2021-04-25 15:00

Fiorentina - Juventus
1 - 1

Oavgjort med lila mersmak mot mesta mästarna
Panenka-straffmål av Vlahovic när Fiorentina tog ledningen mot mesta mästarna hemma på Artemio Franchi.

Fiorentinas tränare Giuseppe Iachini hade 2-19 i målskillnad mot Juventus som tränare, enda poängen kom när han tränade Brescia 2010 i en 1-1-match. Skulle Juventus få sin hämnd för 0-3-förlusten hemma mot Fiorentina i december? Den nesliga förlusten verkar ha präglat säsongen för den gamla damen med uttåget ur CL mot Porto och en situation i ligan där det inte kommer att bli någon tionde raka Serie A-seger.

Juventus hade mycket boll första kvarten och ca 80 procents bollinnehav men det var Fiorentina som hade enda skottet på mål i form av ett härligt långskott från Milencovic i 18:e på vilket Wojciech Szczesny i Juve-målet fick sträcka ut ordentlig. Dessförinnan hade Vlahovic ett friläge mot Szczesny men Riberys pass var lite för hård så Juventus-keepern hann först före hoppslaget. Ingen straff där inte. Pulgar hade en stänkare i stolpen i 20:e minuten, så jag njöt av skotten utifrån som jag saknat i flera år från Fiorentinas sida.

I den 21:a minuten rev Bonucci rev ner Vlahovic men domare Davide Massa tittade inte ens på VAR trots att det delats ut straffar för mindre ruff än det Bonucci utsatte Vlahovic för. I 26:e så fick så Fiorentina sin straff efter att Rabiot spelat handboll i en nickduell centralt i straffområdets utkant. Vlahovic stegade fram och slog iskallt en Panenkastraff, 1-0 till Fiorentina mot de evigt överbetalda svartvitrandiga som såg märkligt oinspirerade ut. Fiorentina tog efter målet över även spelmässigt och hade 5-0 i hörnor och 7-2 i målchanser efter första halvlek. Juventus enda chans var när Walesaren Ramsey glidtacklade utanför till vänster om Dragowski i ett friläge där hela Toskana räknade med en kvittering för den gamla damen.

Andra halvlek rivstartade med att inbytte Morata tog sig ur en misstänkt offsideposition och skottfintade bort inbytte Martinez Quarta, som sålde sig billigt, och avslutade med ett klasskott i bortre krysset. Dragowski var på bollen med fingrarna men kunde inte freda sitt mål. 1-1, endast 13 sekunder in i andra halvlek. Lagen bytte senare chanser med varandra, Juventus hade ett par halvlägen och bollinnehavet och Fiorentina slarvade bort ett par kontringar, precis som mot Verona. Tempot var ganska lågt och båda lag såg sega ut i vårvärmen på ett soligt Artemio Franchi. Biraghi kom in och fick göra sin 100:e match i den lila tröjan. Och Ribery, som hade en ovanligt inspirerad timme, bytte med Kouame.

Fiorentina försvarade väl med en femmannabacklinje långa stunder genom hela matchen. Slutligen måste vi ge firma Amrabat-Pulgar en eloge, med båda defensiva mittfältarna på plan har vi blivit mer stabila, framför allt defensivt och det var ofta virrigare i Juventusförsvaret än hos oss i den här matchen. Juventus fick ingen hämnd och de kommer inte heller vinna sin tionde raka Serie A-titel. Synd, va?