2021-04-20 20:45

Hellas Verona - Fiorentina
1 - 2

Viktig bortaseger mot Verona
Vlahovic fortsätter att göra mål. Igår gjorde han 1-0 på straff borta mot Verona. 21-åringens 16:e kasse för säsongen. Fiorentina vann med 2-1.

Fiorentina hade inte besegrat Verona på fyra försök. Men Verona hade tre raka hemmaförluster. Hur skulle gamellaggio-matchen mellan de två vänlagen sluta?

Hellas Verona skapade ett friläge redan i den andra matchminuten där Dragowski tvingades till en avancerad benparad på en petning från Daniel Bessa. Drago fick bollen över sig men Biraghi lyckades rensa någon decimeter framför mållinjen. Min matchpuls nådde max direkt och med andra halvlek mot Sassuolo i färskt minne kändes det redan tungt. Men Fiorentina ryckte upp sig och Vlahovic nickade precis över höger kryss på en hård frispark från Pulgar ett par minuter senare.

Sen var det dags för Dragowski att rädda oss igen med en enastående enhandsräddning på Lasagnas hårda skott från vänster. På den efterföljande hörnan nickade Lasagna stenhårt mot vänster stolprot men där stod Venuti och rensade på mållinjen. I den 33:e minuten hade Ribery en strumprullare mot Verona-keepern Marco Silvestris högra stolpe. Och lite senare glidtacklade Bonaventura ut bollen efter ett fint hårt lågt inlägg från Amrabat. Det var en trevlig och böljande första halvlek med en hygglig mängd chanser åt båda håll som avslutades med att en framrusande Bonaventura fick ett fälleben av Antonin Barak, straff för Fiorentina, och 1-0 efter Vlahovics hårda markare till vänster om Silvestri.

I andra halvlek gjorde Verona ett offsidemål i 50:e minuten efter ett fint anfall. I 56:e hade Biraghi en hygglig frispark mot mål som både kunde ha skarvats in eller gått in vid bortre burgaveln om Silvestri inte varit med på noterna. I 66:e slog Pulgar en stenhård frispark som efter kampmomentet damp ned framför en Fiorentina-spelare (för första gången den här säsongen kändes det som, motståndarna har ju haft andrabollsflipperturen hela året) i form av Cacares som smaskade in ett hårt lågt högerskott på halvvolley genom oredan av spelare framför mål. 2-0 till Fiorentina! Ikväll skulle vi väl äntligen få kapitalisera på en halvtidsledning? Verona hade inte gett upp utan reducerade i 71:a minuten efter ett fint anfall och en nickpass till nyligen inbytte Salcedo (där Caceres kom in lite sent). Men efter målet sjönk tempot och Fiorentina höll bollen hyggligt så Verona fick inte till några fler farligheter än en frispark i 89:e. På stopptid borde Fiorentina stängt matchen i en fem-mot-två-kontring i 94:e minuten men Martinez Quartas avslut med vänstern var fallfrukt för Silvestri.

Det var en oerhört efterlängtad seger. Kanske inte helt rättvist även om vi stred väl hela matchen och många spelare verkligen gjorde hemjobbet vid omställningar. Verona är inne i en tung period och hade bara vunnit en av de sex senaste matcherna och verkade något nöjda med sin placering mitt i ligan. Verona vann bollinnehavet 61-39 och passningarna med 306-185. Det är tungt att se ett så bollskickligt lag som vi brukade vara bli utpassade av brunkare. Nu är det vi som är Beppebrunkare men ikväll gjorde vi jobbet. Det var smart att köra Amrabat och Pulgar av Iachini. Jag har saknat det tänket mot flera lag. Det skedde på bekostnad av Castrovilli, men han har haft tveksam form länge och tar förhoppningsvis bytet på rätt sätt.

Av våra åldermän håller jag Caceres som nummer ett. Ikväll var han högerbredare, offensiv innermittfältare och vänsterback. Det var rena rama Jørgensen på honom. Bonaventura kämpade och slet men har ett begränsatt register. Jag tror Castrovilli hade kunnat göra det lika bra. Ribery är slut och jag tror att det är bättre att köra honom sista trettio snarare än första femtio, särskilt om vi leder då han kan täcka boll och få tiden att gå. Offensivt är krutet blött. Vid fällningen av Bonaventura såg det live ut som om Ribery hoppade över bollen men slowmotion-reprisen visade att han missade en klackskarvning. Dragowski och Vlahovic var grymma, Amrabat, Pulgar och Venuti stabila. Äntligen en seger!