Stadio Artemio Franchi, 2021-12-11 15:00

4 - 0

Planenlig hemmaseger för Fiorentina
Fiorentina slog jumbon Salernitana med 4-0 i Florens.

Skulle Fiorentina fortsätta att enkelt besegra ett av bottenlagen eller skulle någon av de ”lila” spelarna Frank Ribery, som spelade i Fiorentina så sent som i fjol, eller Luca Ranieri, utlånad högerback, ge prov på att den så kallade släkten är värst?

Salernitana inledde friskt och respektlöst i den kyliga vintersolen och pressade Fiorentina som hade svårt att hålla ihop lagdelarna och spela som de egentligen vill och borde kunna göra mot det på pappret svagare motståndet. Ex-Fiorentina:iten Frank Ribery tråcklade sig fram till diverse småfarligheter, precis som han gjorde för oss i fjol, men Fiorentina försvarade sig med många spelare rättvänt och chanserna blev aldrig riktigt heta. När Fiorentina anföll så blev det lite farligare men den rätta skärpan var inte där förrän Bonaventura i den 31:a minuten drog till med en fin högeryttersida som gick i mål via Salernitana-målvakten Vid Belecs högra hand. Ett fint mål från vårt hårt arbetande mittfältare som både innan och efter målet gjorde en hel del slarviga passningar och flera rätt dåliga spelval. Terraciano för dagen i keps för att hantera den lågt stående vintersolen som varit säkerheten själv med fötterna slarvade också, i likhet med Duncan och resten av laget. Vlahovic fick en smäll och haltade runt de sista minuterna av första halvlek, vilket skrämde i alla fall undertecknad rejält. Fiorentina hade bollinnehavet 67-33 i den första halvleken, men i chanser stod det bara 8-6, och 4-2 i skott på mål.

Fiorentina kom ut som ett annat lag i andra halvlek och tog tag i taktpinnen direkt. Passningarna var hårdare och mer resoluta och helt plötsligt såg man linjerna i anfallsspelet. I den 50:e minuten stängde Vlahovic matchen med ett härligt långskott med vänstern. Belecs gjorde en slät figur men det var ett härligt avslut. Det var 14:e målet för säsongen och Vlahovic gick upp i ensam skytteligatopp före Ciro Immobile i Lazio. Flera fina anfall följde på varandra efter 2-0-målet, Callejon hade läge efter pass från Vlahovic och Nico Gonzalez borde väl ha fått straff i 61:a när han frispelades av Vlahovic. Nico klackade minuten efteråt fram Biraghi i straffområdet men klacken var lite för hård. I 66:e hade Filippo Delli Carri ett bra avslut som Terraciano teveräddade till hörna. Salernitana hade en 4-mot-3-kontring kort efteråt men Ribery avslutade högt över. I 78:e hade Simi ett mål inne bakom Terraciano men det dömdes bort för offside. Samme Simi testade Terraciano i 80:e minuten med ett lurigt skott vid stolproten men Terraciano räddade. Sottil gjorde ett fint inhopp när han bytte med Callejon och visade flera prov på speed och fin bollkänsla, särskilt när han i 84:e drog sin back och passade in till Vlahovic som avslutade kliniskt rätt upp i nättaket. Det var femtonde målet från Dusan och ett målsnitt på 0,88 mål per match. Helt enastående. Haltandet till trots, i slutet av första halvlek, så spelade Dusan hela matchen. Han är en urkraft. I 89:e minuten avslutade Maleh målskyttet genom att sätta en retur från Belec. Malehs andra mål i Serie A och det andra på två matcher.

I andra halvlek spelade Fiorentina periodvis ut besökarna och visade fina prov på teknik, snabbhet och kombinationer. Bollinnehavet blev 70-30 och avsluten 17-11. Ingen saknade Ribery eller Raniera den här eftermiddagen på Artemio Franchi.