men ingen hann fram och Vicario kunde gå ner och greppa bollen. I minuten efteråt hade Castrovilli ett skott som strök vänster stolpe. Amrabat hade ett ännu bättre distansskott mot det vänstra krysset men Vicario var där också. Sista kvarten spelade Fiorentina runt och lät Empoli jaga sig trötta i försvarsspelet. Det gjordes som vanligt många resultatlösa byten som ytterligare drog ned matchtempot, men på övertid dök det upp möjligheter åt båda hållen. Sottil borde ha fått ett avslut på mål från sitt friläge även om han blev trängd. Till slut stod La Viola som segrare i Toskanaderbyt, Nico var vår man of the match och föreningen hade lanserat en skitful logga till nästa säsong.