Stadio Artemio Franchi, 2022-02-05 20:45

0 - 3

Lazio vann i Florens
Dusan Vlahovics ersättare Arturo Cabral debuterade i Fiorentina. Han gjorde en godkänd insats men blev mållös. Fiorentina förlorade hemma mot ett kontringsskickligt Lazio.

Hur skulle Fiorantina klara sig utan skytteligaledaren Dusan Vlahovic som lämnat för Juventus i januarifönstret för den nätta summan 975 miljoner kronor*. Skulle den 23-årige brasilianaren Arturo Cabral från Basel kunna fylla ut Vlahovics skor?

Fiorentina ställde som vanligt upp med Italianos föredragna 4-3-3-system. De lila öppnade mycket offensivt med en intensiv press hela vägen ner till Thomas Strakosha i Lazio-målet. Lazio, som också spelade 4-3-3, svarade med en liknande gegenpress mot Fiorentinas backlinje och Terraciano.

Fiorentinas första chans kom i 12:e minuten. Inlägget till Cabrial var något missriktat och han tvingades till ett svårt avslutsförsök med ryggen mot mål. I 19:e minuten fick han ett bättre inlägg från Biraghi men han nickade nästan rakt på Strakosha som gjorde en högklassig räddning på Cabrals stenhård nick. I 26:e missade Bonaventura målet med en högerbredsida mitt i slottet på en fin passning från Venuti, den borde han ha kunnat få på mål.

Efter en dryg halvtimme fick Lazio till en kontring efter slarv av Torreira. Efter kontringen följde en dubbelhörna med oordning och kalabalik i Fiorentina-försvaret. Men de lila höll tätt. I 37:e hade Lazio sin bästa chans men Milenkovic hann före Ciro Immobile vid bortre stolpen och styrde det låga inlägget till hörna. Där hade det helt säkert blivit mål utan Milenkovics insats. Lazio hade ytterligare en vass hörna direkt efteråt, men återigen kunde Fiorentina freda sig.

Första chansen i andra halvlek gick till Fiorentina. Men Torreiras avslut var löst och återigen gick avslutet rakt på Strakosha. Sergej Milenkovic-Savic hade ett dåligt avslut när han i i obalans och felvänd försökte nicka in ett ledningsmål på en Lazio-frispark. Dessvärre tog han revansch i nästa anfall när han bredsidade in 1-0 för gästerna på en fin djupledspassning från Mattia Zaccagni.

I 65:e screenades Castovilli i Lazios straffområde och domare Daniele Orsato blåste straff. Men efter VAR-granskning så ändrade han sig och gav Lazio en frispark. Hade inte Castrovilli sökt straffen så tydligt kunde vi mycket väl ha fått en, eller åtminstone en indirekt frispark för den solklara obstruktionen. Det är dags för Castrovilli att steppa upp och mogna. Minuten senare brände Nico Gonzalez ett hyggligt skottläge i slottet utanför straffområdet med att skicka bollen i riktning mot Webb-teleskopet. På det efterföljande Lazio-anfallet missade Nastasic att hålla undan för Immobile som ryckte och fick fri lejd mot Fiorentina-målet. Ensam med Terraciano gjorde han 2-0 till Lazio. I 81:a var det dags igen. En vindsnabb Immobile drog ifrån Fiorentina-försvaret och fick i snäv vinkel bollen mot mål där en lite fumlig Biraghi misslyckades med att glidtackla bollen från mål och istället gjorde självmål. I 84:e fick Torreira sin andra varning och blev utvisad.

Precis som mot Inter hemma i höstas så brände vi tydligen allt krut i första halvlek. Lazios 4-3-3 skadade vårt 4-3-3 hårt. Vårt på spelare tomma mittfält gav dem öppna passningsvägar i djupled. Vårt försvar hade varken ork eller fart att hantera Lazios löpvillighet. Callejon måste ha spelat sig ut ur allt vad startelvor heter för den här säsongen och jag är tveksam till att fortsättningsvis ge Bonaventura, som har sett klumpig och vilsen ut ett tag nu, så många minuter på plan. Italiano förtjänar kritik för uttagningarna, Nastasic kunde inte matcha Immobile, snabbare alternativ som Martinez Quarta och Igor satt på bänken hela matchen. Tremannamittfältet klarar inte av att stänga passningsvägar och Torriera blev alldeles för ensam centralt. Italiano lärde sig tydligen inget av höstfajten mot Lazio. För framtiden ser jag gärna ett alternativ till 4-3-3. Jag tror 3-5-2 skulle fungera bättre med vårt spelarmaterial mot kontringsspelande lag. Det blev ingen åttonde hemmamatch i rad utan förlust. Lazio slog oss för andra gången den här säsongen, och precis som i Rom blev vi mållösa.