Lagbanner
Nu börjar Fiorentinas säsong på riktigt

Nu börjar Fiorentinas säsong på riktigt

Efter en lång sommar med en stor omsättning av spelare i truppen har Raffaele Palladino nu fått sitt lag och kan påbörja arbetet på riktigt med att ta Fiorentina tillbaka dit man vill.

Raffaele Palladino har haft en minst sagt tuff start i Fiorentina. Efter en lång, intensiv och framförallt sen mercato har Fiorentinas trupp äntligen blivit klar. Jag är av åsikten att det är bättre att göra klart truppen sent och värva rätt spelare än att göra det snabbt och värva sämre spelare. Men det går inte att bortse från faktumet att säsongsinledningen har varit tuff på grund av avsaknaden av spelare. Under i princip hela försäsongen fick Palladino nöja sig med endast 3 nya spelare (Kean, Pongracic och Colpani) trots att stora delar av förra årets startelva hade lämnat. För en tränare som ska sätta sitt nya spel och en helt ny grund är det inget perfekt upplägg och därmed kan jag förstå varför det sett dåligt ut under de inledande 5 matcherna. Vi får inte heller glömma att mitfältet vi fått se under de inledande matcherna har bestått av Mandragora, Amrabat och Bianco. Mandragora som visat att han inte är bra nog på något för att vara en bärande spelare i ett lag som ska utmana om europaplatserna, Amrabat som hela tiden spelade med resväskan i handen och Bianco som är en talang men som i ärlighetens namn inte heller är bra nog för Fiorentina. Palladino vill ha mittfältare med tekniska egenskaper som alla nämnda mittfältare saknar. Ja, upplägget under de första matcherna var inget som gynnade Palladinos start på säsongen och resultaten har sviktat. Men avancemanget till Conference Leafue är avklarat och Fiorentina går förlustfria ur de inledande matcherna, nu börjar det riktiga jobbet och vi ska få se detta nya, unga, spännande Fiorentinas verkliga ansikte...

Jag menar att vi inte fått se ens 10% av vad detta lag kan åstadkomma. För det första måste den nya truppen landa. Det är 11 nya spelarna som kommit in och 12-13 spelare från föregeånde lag som har lämnat. Stor ruljans på spelarsidan och dessutom på tränarsidan kommer innebära en längre period av anpassning vilket i sin tur kommer betyda sämre resultat nu i början. Men vi måste ockse ge detta tid, för jag ser verkligen att det finns en potential både i tränaren och truppen som vi inte har sett sedan Rocco Commisso köpte Fiorentina 2019.

På målvaktssidan har David De Gea anlänt vilket innebär en stor kvalitetshöjning. Målvaktsposten som länge varit ett problem i Fiorentina har nu kanske äntligen lösts med en spelare som trots sitt sabbatsår har kvaliteter som vi inte sett i Florens på många många år, världsklasskvaliteter det vill säga. I övrigt så stannar gamle trotjänaren Terracciano men som av allt att döma kommer förpassas till bänken, där han egentligen alltid hört hemma.

I försvaret har mycket hänt. Nikola Milenkovic fick "äntligen" sin flytt till Premier League, en flytt som egentligen verkar ha styrts mest av att hans lön var för hög för Fiorentina att behålla. Rent sportsligt känns affären rätt då jag länge varit besviken på att Milenkovic aldrig riktigt tagit steget i kvalitet som man väntat på och att han heller aldrig riktigt växt ut till ledaren man trodde han kunde bli. Men tråkigt med en spelare som är otroligt uppskattad både i staden och klubben. Pongracic ersätter, på pappret en spelare jag verkligen gillar med både grinta och kvaliteter som jag vill ha i en mittback. Men hans start har varit tuff och än så länge ser det ut att kunna vara en miss som värvning, även om jag tror han steppar upp och visar sina kvaliteter när han kommit in i laget. Pongracic formar en trebackslinje tillsammans med Ranieri och Quarta, med ungdomarna Moreno och Comuzzo som ersättare tillsammans med lagkapten Biraghi som skolats om till vänstermittback. Frågetecken på om backlijnen håller, men samtidigt också en spännande uppsättning som kan bli bra när laget har satt sig. 

Mittfältet har i princip helt ändrat skepnad denna sommar. Centralt kommer Yacine Adli, Danilo Cataldi, Edoardo Bove och Amir Richardson och på kanterna finns Dodo till höger med Kayode bakom sig och nye Robin Gosens till vänster med Parisi bakom sig. En förändring som jag verkligen välkomnar då jag tycker att samtliga nya spelare som kommit in kan bidra med både teknisk kvalitet och personlighet. Mest nöjd är jag över trion Adli, Richardson och Gosens. Gosens kommer in direkt och bidrar med kvalitet och erfarenhet, Adli blir den där registan som Fiorentina så länge saknat och Richardson en spelare som jag tror kan bli nästa mittfältsstjärna i Serie A. Samtidigt bidrar både Cataldi och Bove med kvalitet både på bredden och erfarenhet direkt vilket verkligen behövdes. Arthur Melo och Bonaventura är de stora namnen som försvunnit och även om de hade stora kvaliteter var det något hos dem som saknades för att ta Fiorentina ett steg längre. Deras fysiska egenskaper var enligt mig inte tillräckligt bra och de saknade kontinuiteten för att vara bärande mittfältare i ett lag som ska slåss om europaplatser, detta finns nu i det nya mitfältet. 

Även anfallet har förbätrats kraftigt. Moise Kean är anfallaren Fiorentina har saknat sedan Vlahovic såldes. Han har farten, energin, tekniken och avslutsförmågan som krävs för att göra minst 15 mål i Serie A. Och nu har han också en tränare och ett lag som tror på honom, han kommer göra en supersäsong. Albert Gudmundsson är också en riktig statement-värvning. En spelare som pratades till storklubbar som Inter och Juventus, men även till Premier League. Tillsammans med Andrea Colpani förstärker man en avdelning hos Fiorentina som länge varit i behov av förstärkning i kvalitet, som blir bättre trots förlusten av Nico Gonzalez. Och även om försäljningen av Gonzalez är tråkig med tanke på att han går till Juventus, så tror jag det är bra för Fiorentina i det långa loppet. För han är en spelare man varit beroende av, som inte är tillräckligt bra för att lyfta Fiorentina till nästa nivå. Hans skadeproblem i kombination med att han verkar vara lite opålitlig gör att det till slut blev en bra affär att sälja honom och ersätta med Gudmundsson och Colpani.

Jag är väldigt nöjd med att klubben tagit tagit i problemet med truppen och rensat ordentligt, för jag har verkligen tyckt att det har behövts. Nu är det upp till Palladino att få ihop laget. Med hans mer direkta spel tycker jag redan vi fått se en hel del intressanta kombinationer centralt mellan spelarna offensivt, i sista matchen mot Monza såg jag redan mer spår av ett spel vilket bådar gått för framtiden. Nu har han ett mittfält som tillsammans kan styra spelet och snart tror jag vi kommer få se det riktga Fiorentina 2024/25. För den bästa offenisva spelaren i truppen, Gudmundsson, ska också in i laget. En aspekt som jag också gillar med det nya lagbygget är att man värvat ungt men samtdigt spelare med mycket erfarenhet och spel i Serie A. Adli har presterat på hög nivå i Milan, Bove i Roma, Gudmundsson har burit Genoas anfall och Colpani visat prov på fina kvaliteter i Monza bara för att nämna några. Det finns definitvt mer kvaliteter och potential för ett riktigt fint lag nu som vi kanske inte sett på länge i Florens. Ja, jag är väldigt positiv men jag tror verkligen på detta nya projektet, jag ser att det finns en tanke i varje värning på ett sätt vi inte såg tidigare. Alla spelare passar den nya tränarens system och spel perfekt, vilket gör att jag tror än mer på detta. 

Nu är det dags att visa vad man går för på planen. Palladino har ett stort jobb framför sig, men jag tror han löser det och får oss Fiorentini att drömma igen...

 

 

Torsten ArminiX @torstenarmini2024-09-08 14:19:00
Author

Fler artiklar om Fiorentina

En avgörande januari-mercato för Fiorentinas Champions League-drömmar