Goals of the week (omgång 8)

Nya strutar är granskade och det finaste är här för att presenteras. Omgångens mål har en rejäl höjd och det var svårt att bedöma vilket av dessa mål som egentligen är snyggast, men det fick bli vad det faktiskt blev. Etta på listan är Parma-fransosen Ange-Yoan Bonny och hans ruggiga bakom ryggen-klack. Tvåa har vi Mateo Reteguis klasslyftning och sist på listan har vi kanske det snyggaste tredjeplats-målet sedan starten av Goals of the week i Andrea Colpanis kiss my ass-volley upp i klykan.

#1 – Ange-Yoan Bonny, Parma

Den stora och stygga Bonny har en hittils fin debutsäsong i Serie A, där han mäktat med tre mål och en assist på åtta spelade matcher. Bonny har sedan september, 2021, tillhört Parma efter att ej fortsatt sin resa i Chateauroux (då i Ligue 2, men numer i tredjedivisionen, National). En spelare som alltså huserat i Parma och i Serie B sedan 2021 och att de första två säsongerna verkligen inte flög alls. Ynka ett mål och en assist på 39 framträdanden bevittnade hans facit, men skam den som ger sig, va! Fjolårsäsongen var betydligt bättre, även om han fortsatt inte var någon fundamental spets för laget som vann Serie B ifjol fick han ändå regelbundet bra matchbetyg och mäktade till slut med fem mål och sju assist när säsongen var färdigspelad. Jag gissar att Bonny (21 år i dag) kommer fortsätta utvecklas i det lag som Parma idag besitter. Ett enormt sevärt lag som inte verkar veta annat än ha gaspedalen konstant nedtryckt.

Omgångens snyggaste mål hämtas från nykomlingsmötet mellan Como och Parma där bortlaget i den 20:e minuten skulle ta ledningen. Målet skapas genom att svenske Pontus Almqvist driver boll ut på högerkanten, för att sedan släppa ut bollen till gambianen Alieu Fadera som på ett tillslag lägger en kort pass in i straffområdet som målskyttet Bonny möter upp. Med finess och kvicka tanken låter han bollen passera sig och lurigt klacka in den bakom ryggen. Como skulle sedan precis innan halvtid kvittera, vilket även skulle bli slutresultatet, 1-1.



#2 – Mateo Retegui, Atalanta

Vi tar oss vidare till Venezias möte med Atalanta, där bortalagets Mateo Retegui vägrar släppa på takten i hans för stunden makalösa mål-producerande. Målskytten leder efter åtta spelade omgångar seriens skytteliga på totalt åtta kassar, där han även har två assister. Det känns som killen har enormt många strängar på sin lyra när det kommer till att sätta bollen i nät. Allt från att bara stå rätt positionerad till att använda nicken. Sedan har vi de där ruskiga klass-avsluten också som vi den här omgången fick skåda.

Anfallet startar genom att Raoul Bellanova slår en boll i djupet för Retegui att börja flåsa efter. Målet hade nog tagit förstaplatsen på listan om det inte vore för hemmalagets katastrofala försvarsinsats där hemmalagets Antonio Candela komiskt nog väljer att springa förbi bollen i stället för att rensa bort den. Resultatet blev ett friläge för Retegui som retligt läckert lyfter bollen över en utrusande Filip Stankovic i Venezia-målet. Slutresultat 0-2.



#3 – Andrea Colpani, Fiorentina

Sist på pallen har vi en annan läckerbit där bortalaget Fiorentina fullständigt skulle krossa Lecce på Stadio Via del Mare. En match där hemmalaget såg rejält bakfullt ut och där bortalaget skulle ta ledningen redan i 20:e matchminuten. Vidare utökade Fio ledningen till 2-0 och därefter brast det för hemmalaget. Ett rött kort på hemmalagets Antonino Gallo skulle visa sig bli hemmalagets död i denna match. Fiorentina skulle inte släppa på bromsen i samband med övertaget i både resultat och i antalet på planen, utan istället skulle siffrorna tripplas innan slutresultatet skulle visa 0-6 på tavlan.

En av Fiorentinas kreatörer denna match heter Andrea Colpani som äntligen skulle få spräcka nollan för sin nya klubb efter succén i Monza i fjol. Att det skulle dröja hela åtta omgångar för Colpani att hitta nätet gissar jag har fått en del Fio-supporters att börja tvivla på köpet av Colpani, då han inte visat skärpa nog i framförallt avsluten. Dock skulle han tysta kritikerna i denna match, då han i minut 54:a skulle dundra in sitt andra för dagen (även en assist mäktades med). 

Målet landar sist på pallen då matchen mer eller mindre redan var över. Ett mål som innebar 4-0 till Fiorentina och som skapades genom att Roma-lånet Edoardo Bove från vänsterkanten spelar in en cutback-pass till just Colpani som drar til en halvdan bredsida som målvakten släpper en retur på. En boll som i en drömbåge går tillbaka mot Colpanis vänsterfot som får revansch efter det trötta första-försöket. Med en rejäl träff bonkar han in en volley upp i förstakryss som nog hade landat högre upp på listan om det inte vore för matchbilden och ett redan överkört motstånd. 



 

Calle SvenssonCALLE_SV2024-10-25 14:10:25
Author

Fler artiklar om La Curva