Spezia - Fiorentina
1 - 2

Missarna kompenserades i La Spezia
Amrabat hyllas av Igor och Saponara efter segermålet mot Spezia.

Spezia hade de sista sex omgångarna besegrat Milan, Napoli och Sampdoria. Skulle Fiorentina, som hela säsongen varit något av ett varannandagslag, kunna följa upp den meriterande cupkvartsfinalsegern över Atalanta med ytterligare en vinst?

Spezia öppnade bäst och pressade Fiorentina, för dagen i rött, de första tio minuterna. I 13:e minuten utmanade Nico Gonzalez på högerkanten och blev neddragen precis vid straffområdeslinjen och domare Matteo Marchetti blåste straff. Piatek slog straffen i stolpen och missade sin andra straff på raken. Nästa Fiorentina-straff är det nog dags för någon annan att ta.

I 25:e minuten fick Fiorentina en hörna som Igor nickade högt över i hyggligt läge där han borde ha kunnat göra något bättre. I 32:a hade Fiorentina en bra chans i när Castrovilli lyfte in bollen tekniskt fulländat till Nico som bröstade ned den till Piatek som sköt på täckande Spezia-försvarare. I 41:a tog Fiorentina ledningen med 1-0 efter ett fint anfall där Castrovilli, spelade ut till Malah på vänsterkanten som avancerade och slog ett hårt lågt inlägg från vänster som Odriozola hoppade över vilket gav Piatek läge vid höger stolpe där han kunde rulla in bollen en meter från mål och kompensera för den tidigare straffmissen. I slutminuten av första halvlek hade Spezia en farlig hörna men Fiorentina kunde freda sig.

1-0 till Fiorentina i halvtid var rättvist. La Viola hade 69-31 i bollinnehav, 9-4 i avslut och 248-113 i antal passningar.

Fiorentina behöll initiativet i början av andra halvlek men hade svårt att skapa riktigt vassa chanser. I 69:e minuten hade Biraghi en hörna direkt i ribban och i 72:a hade Nico ett fint curlande skott mot bortre stolpen som Ivan Provedel i Spezia-målet teveräddade.

Spezia försvarade sig mycket bra och glidtacklade och blockerade framgångsrikt i exakt rätt ögonblick vid flera tillfällen. Spezias mittlås Martin Erlic och Dimitris Nikolaou gjorde en utmärkt match och hade bra hjälp av ett hårt arbetande hemmalag. Fiorentina försökte spela strukturerat men hade problem med Spezias press. Spezia å sin sida spelade enkelt, rappt och kvickt men utan tydlig anfallsstruktur. Och pressen betalade sig när Amrabat drällde med bollen och fick ett felskär i regnet som gav Fiorentina-bekantingen Kevin Agudelo (en halv säsong 2020) fritt fram på vänsterkanten. Terraciano gick ned lite tidigt och täckte närmaste stolpen och Agudelo sköt i bortre burgaveln. Det var Amrabats mål, men synd att Terraciano inte stod upp en stund till. I 79:e hade Spezia ännu ett jätteläge efter att Nico tappat bollen defensivt i ett läge där han borde spelat enklare och rappare och sluppit pressen. Och ett par minuter senare var det Igors tur att ställa till det defensivt. Sista minutrarna böljade spelet när båda lagen hade vittring på tre poäng.

Biraghi drog bollen stenhårt i klykans ytterdel i 86:e minuten när han borde ha passat snett inåt åt framstormande Fiorentina-spelare. Hans andra virkesträff i matchen. Men i 89:e minuten fick Amrabat kompensera för sitt misstag när han drev bollen från vänster mot mittplan och drog iväg en hård markare i Provedels burgavel. I 90:e minuten brände Ikone ett jätteläge i ett 4-mot-2-läge när han för kung och fosterland drog bollen tre meter till höger om målet.

Fiorentina vann rättvist, man dominerade all stats: bollinnehav, passningar, chanser, skott på mål och hörnor med mera. Det fanns något vackert i att de spelarna som stod för de största individuella misstagen båda fick möjlighet att kompensera för dessa och bli matchvinnare.