Goals of the week (omgång 35)

Vi är tillbaka och med en omgång som kan kännetecknas med både låg kvantitet samt kvalitet. Det var svårt att finna det fina, framförallt då senaste veckorna kryllat av många mål och även fina sådana. Omgångens mål är en kraftfull nick som mannen med masken, Victor Osimhen, placerar fint via målvaktens högerstolpe. Mål två är en vältajmad volleyvrist från Giroud i omgångens enda målfest och sist har vi Salernitanas Laom Tchaouna som med både tur och skicklighet välkomnas in på listan.

#1 – Victor Osimhen, Napoli

Napoli gör en svag säsong efter att förra året, likt Inter i år, tidigt gjort spänningen kort i att bli mästare i kavaj. Napoli ligger för stunden på åttonde plats i Serie A och kan som bäst nå Europa League till nästa säsong, vilket är ett stort fiasko sportsligt och som även kommer betyda att deras främsta stjärnor kommer lämna. Victor Osimhen är lagets största stjärna som ryktats med självklarhet till de allra största drakarna runtom i fotbollseuropa och det skulle inte förvåna mig om vi ser han i Premier League i höst. Även PSG har tryckt på gillamarkeringen kring nigerianen.

Målet han gör i bortamatchen mot Udinese är föga förvånande via skallen. Anfallet startar via backen Di Lorenzo som vidare spelar ut till högerkanten där formstarke Matteo Politano slår in ett fint inlägg som Osimhen perfekt läser bollbanan på och når med skallen. En fin skarv med både power och precision som styrs in via högerstolpen innebar 0-1. Udinese lyckades på övertid kvittera och matchen slutade 1-1.

#2 – Olivier Giroud, Milan

Den franska nian gör sin sista säsong i Milan-tröjan och efter sommarens EM bedömmer Transfermarkt en flytt till Los Angeles FC till 75 % sannolik. Efter en tre år trogen tjänst kommer Milanfansen behöva jaga en ny tank på topp och saknaden kommer definitivt finnas där då Giroud levererat alla åren han varit där.

Målet var ett av sex i mötet mot Genoa där matchen svängde rejält. Från att Genoa tagit ledningen i femte minuten via Retegui lyckades sedan Alessandro Florenzi kvittera precis innan halvtid. Ett tidigt mål av Ekuban i andra skulle betyda Genoaledning fram till minut 72 där Gabbia nickade in kvitteringen. Tre minuter senare kommer Girouds kanske sista mål i Milantröjan då Pulicic med ett ryck skapar sig en fri yta i högra straffområdet och lyfter bollen över till en ren Giroud i vänstra straffområdet. Med kraft och timing sträcker han ut vristen och dammar till 3-2-målet till hemmalaget. I minut 87 lyckas sedan Genoa kvittera till 3-3 via ett inlägg från Morten Thorsby som går på Malick Thiaw och in.

#3 – Loum Tchaouna, Salernitana

Salernitana spelar endast för äran sedan flera omgångar tillbaka, då de helt enkelt inte varit bra nog. Med ynka två vinster på 35 spelade matcher är det med örfilar de smiskas ned till Serie B, även om de enligt mig spelat en ganska fin fotboll emellanåt och framförallt har lagets stjärna Antonio Candreva fått mig imponerad med sin kvalitet i både mål och assist flertalet gånger.

Ett nyförvärv likt Laum Tchaouna är en typisk värvning av lag för den nedre halvan. Spelaren köptes inför säsongen in från Dijon (€3m) i franska Ligue 2, som de sedan åkte ut ifrån och huserar alltså i tredjeligan i skrivande stund. Med ynka ett mål och två assist i Dijon-tröjan har han ändå förbättrat sin poängproduktion i fyra mål och tre assist i debutsäsongen i Serie A och ligger för stunden tvåa i Salernitanas inhemska poängliga bakom Candreva (6+6). Fjolårets succé i Boulaye Dia (16 mål, 22/23) har saknats då han haft flertalet skador och inte fått kontinuitet nog för att få igång målskyttet.

Ett mål som startar genom att Atalanta bjuder bort bollen på mittplanen. Väl där passas bollen in centralt på offensiv planhalva till Emanuel Vignato som med kämpaglöd och yttersidan får iväg bollen ut på högerkanten till Tchaouna. Med yvighet och tur lyckas han komma förbi Atalantaförsvararen och få skottläget som han tar till vara på i att placera in bollen i bortre burgavel.