Förlust på Olimpico

Napoli föll mot Roma och firar nu jul med 0-6 på två matcher. Det finns lite att fundera på, framförallt hur offensiven ska bli så där härligt farlig igen.

Mazzarri valde att ställa Natan utanför startelvan då Mario Rui var tillbaka till vänster samtidigt som Juan Jesus fick fortsatt förtroende som mittback (räknar inte in Frosinone i veckan) vilket ändå väcker lite funderingar. I mitt tycke måste Natan vara/bli/spelas in som nummer ett bredvid Rrahmani. Nu spelade det ingen roll igår, Jesus var ok och gör ibland stabila insatser. Detta var bara en reflektion från när startelvan publicerades.

Napoli inledde bra och försökte ta sig fram till målchanser men Roma försvarade sig bra och stängde effektivt ner dessa försök på behörigt avstånd från mål. Vi känner Mourinho och hans taktik sedan länge och det var ingen överraskning igår i Rom. Hemmalaget försvarade, överlät bollinnehavet till Napoli som på det sättet kunde "kontrollera" matchbilden. Men det var på kontringar som Roma trots allt skapade de enda heta möjligheterna i första halvlek (Napoli hade inget), ett skott i ribban och ett jätteläge som Meret räddade/var i vägen för. Sett till Napolis form och bortamöte med Roma så är första halvlek klart godkänd även om det saknades chanser av hög klass. Det som utmärkte första 45 minuterna var annars att det var otroligt ryckigt med många frisparkar, många avbrott, mycket grinig stämning mellan många och en inledande kavalkad av gula kort.

I andra halvlek fortsatte det att se ut ungefär på samma sätt, Napoli hade mest boll och Roma var avvaktande. Gästerna fick till ett par avslut som inte hotade men Napoli kom åtminstone närmare målchanser. Efter en dryg timme tröttnade Politano på sin bevakning (Politano hade ingen bra dag om vi jämför med den fina hösten) och då han blev ryckt i tröjan igen måttade han en spark mot Romaspelaren vilket gav ett rött kort. Solklar utvisning såklart. Med tio spelare fortsatte dock Napoli att äga boll men nu kom hemmalagets ledningsmål. Napoli fick inte undan bollen och Pellegrini skickade in 1-0.

I frustrationen som följde gick Osimhen in för hetsigt i en närkamp och plockade på sig sitt andra gula vilket gjorde att Napoli avslutade med nio spelare. Dock var Roma i stort sett lika försiktiga ändå och lät Napoli försöka trots det numerära underläget. Men det var för svårt att komma i avslutningslägen när det saknas spelare som kan löpa efter 85 minuter då besluten dessutom inte är lika bra som när man är piggare. På en kontring gjorde sedan Roma 2-0 och allt var slut.

När vi reflekterar i efterhand går det att tala om domarteamet. De var inte helt konsekventa i sina bedömningar vid tex efterslängar och små fula grejer. Dock - utvisningarna på Politano och Osimhen är i mina ögon solklara. Men det kunde ha blivit flera gula och i förlängningen även röda till hemmalaget. 

Men det huvudsakliga problemet igår känner jag är avsaknaden att kunna låsa upp Romas defensiv och skapa målchanser. Det är på tok för lite möjligheter. Här möter man ett lag som bara ligger lågt - med rätt tänk bryter man igenom ett sådant lag. Napoli i fjol klarade det, många andra lag har klarat att bryta igenom Roma den här säsongen. Det var trist att se Napoli skapa så lite och jag kan förstå Osimhens irratation och frustration mot slutet. Två spelare med bra form under den svaga hösten - Zielinski och Politano bidrog inte mycket alls igår. Mazzarri behöver jobba mer på att återskapa vår tidigare sprudlande offensiv - flera mål framåt kommer leda till enklare trepoängare.

Igår får vi säga att Meret som haft en del sämre ingripanden under hösten gjorde en bra insats med flera bra räddningar. Han tog två givna mål både från Boves nära läge i första och Lukakus lyftning i andra där Alex fick upp en hand. Han får ett extra plus efter gårdagen.

Det har varit en sorglig vecka för Napolis del med förnedrande 0-4 i cupen mot Frosinone och nu denna förlust. Det väntar inget jullov men Napoli och kanske Mazzarri hade mått bra av lite fri tid att skissa på taktik och ladda batterierna. På fredag kommer Monza på besök, då får Napoli klara sig utan Osimhen och Politano som är avstängda.

Startelvor:
ROMA (3-5-2): Rui Patricio; Mancini, LIorente, Ndicka; Kristensen, Cristante, Paredes, Bove, Zalewski; Belotti, Lukaku. All. Mourinho
NAPOLI (4-3-3): Meret; Di Lorenzo, Rrahmani, Juan Jesus, Mario Rui; Anguissa, Lobotka, Zielinski; Politano, Osimhen, Kvaratskhelia. All. Mazzarri

Fredrik Kreüger2023-12-24 09:49:54
Author

Fler artiklar om Napoli