2021-05-02 15:00

Bologna - Fiorentina
3 - 3

Råttsvansflätan överlistade hipsterlångskägget tre gånger
Eye of the tiger. Vlahovic sekunderna innan han sätter 1-0 på straff mot Bologna.

Bologna hade inte besegrat Fiorentina på 8,5 år och de förlorade i förra helgen med 5-0. Fiorentina kom från en oavgjord mot Juventus. Det var ingångsvärdena i årets sista Derby dell’Apennino.

Fiorentina i stort poängbehov, bara fyra poäng ovan nedflyttningsplats, började bäst och pressade på. I 22:a minuten testade Pulgar ett distansskott som träffade Adama Soumaoro på handen när han försökte täcka skott. Solklar straff och en lika solklar straffläggare i skarprättare Vlahovic som satte en hård markare till höger om Lukasz Skorupski i Bolognamålet. 1-0 och en helt rättvis Fiorentinaledning.

Fiorentina fortsatte att trumma på men i 31:a anföll Bologna mot ett samlat Fiorentinaförsvar som bara stod och tittade på boll när Palacio blev frispelad centralt i straffområdet och kunde rulla in kvitteringen till 1-1. Det var nära offside men Palacio var onside. Med målet fördubblade Palacio säsongens målskörd från ett till två mål. Efter kvitteringsmålet tog Bologna över spelmässigt och det var flera gånger hönsgårdsvirrigt i Fiorentinaförsvaret. Bologna hade bollinnehavet 56-44 och skotten på mål 4-1 i första halvlek. Men den sista farligheten gick till Fiorentina när Bonaventura drog iväg en höger på volley som strök ribban.

Ribery och Biraghi gjorde en blek första halvlek och det gjorde också Pezzella. Amrabat var helt osynlig. Dragowski räddade oss från ett ras och Vlahovic arbetade och gjorde mål. Det var som vanligt våra östeuropeiska vänner som stod för de positiva insatserna.

Bonaventura fortsatte attackerandet i andra halvlek och i 63:e kastade han sig fram på Venutis fina inlägg och glidtacklade in 2-1 med vänsterfoten. Men Bologna skulle studsa tillbaka igen. Palacio gjorde 2-2 på nick på ett fint inlägg från Vignato, inte alls olikt det från Venuti sju minuter tidigare. Två minuter senare missar hela den nickande klungan runt Skorupski Pulgars fina hörna som dimper ned hos Vlahovic på bortre stolpen. 3-2 till Fiorentina och nu skulle de väl ändå bli en Viola-seger? Men nej, det här var ju dagen då mannen med den vedervärdiga råttsvansen i nacken, Palacio, skulle göra ett hattrick. (Ja, flätan är en homage till Baggio men han var den sista att kunna använda den med något slags heder. Cool har den inte varit sen Nick Beggs i Kajagoogoo gjorde den modern med Too shy-videon 1983.) Efter ännu en misslyckad offsidefälla av Fiorentinaförsvaret blev Palacio lika fri med Dragowski som vid 1-1-målet. Återigen stod Vignato för framspelningen.

Det här var tredje matchen av de fem senaste där Fiorentina släppte in tre mål. Att Giuseppe Iachini alltid levererar stabilt försvarsspel kan vi ju bara glömma. Den brittiska Fiorentinasajten Violanation har drivit frågan om att det börjar bli dags att bänka Pezzella och jag tror de har rätt. Så här kan det inte få se ut. Bologna vann bollinnehavet, chansskapandet och hade flest och bäst passningar. De vann skott på mål med 6-3, ja, Fiorentina satte alla tre skotten på mål de fick iväg. Det blåste friskt på Renato dall’Arra-stadion och det bjöds på en frisk och frejdig fotboll. Det var en ytterst underhållande och mycket spännande match. Det var synd att Fiorentina inte vann.