2021-02-19 18:30

Fiorentina - Spezia
3 - 0

Karma och klar hemmaseger
Vlahovic zlatankaratemål till 1-0 visade vägen till en säker hemmaseger mot Spezia. Dusan stod också för en osjälvisk pass fram till 3-0.

Spezia stod för säsongens kanske största skräll i förra helgen då de rättvist besegrade ett då serieledande Milan med 2-0. Frågan var vad de skulle göra mot Fiorentina med minst skott på mål av alla lag i Serie A – köra över dem av bara farten eller stöta på toskansk mur av sten, marmor och gulfärgad puts?

Med både Agudelo och Saponara på inledningsvis på plan hade man ju kunnat tro att det var en match mellan Fiorentinas A-lag mot B-laget. Dessvärre var det spelmässigt inledningsvis klart oklart vilket av lagen som var Fiorentina A respektive B. En händelsefattig första halvlek gick till Spezia på poäng. De hade enda skottet på mål, mest bollinnehav och matchens enda hörna. När en småskadad Bonaventura gick ut i slutet på första halvlek och Castrovili kom in som ersättare stod helt plötsligt min personliga Fiorentina-favoritstartelva (3-5-2 förstås) där med:

Dragowski
Milenkovic, Pezzella, Martínez Quarta
Venuti, Amrabat, Pulgar, Castrovilli, Biraghi
Kouamé, Vlahovic

på plan. (Å ja, jag har svårt för Biraghi och Venuti och kan tänka mig både Ribery, Caceres och Borja Valero istället och ge upp vår fruktlösa anfallstaktik med inlägg från kanterna, men ändå, de flesta yngre spelarna slår de ganska mycket äldre över 90 minuter och ett innermittfält med Amrabat, Pulgar, Castrovilli och ett anfall med Kouamé och Vlahovic har jag velat starta med under hela säsongen.)

I andra halvlek växte Fiorentina in i matchen och redan i 48:e minuten gör Vlahovic en Zlatankaratespark till 1-0 på en fantastisk precis-före-linjen-passning från Castrovili som höll, kanske inte karate, men åtminstone god capoeira-klass. Det krävdes en VAR-kontroll men bollen var aldrig över linjen vid Castrovillis spektakulära inlägg och målet godkändes helt korrekt. Målet gav Fiorentina vind i seglen och fick Spezia att misströsta. I 64:e tryckte Castrovilli in en studsande retur via en Speziaback mitt i mål och segern kändes klar. På en kontring i 82:a rullade Eysseric in bollen på en osjälvisk pass från Vlahovic som återigen visade stor spelmognad och matchen var verkligen och definitivt avgjord. Spezia behöll bollinnehavet i andra halvlek men skapade inga målchanser överhuvudtaget så Dragowski och försvaret fick hålla nollan. Rättvist och rättmätigt.

Matchen slutade 10-10 i avslut men 5-2 i Skott på mål för Fiorentina. Med den statistiken så vinner man matcher, kanske inte så här klart men efter den mindre rättvisa förlusten mot Sampdoria i förra veckan så blev slutresultatet ikväll något som mycket väl skulle kunna kallas karma.