Stadio Artemio Franchi, 2021-10-24 15:00

Fiorentina - Cagliari
3 - 0

Säker seger mot Cagliari
Biraghi tog straffen från hundraprocentige straffskarprättaren Vlahovic och satte 1-0 mot Cagliari.

Fiorentina gjorde säsongens första riktiga plattmatch borta mot Venezia förra helgen. Skulle man studsa tillbaka hemma mot ytterligare ett bottenlag eller fortsätta att underprestera mot på pappret svagare motstånd?

Matchen hade precis startat när Saponara testade Alessio Cragno i Cagliari-målet med ett långskott från 40 meter. Att Italiano äntligen bänkade den underpresterade Callejon var verkligen på tiden och det skulle visa sig att spela Saponara istället skulle komma att bli ett lyckodrag.

Cagliari hade bollen under kontroll på Fiorentinas planhalva ett par gånger de första minuterna. Men efter att Fiorentina i den 9:e minuten lyckades tråkla sig fram genom Cagliari-försvaret med firma Vlahovic och Maleh, som lirkade fram en passning till Bonaventura som släppte ut till Gonzalez som sköt någon decimeter utanför vänster stolpe, så tog Fiorentina över fullständigt. I den sekvensen borde Bonaventura gått på avslut själv eftersom han var rätt ren i slottet. Detta anfall blev startskottet på en en utmärkt Fiorentina-period där man spelade ut Cagliari i flera fina anfall. Martinez Quarta hade kort därefter en fin nick precis utanför på en frispark från Biraghi. I den 19:e minuten nickade Gonzalez på Kieta Baldes hand och efter VAR-granskning fick Fiorentina straff. Förste straffläggare har hela säsongen varit Vlahovic och han har varit hundraprocentig men här klev lagkapten Biraghi överraskande fram och slog en hård markare till höger när Cragno kastade sig till vänster.

1-0-målet släckte Cagliaris självförtroende och Fiorentina kunde spela ut. Saponara hade bland annat ett fint curlat skott i stolpens insida. I 31:e nickade Gonzalez återigen lite utanför på ett känsligt inlägg från Saponara och i 39:e klackskarvade av Vlahovic till Maleh som hade öppet mål men Cagliari-försvaret hann precis glidtackla bort bollen framför Maleh. 2-0-målet var också en grann historia, Vlahovic skarvade skickligt på volley fram till Saponara som ensam med Cragno osjälviskt passade en helt fristående Gonzalez som kunde rulla bollen i mål.

Fiorentina hade 13-2 i avslut och 4-1 i skott på mål i första halvlek. Det var spel mot ett mål.

I 49:e minuten fick Fiorentina frispark en bra bit från mål. Vlahovic klev fram och skruvade bollen över muren och in i Cragnos vänstra kryss. Ett riktigt klassmål av Vlahovic, Messi hade inte gjort det bättre. Med 3-0 var Cagliari ett slaget lag. En kort tid efteråt hade Vlahovic ett liknande läge men då gick han mot det andra krysset men skottet gick precis utanför. Fiorentina fortsatte att skapa lite chanser på kontringar men höll framför allt bollen tryggt inom laget. Man gjorde också många byten i slutet av matchen.

Fiorentina vann ytterst rättvist. Bollinnehavet var 65-35 och chanserna 21-3. Fiorentina har ofta haft svårt mot dåliga lag och misslyckats med att vinna matcher, så var det verkligen inte idag. Fiorentina städade av bottenlaget Cagliari ytterst kompetent.