Stadio Artemio Franchi, 2021-11-20 20:45

Fiorentina - Milan
4 - 3

Stor underhållning i Florens
De tre målskyttarna mot Milan: Duncan, Saponara och Vlahovic, som gjorde två mål, lika många som Zlatan. Fiorentina blev första lag att besegra Milan i Serie A den här säsongen. Fiorentina vann med 4-3 efter en kämpainsats.

Fiorentina tog emot storfavoriten och serietvåan Milan i en åttagradig novemberdimma hemma på en fullsatt Artemio Franch-stadioni. Att Milan skulle göra mål när Fiorentina saknade två av sina bästa mittlås var ingen högoddsare. Fast skulle Fiorentina kunna göra fler eller i alla fall lika många?

Med halva ordinarie backlinjen avstängd blev det oroligt direkt i Fiorentinas försvarslinje. Tack och lov stod Zlatan Ibrahimovic lite offside innan han redan i den fjärde minuten ensam med Terraciano rullade bollen i mål. Milan höga press stressade ett hellila hemmalag där Igor hade fått ersätta Martinez Quarta och Venuti Milencovic i mittförsvaret. Odriozola hade högerbacksplatsen och kapten Biraghi vänsterbacksplatsen som vanligt. Att Milan skulle göra mål var ingen högoddsare. Fiorentinas chans var att göra lika många eller fler.

I 13:e minuten pressade Fiorentina fram en trippelhörna under en matchsekvens där Milanförsvaret uppträdde lika skakigt som Fiorentinas. Efter en målvaktstabbe av Fiorentinas fina gamla keeper Ciprian Tatarusanu, som tappade greppet om bollen i kvällsdimman, kastade sig Duncan fram och petade retligt in bollen i mål mellan benen på en Milanback.

20 minuter in i matchen hade Milan tagit över fullständigt och matchen utspelade sig nästan uteslutande på Fiorentinas planhalva och bland andra Rafael Leao hade ett par avslutslägen och en boll var till och med i mål men också den gången blev målet helt korrekt bortdömt.

Simon Kjær spelade hårt på Vlahovic och fällde och stämplade honom växelvis vid 3-4 tillfällen första halvtimmen utan att erhålla något kort. I 36:e avslutade Bonaventura ett av få anfall med vänstern en dryg meter utanför i ett ganska bra läge. Zlatan hade ett jätteläge i 41:a att nicka in ett inlägg men nicken gick utanför Terracianos vänstra stolpe. I första halvleks sista minut curlade Saponara in bollen i Tatarusanu vänstra burgavel på Messi-manér. Ett riktigt klassmål.

Andra halvlek startade lite försiktigare och i ett lite lägre tempo. Zlatan fick första chansen i 49:e minuten men avslutet med vänstern gick utanför.

I den 50:e kom Fiorentina i ett fint anfall men Odriozola valde att passa till Callejon vid målgårdslinjen där han stod offside, Odriozola borde ha tagit det avslutet själv och Italiano borde inte ha ställt Callejon på plan.

Lite senare drot Torreira iväg en fin långboll men Callejon som förlorat all sin speed blev upphunnen av två Milanförsvarare, det visade sig sen ändå att Callejon stått offside igen. I den 60:e minuten spelade Duncan fram Vlahovic som rundade målvakten och ur snäv vinkel satte bollen hårt i bortre burgaveln. 3-0 och det började lukta hemmaseger. Men då steg Zlatan fram och gjorde två mål på fem minuter och så var nagelbitandet åter igång. 1-3 målet var en hopplös passning från Bonaventura i eget straffområde som Zlatan påpassligt snappade upp och skickade i mål med ett rappt skott. 2-3-målet var också försvarsslarv från Fiorentina. Odriozola försökte komma förbi på utsidan i ett kantlöp men föll så pass olyckligt att Theo Hernandez ohotad kunde slå ett hårt inlägg längs marken till Zlatan som rakade den i mål. Odriozola är välkommen att fortsättningsvis hålla sig på insidan vid löpdueller mot eget mål. Efter att ha fått häng låg Milan på för ett kvitteringsmål men de började tappa kraft och Fiorentina fick successivt ett bättre grepp på dem och jämnade ut bollinnehavet och fick till ett eget anfallsspel. Inhoppande Nico Gonzalez stressade Milanförsvaret och frispelade Dusan som gjorde sitt andra mål för kvällen med vänstern, denna gång med en markare utan chans för Tatarusanu. 4-2 och Milan var ett slaget lag trots att man i sista matchminuten gjorde ännu ett mål. Det var återigen Zlatan som låg bakom när han nickade mot Terracionos högra stolpe och träffade stolpe och ribba och ned på en makalöst hårt arbetande Venuti som höftade in bollen i eget mål. Det var det sista som hände i denna händelserika match som kommer att gå till historien.

Fiorentina åsamkade Milan säsongens första förlust i Serie A. Man gjorde det med viss tur, Milan vann skotten på mål med 7-5, att sätta 4 av 5 kräver både tur och skicklighet, Dusan Vlahovic förstås, samt en underbar inställning där man fajtades som lejon. De sista tio minutrarna var Milan och dess storväxta spelare möra medan Fiorentina trummade på med god fart och fina fötter.